[PARLEM AMB CALLE 13]
• Calle 13 va actuar divendres 27 de juliol dins el Festival Latin&Jazz 2012 a la Farga
• El grup portoriqueny Calle 13 va inaugurar un apartat de música urbana dins el Festival Latin&Jazz el divendres 27 de juliol a La Farga d’Hospitalet de Llobregat.
Un cop més, el cantant, René -anomenat Residente- i el seu germà, Eduardo Visitante, acompanyats d’una banda explosiva formada per músics portoriquenys, cubans i veneçolans, van fer vibrar la sala amb temes com “Vamo a portarnos mal”, “Cumbia de los aburridos” o “ Fiesta de locos” i va emocionar el públic amb altres com “Latinoamèrica”, recordant aquella Amèrica castigada però que lluita. Van tocar poc menys d’una hora però van ser contundents i la presència a l’escenari de la veu de Lleana Cabra PG, germana de Residente i Visitante, va posar la dolçor i la feminitat però també l’actitud de carrer, la descaradura i la irreverència.
Calle 13 ha destacat entre altres grups llatinoamericans pel seu estil musical eclèctic i les seves lletres incisives. El compromís social els ha fet mereixedors de reconeixements com el premi Rodolfo Walsh que els va entregar l’any 2006 la Universidad Nacional de La Plata, a Argentina, per la seva aportació a la comunicació i la cultura populars. Recentment, el 18 de juliol, van participar d’una trobada amb joves a la Casa América de Madrid per parlar de la trata i explotació infantils. Allá van projectar, amb Unicef, el documental Esclavos invisibles i van denunciar que l’Estat espanyol és lloc de pas i destí de víctimes d’explotació infantil.
La Directa va estar divendres a La Farga i va poder parlar en exclusiva amb Calle 13 abans de que pujessin a l’escenari. Aquestes són algunes de les coses que van explicar:
En referència a la campanya d’Unicef, Visitante deia que “si la nostra imatge serveix per difondre un missatge amb el que ens identifiquem i que fagi prendre consciència del que està passant, ho fem”. Va comentar que van pel món amb els ulls oberts, absorvint el que els envolta perque és del que parlen les seves cançons, de la violència, la tirania, el despotisme però també del compromís, la lluita diària i el no deixar-se doblegar.
Li vam preguntar a Visitante sobre la situació a Puerto Rico i ens va explicar que és terrible i que la inseguretat ha augmentat molt. Fins al punt que l’any passat va ser el més violent de la història; en una illa de tres millons de persones hi va haver mil assassinats. “Som una colònia, ni d’aquí ni d’allà, no tenim representació com a país llatinoamericà però tampoc estem representats al Senat nordamericà”, deia Eduardo.
Mark Rivera, guitarrista del grup, va subratllar que “no s’inverteix ni en educació ni en salut sino en estupidesses”. Comentava que el govern de Puerto Rico està aixecant una estàtua de Colón que va comprar a l’Estat francés i que serà més alta que l’Estàtua de la Llibertat, “una manera molt vistosa de rentar diner” deia Mark, “mentre cada dia vuit famílies portorriquenyes són desallotjades per no poder pagar la hipoteca. Ara està arribant la crisis dels EUA”.
Puerto Rico està sota soberanía ianqui però no forma part del seu territori nacional. El seu representant al Senat no té dret a vot. L’actual governador, Luis Fortuño, del Partido Nuevo Progresista (PNP) -associat al partit Republicà dels EUA- aboga per l’annexió. L’oposició, el Partido Popular Demócrata, està lligat al partit Demòcrata ianqui. “El PNP és a tot arreu” comentava Mark, “al senat, a la justícia, a la polícia, governant, i altres”. El març d’enguany, Fortuño va posar de cap de la polícia l’exoficial de l’FBI Héctor Pesquera, denunciat reiteradament per les seves connexions amb la màfia cubanoamericana.
De la conversa amb Calle 13 es treu que hi ha moltes coses que arreglar encara al món i que elles volen seguir-hi posant el seu granet de sorra.