La “falta de respecte o consideració” a agents de les forces i cossos de seguretat de l’Estat és un dels articles més controvertits de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa. En aquest capítol, i només durant els divuit mesos compresos entre l’1 d’octubre de 2017 i el 10 d’abril de 2019 els Mossos d’Esquadra van obrir 4.468 expedients en el conjunt del territori català. Les policies locals, però, també s’han destacat per fer una aplicació sistemàtica d’aquesta normativa, i no n’és una excepció la Guàrdia Urbana de Barcelona.
Aquest és el cas de Jordi B., veí de 22 anys de Sant Boi de Llobregat que ha estat sancionat amb una multa de 400 euros per “persistir en actitud despectiva i desafiant” durant una intervenció que diverses patrulles de la policia local feien a les Rambles de Barcelona el passat 2 de novembre. “Estàvem pujant jo, el meu company i un amic per les Rambles i vam veure un grup d’agents de la Guàrdia Urbana que estaven envoltant un home negre entre dos bars, a la vorera dreta. Ens vam aturar simplement per ser testimonis del que estava passant”, detalla Jordi, que considera la sanció del tot injustificable. “Un policia es va apropar i ens va dir que marxéssim de la zona de vianants de les Rambles, ni tan sols estàvem a la calçada. Nosaltres vam respondre que no teníem per què marxar de l’espai públic”, continua relatant un episodi que encara va pujar més de to.
Un dels joves que acompanyaven el sancionat va decidir enregistrar els fets amb el seu telèfon mòbil, quan “li van prendre el telèfon per la força, un agent se’l va endur i el van intentar manipular per saber què havia gravat”
Un dels joves que acompanyaven el sancionat va decidir enregistrar els fets amb el seu telèfon mòbil, quan segons detalla Jordi B., “li van prendre el telèfon per la força, un agent se’l va endur i el van intentar manipular per saber què havia gravat, tot i que no se’n va sortir”. En aquell moment va arribar un superior jeràrquic dels policies i va ordenar la identificació dels tres joves. “Van anotar el nom i els cognoms en una llibreta, no ens van dir res més i van marxar. Nosaltres també. Ara, dos mesos més tard rebo la multa de 400 euros. Estic mirant com respondre, si presentar un recurs o fer-ne una denúncia pública”, conclou l’afectat.
El servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona ha explicat a la Directa que el criteri emprat pel consistori és quan hi ha “persistència”, és a dir, “si l’agent ha demanat que aturi la conducta i la persona continua, és quan se sanciona”. Les mateixes fonts, asseguren que durant l’any 2019 es van imposar tres sancions en aplicació d’aquest article i, l’any anterior, només se n’havia imposat una.
L’acord de govern entre PSOE i Podemos en l’àmbit estatal –ambdós partits també cogovernen la capital catalana– contempla la substitució de la Llei Mordassa per “una nova llei que garanteixi l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica”. En l’acord no es detalla si l’aplicació seria retroactiva en relació amb els articles derogats, dels que actualment se’n deriven desenes de milers d’expedients a l’Estat espanyol, un d’ells el recentment conegut del veí de Sant Boi de Llobregat.