El recinte fabril de Can Sanpere és un espai de 9.000 metres quadrats situat al número 41 del carrer de Sant Cristòfol de Premià de Mar. La fàbrica va estar activa durant cent anys, fins al 1998, quan va cessar l’activitat. Entre altres funcions, va estar dedicat a la confecció de paracaigudes i uniformes militars durant algun temps.
En l’actualitat, l’edifici és propietat de l’empresa Nuñez y Navarro, qui vol enderrocar els edificis actuals per construir-hi de nous o requalificar el sol
En l’actualitat, l’edifici és propietat de l’empresa Nuñez y Navarro, qui vol enderrocar els edificis actuals per construir-hi de nous o requalificar el sol. Davant d’aquesta situació, es va crear la Plataforma Can Sanpere 100% Públic, que va decidir okupar l’espai el 3 d’abril de 2013. Al projecte s’hi van arribar a aplegar fins a 21 iniciatives que ompliren de propostes l’antiga fàbrica: col·lectius de suport psicològic, de circ, de dansa, de jocs de rol, una emissora de ràdio, un camp de futbol, un enorme taller d’arts plàstiques, grups de música i sales de concerts, un armari solidari… L’octubre del 2014, es va organitzar, conjuntament amb l’Ajuntament, una consulta popular sobre el futur de la fàbrica en la qual, tot i la baixa participació (10%), va guanyar l’opció d’expropiar l’immoble per àmplia majoria.
Tot i això, les negociacions entre el consistori premianenc i la constructora no van arribar a bon port, un fet que va conduir a l’intent de desallotjament de l’immoble el 4 de maig del 2017, que va ser aturat indefinidament per obrir una taula de negociacions entre les okupants i la propietat. En aquell moment, des de Can Sanpere es va denunciar una manca d’implicació per part de l’Ajuntament en el procés d’expropiació i la promulgació de l’espai com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), un fet que evitaria que Nuñez i Navarro el pogués enderrocar. Les negociacions entre les okupants i la propietat, però, van fracassar i el centre social va acabar sent desallotjat per un ampli operatiu dels Mossos d’Esquadra a finals de maig de 2017, ara fa un any.
Nova okupació, nou col·lectiu
La nova okupació ha estat reivindicada pel nou col·lectiu La Fabrika, que ho defineixen com una “expropiació popular”. El recinte fabril va quedar obert de nou el passat dissabte 21 d’abril, en una jornada que va comptar amb la participació de moltes persones del poble que van acudir a la cita per comprovar que el recinte havia recobrat la vida. Des d’un primer moment, les okupants han volgut deixar clar que no tenen res a veure amb el col·lectiu que anteriorment havia gestionat l’espai però sí que fan seves les seves històriques reivindicacions i anhels, “volem que les portes estiguin obertes i donar lloc als diferents projectes que hi havia dins”.
En paraules d’una de les portaveus de La Fàbrika, volen “reivindicar espais autogestionats i anticapitalistes, promoure espais comunitaris i cooperatius que trenquin la lògica del sistema en què vivim”. El col·lectiu manifesta la seva oposició frontal a la “destrucció dels espais naturals i del patrimoni històric i cultural de Premià de Mar, així com les agressions al territori provocades per la bombolla especulativa, que està afectant greument el municipi”. És en aquest punt on alcen un crit d’alerta, assegurant que l’augment de lloguers principalment fruit de l’expansió del lloguer turístic no regulat està tenint “una afectació negativa i desesperant per moltes de les habitants de Premià, principalment joves”.
La seva acció té un clar missatge polític als responsables municipals, ja que un dels motius pels quals han tornat a accedir a l’espai és que quatre anys després de la consulta popular per l’expropiació dels terrenys de la fàbrica, l’Ajuntament no ha fet cap pas per respectar el mandat popular: “atès que des de la institució no es fan els passos precisos per fer efectiu el resultat d’aquesta, hem pres la decisió de deixar d’esperar els lents temps de la política institucional i dur a terme l’expropiació popular de Can Sanpere”.
El col·lectiu se centra ara en “començar a crear un projecte ferm i rehabilitar l’espai, que arran del darrer desallotjament havia patit desperfectes i hi havia algun mur malmès i derruit”
A hores d’ara ja han fet tres assemblees obertes a tot el poble, “estem molt contentes perquè veiem molta participació de gent molt diversa, persones que hi havien format part abans veien cares noves, això vol dir que estem sumant i ens reafirma la necessitat d’obrir de nou Can Sanpere”. L’única interlocució que han tingut fins ara amb el consistori ha estat la visita d’una patrulla de la Policia Local, que va identificar una persona el mateix dissabte. Tanmateix, no mostren preocupació per això i afirmen estar centrades en “començar a crear un projecte ferm i rehabilitar l’espai, que arran del darrer desallotjament havia patit desperfectes i hi havia algun mur malmès i derruit”.
La patata calenta és ara sobre la taulada del nou batlle del municipi des del passat mes de desembre, Miquel Àngel Méndez (PDeCAT), que va prendre el relleu a Miquel Buch, que després de 10 anys al capdavant de la corporació municipal i d’una gestió d’aquest conflicte envoltada de polèmica, va decidir dimitir d’aquest càrrec i de la presidència de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per centrar-se a la confecció de la candidatura Junts per Catalunya, amb la qual després de les eleccions del 21 de desembre no va aconseguir l’acta de diputat.