Entre el públic de diversos actes informatius sobre la concessió del servei de neteja viària i recollida de residus, organitzats per l’Ajuntament de Sabadell, hi havia un detectiu privat. La investigació s’ha fet pública arran de la querella que la concessionària Smatsa ha presentat contra diversos regidors, tècnics i el mateix alcalde per prevaricació, amb motiu de la qual han declarat les darreres setmanes davant del jutjat d’instrucció número tres de Sabadell.
L’empresa dirigida per Eugenio Ángel Díaz -que va cobrar 179.200 euros bruts el 2015-, va contractar Marco & Co, una firma que entre d’altres, realitza serveis d’investigació corporativa. Tot i que aparentment podria ser una firma desconeguda, resulta que és la reconversió de Método 3, l’empresa que va organitzar la gravació de la conversa entre Alicía Sánchez Camacho i Victoria Álvarez, l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, al restaurant La Camarga. Arran d’aquell cas, va sortir a la llum que havien elaborat informes sobre polítics de diversos partits com el PP, PSC o CDC, així com de l’àmbit judicial i esportiu. I el seu director és el mateix Francisco Marco, que va comparèixer al Parlament de Catalunya.
Es dóna la circumstància que l’Ajuntament de Sabadell és l’únic client de l’empresa actualment i, per tant, presumptament, el cost de la “investigació”, s’hauria pagat amb els ingressos del contracte
L’anomenat “informe d’investigació” conté un resum de les reunions i assemblees protagonitzades per algunes de les persones querellades, a través de les quals, segons Smatsa, pretenien “denigrar el treball” de l’empresa i “l’execució o desenvolupament de la concessió administrativa”. Un investigador privat doncs es va dedicar a assistir almenys a quatre convocatòries de l’equip de govern i va enregistrar-ho tot i transcriure-ho a posteriori per encàrrec d’Smatsa. Es dóna la circumstància que l’Ajuntament de Sabadell és l’únic client de l’empresa actualment i, per tant, presumptament, el cost de la “investigació”, s’hauria pagat amb els ingressos que l’empresa obté del contracte (una altra societat de l’anomenat Agora Grup, SEMAT, gestiona la recollida de residus i neteja viària de Polinyà). En el moment de publicar l’article i hores més tard la Directa encara no havia aconseguit parlar amb Smatsa, mentre que des de l’Ajuntament, el portaveu del Govern, Joan Berlanga, ha lamentat que una adjudicatària destini els diners a aquests mètodes: “No els compartim i els desaprovem. Nosaltres però, estem tranquils, perquè hem treballat, treballem i treballarem per garantir que els diners públics tinguin una gestió transparent”.
Amb ànim d’atribuir als querellats un delicte de provocació, conspiració i proposició per cometre un delicte de prevaricació administrativa, l’investigador contractat va assistir a diversos actes que eren completament oberts al públic. El primer va ser una roda de premsa el 18 de gener del 2017, on els regidors de via pública, Xavier Guerrero i d’economia, Albert Boada, van anunciar que s’havien detectat diverses irregularitats en el contracte d’Smatsa. El segon, una assemblea informativa per a la plantilla de l’empresa i públic en general, el 30 de gener del 2017, on el detectiu subratlla que el pes de la intervenció el duia l’exregidor Albert Boda, que es mostrava partidari de treure la concessió i fer-la municipal. A banda de la transcripció íntegra de l’assemblea, a l’informe de Marco & Co s’hi fan valoracions. En una ocasió s’hi indica que l’equip de govern semblava menystenir un exregidor del PSC que contradeia des del públic el discurs de l’Ajuntament. També hi ha una descripció de l’assemblea informativa del 31 de gener, en què es fa constar que davant de determinades preguntes, el regidor se’n desentenia. I finalment, van enregistrar l’assemblea del 3 de febrer de 2017 al Casal Can Capablanca, on l’investigador fa constar que “la impressió és que el sr Colomer està totalment en contra de la iniciativa privada en la gestió dels serveis públics i pinta un paradís ideal amb la municipalització dels mateixos”. En tots els casos, s’hi adjunten fotografies on indiquen qui hi apareix o intervé.
El suposat ”informe d’investigació” arranca assenyalant la contractació de l’assessor Jordi Colomer “per la remunicipalització del serveis d’escombraries de l’Ajuntament de Sabadell”, però l’únic que recull és un article d’OK Diario titulat “La CUP contrata mercenarios de la basura”, que fa un suposat recorregut per la trajectòria professional de Colomer.
Smatsa sota sospita i esquitxada per Mercuri
El gener del 2017, l’Ajuntament de Sabadell va anunciar que volia declarar nul el contracte de recollida de residus i neteja viària amb l’empresa Smatsa, que manté el servei des de 1976. La irregularitat jurídica principal detectada pels serveix jurídics municipals, recau en la tipologia del contracte que, asseguren, hauria d’haver estat de quatre anys, com a màxim.
Però les acusacions van més enllà. El Consistori denuncia incompliments en la prestació i fiscalització del servei. Concretament, va denunciar que només havia complert el 59% dels serveis de neteja de la ciutat i finalment, van obrir expedients contra Smatsa per les liquidacions dels anys 2014, 2015 i 2016, amb què l’Ajuntament reclama a l’empresa prop de 3,54 milions d’euros.
Arran de les converses telefòniques i correus electrònics interceptats, la policia sospita la comissió d’un seguit de delictes per Smatsa, com despeses presumptament relacionades amb membres del Govern Bustos
Per a Smatsa, això es tradueix en una “premeditada i progressiva tasca d’assetjament”, que afecta “de forma molt important els seus interessos econòmics i reputacionals”, quan consideren que han complert totes les obligacions derivades del contracte subscrit.
A més, l’adjudicació a Smatsa s’investiga dins la peça 28 del cas de corrupció Mercuri, per presumptes irregularitats. Arran de les converses telefòniques i correus electrònics interceptats, la policia sospita la comissió d’un seguit de delictes, com despeses presumptament relacionades amb membres del Govern Bustos.
Quan feia només vuit mesos que el PSC de Sabadell havia celebrat un sopar de presentació de la campanya electoral del 2011, en una conversa telefònica, el gerent d’Smatsa Eugenio Ángel Díaz Fernández s’explicava: “…porque hay ciertos elementos que no son recurrentes como por ejemplo, para que se haga una idea y no estamos hablando de costes pequeños, estas cosas como recuérdese aquella cena que se patrocinó de campaña electoral al alcalde…”. Qui parlava de patrocinis era el responsable de l’adjudicatària del servei de recollida de residus i neteja viària a Sabadell. Qui l’escoltava a l’altra banda del telèfon era el seu superior, el president del Grup Vendex Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, imputat en el cas de corrupció Pokemon, que va esclatar a Galícia el setembre de 2012.