El magistrat responsable del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, Francisco Miralles Carrió, ha decidit admetre a tràmit la querella presentada per Roger Español contra tres agents de la Policia Nacional espanyola, acusats d’un delicte de lesions amb agreujant de prevalença de caràcter públic. El demandant va perdre la visió d’un ull després de rebre l’impacte d’una bala de goma en el transcurs de l’1-O a l’escola Ramon Llull, situada a l’Eixample de Barcelona.
El jutge que ha admès a tràmit la querella fa una sèrie de requeriments per obtenir més informació del que va passar el dia del referèndum al voltant del col·legi electoral de l’Eixample
El jutge que ha admès a tràmit la querella fa una sèrie de requeriments per obtenir més informació del que va passar el dia del referèndum al voltant del col·legi electoral de l’Eixample. Al Cos Nacional de Policia espanyola li exigeix cinc informacions. D’una banda la relació de furgonetes, matrícules, números identificatius i ordre “que van seguir per baixar pel carrer Sardenya des de Consell de Cent”. A més, es demana la informació de geolocalització dels vehicles (GPS), on es mostrin els recorreguts que van realitzar aquell dia.
D’altra banda, es requereixen totes les imatges i els vídeos realitzats pels agents de la policia nacional espanyola en els llocs dels fets i una còpia de les comunicacions entre el centre de comandament i els efectius desplegats a la zona.
Pel que fa a les bales de goma, el jutge Miralles Carrió reclama una relació de l’armament que es va fer servir al Ramon Llull, “indicant tipus, model, fabricant i data d’adquisició”. També tota la documentació relativa a l’ús de bales de goma per part de la policia espanyola, com són els manuals de formació i “qualsevol norma, instrucció, pauta o criteri”.
Des del jutjat també s’encarrega als Mossos d’Esquadra l’elaboració d’un estudi pericial tècnic per determinar la posició de l’agent que va disparar la bala de goma
Des del jutjat també s’encarrega als Mossos d’Esquadra l’elaboració d’un estudi pericial tècnic per determinar la posició de l’agent que va disparar la bala de goma. Aquest informe haurà d’incloure un mapa amb les posicions possibles i un informe sobre el material videogràfic detingut, “indicant si és possible la identificació de l’agent indicat”.
A més, segons ha informat l’advocada Anaïs Franquesa, del Centre per la Defensa de Drets Humans Irídia i responsable de l’acusació particular, “el jutge deixa per més endavant la declaració dels dos agents que estaven sobre el terreny, a més de la testifical del màxim comandament de l’operatiu que es va desplegar al Ramon Llull”. “Des del Centre Irídia fem una valoració positiva de l’admissió a tràmit de la querella, ja que és un pas més per la identificació dels autors i l’esclariment dels fets, que ha de ser l’objectiu del procés judicial”, ha conclòs Franquesa.