El 13 de setembre de 2007, durant una visita del rei Juan Carles I a la ciutat de Girona, l’extint col·lectiu de joves de l’Esquerra Independentista Maulets, va convocar una acció per rebutjar la presència del Borbó. Durant l’acte es va cremar una fotografia de grans dimensions del monarca, fet que va suposar la posterior imputació i processament de dos joves pel delictes d’injúries a la Corona.
En primer terme, l’Audiència Nacional espanyola va condemnar –amb discrepàncies internes entre els magistrats– Enric Stern i Jaume Roura, veïns de Banyoles i Girona respectivament, a pagar una multa de 2.700 euros pels delictes d’injúries a la Corona. Va ser aleshores quan la defensa dels joves va interposar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC), que va ratificar la sentència. L’abril de 2016 el Ttribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va obrir diligències contra l’Estat espanyol, on havien recorregut els dos condemnats després d’haver esgotat la jurisdicció interna.
Ara, el Tribunal d’Estrasburg sosté per unanimitat que es va produir la violació de l’article 10 sobre llibertat d’expressió de la Convenció europea de Nacions Unides: “L’acte presumptament comès pels demandants va ser part d’una crítica política de la institució de la monarquia en general, i en particular del Regne d’Espanya”. La sentència estableix que “no va ser un atac personal contra el rei”, sinó “una denúncia del que el rei representava com a cap i símbol de l’aparell estatal i les forces que, segons els sol·licitants, havien ocupat Catalunya, que s’encabia dins de l’àmbit de la crítica política o la dissidència”.
El col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària ha reaccionat a la sentència amb un comunicat en què subratlla que Estrasburg “evidencia la manca de llibertats i de cultura democràtica a l’Estat espanyol”. Per la seva banda, un dels independentistes, Enric Stern, assegura que estan satisfets amb la sentència: “Ens l’esperàvem, perquè és evident que s’estaven vulnerant drets fonamentals i bàsics”. N’és una mostra, afegeix, que la sentència arriba amb unanimitat dels jutges.
La intenció dels dos joves, argumenta Estrasburg, “no va ser incitar ningú a competre actes de ciolència contra el rei”. De fet, prossegueix, “un acte d’aquest tipu ha d’interpretar-se com l’expressió simbòlica de la insatisfacció i la protesta”. Després d’aquesta sentència, l’Estat espanyol haurà de pagar a cada un dels dos condemnats 2.700 euros en concepte de danys i 9.000 euros per compensar les costes i despeses que va suposar pels joves el llarg procés judicial en el que s’han vist immersos tots aquests anys.
Concretament han hagut de passar onze anys des dels fets, i Stern valora que això posa sobre la taula el fet que “res és fàcil, cal lluitar molt” i que “cal perseverança i desobeir les lleis que violen drets fonamentals”. També recorda que la policia catalana va col·laborar amb l’espanyola en aquells moment. Contextualitzant, Stern lamenta que “l’Estat ha intensificat la ràtzi repressiva contra la dissidència” i afegeix que aquesta sentència també “va per a tot aquells que la pateixen”. Així mateix, el col·lectiu antirepressiu Alerta Soldiària, en un comunicat també ha volgut dedicar “la victòria a totes les persones que pateixes repressió política, a les que són a l’exili o a la presó”. Han fet esment especial als rapers Valtònyc, Hasél i Elgio.