Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una promotora russa adquireix la llicència pel gran hotel d'Hostafrancs

El bloc okupat desallotjat ara fa dos mesos pels antiavalots de la Guàrdia Urbana era l'últim impediment per la reforma urbanística | Sergi Pujolar

El grup promotor Sastre no serà l’encarregat de la construcció del gran hotel d’Hostafrancs. Les empreses Foxen Building, Promosastre i Asama Intergroup –integrades al grup promotor de la família Sastre– ostenten la titularitat del certificat d’aprofitament urbanístic atorgat in extremis el 8 de juny de 2015 pel govern de Xavier Trias, cinc dies abans que Ada Colau fos nomenada alcaldessa. Malgrat tot, la llicència d’explotació hotelera ha passat a mans dels empresaris Aleksandr Aspidov, Dmitry Zlatkin i Valery Garayev, originaris de la ciutat de Perm, al centre de Rússia. Els tres socis administren la cadena Amaks Grands Hotels, i a través de la societat mercantil Amaks Iberica 2014 SL s’encarregaran d’executar les obres i gestionar l’establiment de 90 habitacions que s’integrarà a la mateixa illa urbana de l’hotel Catalonia Plaza, ja en funcionament a la plaça d’Espanya. El nou establiment tindrà façana als carrers Diputació i Creu Coberta i una alçada de vuit plantes. Aquestes són les intencions dels promotors, que es podrien veure truncades si tiren endavant les al·legacions i el procediment contenciós-administratiu anunciat pel grup municipal CUP-Capgirem.

La llicència d’explotació hotelera ha passat de la família Sastre a mans dels empresaris Aleksandr Aspidov, Dmitry Zlatkin i Valery Garayev, originaris de la ciutat de Perm, al centre de Rússia

Fins fa uns mesos el veïnat del barri d’Hostafrancs encara pensava que al solar en litigi s’hi faria l’obertura d’un nou vial, habitatge i equipaments. El bloc okupat desallotjat ara fa dos mesos pels antiavalots de la Guàrdia Urbana n’era l’últim impediment. De mica en mica, però, s’ha anat sabent que en aquella confluència s’hi alçaria un gran hotel. Així ho destacava aquest dilluns la consellera de la CUP en el districte de Sants-Montjuïc, Lluïsa Pahissa: “a les reunions del PERI d’Hostafrancs mai s’havia parlat d’un hotel, només es parlava d’habitatge i equipaments”. El seu grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona ha demanat que s’anul·li el certificat urbanístic per construir l’hotel perquè consideren que “hi ha irregularitats en el projecte”.

Maria José Lecha, regidora de la formació anticapitalista, ha recordat que el 2008 el solar era propietat de les empreses Promosastre i Foxen Building, dedicades a la construcció i a l’explotació d’hotels. Promosastre va encarregar un projecte per construir un hotel al solar, per la qual cosa ha considerat que “totes les maniobres” anaven dirigides a la construcció d’un hotel malgrat la justificació de l’edifici d’habitatges. És per tot això que la formació política ha presentat un plec d’al·legacions que s’exposaran en la comissió municipal d’aquest dimecres i on sol·liciten que es faci una revisió d’ofici de tots els actes administratius relatius al cas. Segons la CUP, la irregularitat més destacada hauria permès un traspàs de volumetria d’edificabilitat des del barri Plus Ultra (la Marina) fins a Hostafrancs, una decisió que va possibilitar el projecte de fer-hi un hotel d’aquestes dimensions. Segons la CUP, l’actuació administrativa va ser “nul·la de ple dret”.


Fora del PEUAT

“Es tracta d’un dels establiments de la ciutat que s’escapen de la moratòria turística, ja que es van sol·licitar abans que aquesta entrés en vigor”, explicava a la Directa el conseller tècnic Xavi Farré, de Barcelona en Comú. El nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) negociat entre BeC, ERC, PSC i CUP-Capgirem ha incorporat Hostafrancs a la zona 1, és a dir, al conjunt de barris centrals de la ciutat on el nombre de places turístiques haurien d’anar decreixent. Des de l’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del consistori, dirigida per Janet Sanz, han explicat que “estem estudiant la documentació presentada per la CUP”, i emplacen per una valoració a la comissió municipal d’aquest àmbit convocada per demà. Han confirmat que els certificats d’aprofitament urbanístic no es poden vendre, a diferència de les llicències. Aquestes mateixes fonts municipals han afegit que el consistori no pot controlar quin negoci es fa a partir del mercadeig de llicències, ja que “és una compravenda entre privats”.

Fonts municipals han assegurat que el consistori no pot controlar quin negoci es fa a partir del mercadeig de llicències, ja que “és una compravenda entre privats”

Cap portaveu del grup Sastre ha volgut confirmar la titularitat de les obres de l’hotel: “no tenim res a dir, nosaltres ja no portem aquest tema”, tot just abans de penjar el telèfon. La constructora passa per un mal moment, amb múltiples fallides i concursos de creditors que afecten la majoria de societats controlades per les tres branques familiars –els Sastre Raspall, els Sastre Bofill i els Sastre Sabater– que van heretar el negoci iniciat l’any 1922 per Conrad Sastre i Escala. Segons el portal Economia Digital, en el període 2011-2012 la constructora del grup Sastre (Sastre Germans SA Empresa Constructora) va acumular unes pèrdues de 30 milions d’euros. La societat mercantil de capital rus Amaks Iberica 2014 SL, impulsora actual de l’hotel d’Hostafrancs té un capital social de 10 milions d’euros, a diferència dels 3.010 euros capitalitzats per Foxen Building SL, l’empresa del grup Sastre que va gestionar les primeres passes per a fer-hi l’establiment hoteler.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;