“Revolució significa vida”. És la cita de Leila Khaled que titula la conferència que oferirà diumenge a l’Ateneu l’Harmonia. Militant històrica del Front Popular per l’alliberament de Palestina (FPAP), exiliada des que el 1970 fos capturada per la policia anglesa en el fracàs del seu segon segrest d’avió, i alliberada al cap d’un mes en un intercanvi de presoners, és el cap de cartell de l’edició d’enguany de la Fira de llibres i idees radicals.
La seva presència a Barcelona no ha estat exempta de polèmica: el PP exigia dilluns al Govern de la ciutat retirar el suport a la Fira, atesa la participació en l’esdeveniment “d’una terrorista i antisemita”, i així mateix un parell d’organitzacions sionistes -Lliga Internacional Contra el Racisme i l’Antisemitisme (LICRA Catalunya) i B’nai B’rith Nahmànides Barcelona- presentaven dimecres una denúncia a l’Audiència Nacional per tal d’impedir l’aterratge de Khaled a l’Estat.
La presència de Khaled no ha estat exempta de polèmica: el PP exigia al Govern de la ciutat retirar el suport a la Fira, atesa la participació en l’esdeveniment “d’una terrorista i antisemita”
Simon Vázquez, coordinador de la Fira, no dubta a rebatre les acusacions: “Des de la Fira Literal treballem pels drets de totes les persones, al marge del seu origen i religió. Ens declarem plenament contraris a l’antisemitisme, però alhora antisionistes, que són coses totalment diferents”. Menys sort tenia la mateixa Khaled quan la nit del segrest fallit del vol El Al 219 intentava exposar aquesta mateixa distinció al policia que la duia a l’hospital i li feia saber que el seu metge era jueu: “El policia no comprenia la diferència i jo tenia massa dolors per a explicar-se-la”. Quaranta-set anys més tard, el diumenge vinent a les set de la tarda, la conversa que mantindrà amb el periodista David Segarra tancarà la tercera edició de la Fira Literal, que se celebra els pròxims 12, 13 i 14 de maig a l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu.
L’objectiu de la Fira, segons Vázquez, és constituir, durant tres dies, un punt de trobada cultural a Barcelona, “que és per una banda la capital de l’edició -d’Ibero-Amèrica en llengua castellana, i dels Països Catalans en català-, i per l’altra la capital del canvi radical de la societat i dels moviments socials, la Rosa de Foc”. Per això a partir de divendres fins a seixanta-sis editorials muntaran la seva parada de venda de llibres sobre l’empedrat irregular del pati exterior de l’Ateneu Harmonia; diversos en els gèneres -novel·la, assaig, teatre, poesia, contes infantils, novel·la gràfica…- però amb l’aspiració comuna a una transformació radical de la societat. I és per això, també, que sobre el teló de fons de l’enrenou persistent de la compravenda de llibres, durant tot el cap de setmana es desplegarà tot un cicle de debat cultural ambiciós, compost per conferències, entrevistes, recitals, representacions teatrals, concerts i tasts de gastronomia.
Més enllà de la presència de Khaled, les duples de conferenciants que aquest cap de setmana es passejaran per l’edifici de maons de l’Ateneu no deixen marge a l’apatia
Més enllà de la presència de Khaled, les duples de conferenciants que aquest cap de setmana es passejaran per l’edifici de maons de l’Ateneu no deixen marge a l’apatia. Tindrem, entre d’altres, la diputada de la CUP Anna Gabriel entrevistant Guy Standing, catedràtic del Desenvolupament a l’Escola d’Estudis Orientals i Africans (SOAS), cofundador de la Xarxa Mundial per la renda bàsica i progenitor del concepte precariat. I també Tariq Alí, el vell trotskista britànic-pakistanès, donant voltes, de la mà de Raul Zelik -l’escriptor i politòleg alemany i membre del Die Linke- a la situació europea al caliu del Brexit, les eleccions franceses, el memoràndum grec i l’ombra del feixisme. Els desafiaments del feminisme avui serà el tema de la discussió que compartiran l’antropòloga feminista Mari Luz Esteban i l’arabista i politòloga Sirin Adlbi Siba; mentre que per part seva Fermín Muguruza i Matt Sakakeeny -autor del llibre ¡Seguimos adelante!-, es passaran la pilota sota el paraigua “Raça, Poder i música a New Orleans”. Marina Garcés, filòsofa nostrada i impulsora d’Espai en Blanc, i Alberto Costa, economista, exministre i un dels principals ideòlegs de la Revolució Ciutadana de l’Equador, discutiran sobre el sentit de “Viure en comú”. Completaran el cicle de conferències Riki Blanco, reflexionant sobre el paper de la il·lustració i el grafisme en la transformació social, i una conversa al voltant de l’autopublicació feminista.
Paral·lelament a les conferències, Laia Atarriba, Marc Font, Mar Carrera i Joana Grezner duran a terme un cicle d’entrevistes que englobarà autors tan dispars com Roger Pelàez i Martí Sales -autors, respectivament, d’Hegemonia persecutòria i La cremallera-, Tansy E. Hoskins -autora del Manual anticapitalista de la moda- o Carles Viñas i Natxo Parra -que han publicat recentment St. Pauli, un altre futbol és possible. Tot això, és clar, esquitxat de concerts, barra, teatre, recitals, i espai per la canalla.
És per tot això que la Fira Literal, com indiquen les organitzadores, no s’autoconcep com una mera oportunitat mercantil, sinó més aviat com l’aposta per generar un ecosistema cultural complex, divers, crític i radical, que faci del llibre un bé comú i un agent de denúncia i correcció de les fonts de desequilibri i empobriment. Un ecosistema, en definitiva, crític, i per tant, radical: en el sentit de cercar sempre l’arrel -tant en l’anàlisi com en el programa- de les contradiccions de la societat capitalista i patriarcal.