Des del 25 de setembre, la jutge de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela assumeix el cas per sedició arran de les protestes pels escorcolls i detencions d’alts càrrecs i personal funcionari de la Generalitat. És Lamela doncs qui avui ha pres declaració per sedició al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero; el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez; d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i la intendent Teresa Laplana. Per un error en el repartiment, inicialment la causa havia recaigut sobre el jutge Ismael Moreno.
Pocs dies abans que es fes càrrec de la causa per sedició, el ministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido va condecorar Lamela amb la medalla al mèrit policial, amb motiu del dos d’octubre, dia dels Ángeles Custodios, patrons de la Policia Nacional espanyola. Però no era la primera condecoració que rebia per part dels cossos de seguretat de l’Estat espanyol.
L’any anterior, el 15 d’octubre de 2016, la Guàrdia Civil va fer-li entrega de la Creu de Plata de l’Ordre del Mèrit, justament onze dies després que la jutge decidís que l’Audiència Nacional espanyola (AN) era competent per investigar la baralla d’Altsasu -amb uns guàrdia civils- com a delicte de terrorisme. D’acord amb la posició de fiscalia, va començar a practicar una sèrie de diligències, entre elles sol·licitar a la Guàrdia Civil un informe “urgent” sobre “la campanya d’assetjament que els seus agents pateixes a Navarra i, en concret, a Altsasu”. En contraposició, la realitat és que la població denuncia un “setge” constant: va patir més de cent dispositius, amb policies armats, escorcolls i identificacions, tan sols durant el primer trimestre de 2016. Avui ja fa 326 dies que quatre joves d’Altasau es troben en presó preventiva.
La Guàrdia Civil va fer-li entrega de la Creu de Plata, onze dies després que la jutge decidís que l’Audiència Nacional era competent per investigar la baralla d’Altsasu com a delicte de terrorisme
Llicenciada a la universitat privada, dirigida per la Compañía de Jesús, Universidad Pontificia Comillas, el 2014 es va incorporar a l’Audiència Nacional espanyola i, a partir de novembre del 2015, concretament, al Jutjat d’Instrucció número 3, en substitució de Juan Pablo González, que cobria Bermúdez, que va marxar a l’Estat francès com a jutge d’enllaç. Abans d’incorporar-se a l’AN, entre 2009 i 2011, va tenir un càrrec tècnic al ministeri de Justícia espanyol, amb el PSOE, com a assessora de la Unitat de Suport de la Secretaria General de Modernització i Relació amb l’Administració de Justícia.
Entre els casos que ha portat Lamela des de que és a l’Audiència Nacional, destaca el cas Bancaja, el cas Abengoa i el cas Rimet, un presumpte entramat per blanquejar diners del futbol, que ha dut l’exdirectiu del Barça Sandro Rosell a la presó. Per altra banda, aquesta mateixa jutge va arxivar la denúncia fiscal contra l’Ajuntament de Premià de Dalt per delictes de rebel·lió o sedició arran de l’aprovació de la moció de suport a la resolució independentista del Parlament de 2015.
De moment, després de les declaracions del matí, Carmen Lamela ha rebutjat dictar cap mesura cautelar per a Trapero, Laplana, Sànchez i Cuixart.