L’ONG de defensa dels drets humans SOS Racisme ha difós aquest matí un vídeo amb el qual vol demostrar que els serveis de vigilància d’algun local nocturn de la ciutat de Barcelona encara selecciona l’accés a l’interior segons l’origen, l’ètnia o el color de la pell de les persones que pretenen entrar-hi.
Segons que expliquen fonts de l’entitat, l’acció es va dur a terme el passat 16 de desembre en tres discoteques i bars musicals del districte de Ciutat Vella, en concret, el Jamboree, l’Apolo i Boulevard, tres dels locals que han estat objecte de més denúncies rebudes per SOS Racisme per aplicar criteris discriminatoris en el det d’admissió. En la prova hi van participar un grup de joves que simulava anar de festa, entre les quals n’hi havia d’aspecte blanc, negre i magribí. El resultat va ser filmat en un vídeo realitzat amb el sistema de càmera oculta i recollit en una crònica del periodista Gerardo Santos, del col·lectiu Som Atents, publicats aquest matí.
Segons que acrediten les imatges, la colla va poder accedir al complet a l’Apolo i Boulevard, però a Jamboree el servei de porta només va deixar passar la parella de persones de pell blanca. A la resta se’ls va demanar si s’havien apuntat a una llista de Facebook, i tot i que van assegurar que ho havien fet, el servei de porteria els va dir que “no esteu a la llista” i no se’ls va deixar entrar. El mateix va passar amb una parella d’aspecte negre, que va demanar poder entrar pagant l’entrada també sense èxit. A les persones blanques van poder entrar sense cap requisit. Arran d’aquests fets, SOS Racisme ha presentat una reclamació administrativa contra aquest local de la plaça Reial, per haver infringit la legislació recollida a la Regulació Administrativa sobre espectacles públics i activitats recreatives.
Des de SOS Racisme s’apunta una millora en les pràctiques dels locals nocturns de Barcelona des del 2011, quan una experiència semblant va detectar filtres racistes en set establiments
SOS Racisme bateja aquesta mena d’accions de denúncia amb el nom de testing nights (nits de control) i ja n’ha realitzat d’altres amb la mateixa metodologia els anys 2011 i 2014 a Barcelona. Des de l’entitat s’especifica que l’objectiu és “pressionar els locals perquè aturin aquestes pràctiques racistes inadmissibles”. Des del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme s’explica que, des de l’any 2014, s’han tramitat 21 denúncies contra locals d’oci per pràctiques discriminatòries en el dret d’admissió i que, de les 80 denúncies tramitades per aquesta oficina l’any 2016, un 15% ho van ser per accés a serveis privats, majoritàriament locals nocturs. L’any passat, arran d’una denúncia d’aquesta ONG, un porter de la discoteca Titus de Barcelona va ser condemnat a un any d’inhabilitació i una multa de 5.000 euros per impedir l’entrada al local a una persona amb l’argument que “el negro no entra”, a la qual posteriorment va agredir.
Des de SOS Racisme, malgrat tot, s’apunta que, arran de l’experiència de denúncia d’aquesta pràctica discriminatòria, s’observa una millora en la situació, ja que, mentre que en l’acció del 2011 es van detectar filtres racistes en set locals, el 2014 se’n van trobar només en tres i enguany en un de sol. “Volem llegir aquest resultat com un canvi d’actitud als locals, fruit d’anys de pressió i sensibilització, així com dels canvis administratius i èxits a les denúncies”, s’afirma des de l’entitat. Amb tot, SOS Racisme reclama que l’Ajuntament de Barcelona posi en marxa definitivament l’Oficina per la No Discriminació (en la qual el consistori assegura que està treballant) per evitar que les denúncies que li deriva la Generalitat caiguin en via morta, com assegura que ha passat fins ara.