Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'amor en temps del coronavirus

Iniciatives veïnals autoorganitzades, sindicats de barri i d'habitatge i comitès de solidaritat i suport mutu afloren a barris i pobles per donar resposta a l'individualisme i els confinaments, tancaments i restriccions causades pel COVID-19

Diverses iniciatives veïnals plantegen una resposta Des de la solidaritat i el suport mutu, oferint una alternativa a l'egoisme, l'anomenat neoliberalisme víric i l'individualisme del campi qui pugui | Arxiu

Nombrosos grups, assemblees, sindicats alternatius, de llogateres, de barri i habitatge estan començant a organitzar una resposta col·lectiva i comunitària davant el sotrac sanitari causat pel coronavirus. Des de la solidaritat i el suport mutu, oferint una alternativa a l’egoisme, l’anomenat neoliberalisme víric i l’individualisme del campi qui pugui.

Així, des de fa uns dies, diversos sindicats de base i altres col·lectius, van difondre el que han  anomenat Pla de xoc davant la crisi del coronavirus. Un manifest amb deu punts que inclouen la cobertura econòmica del 100% del salari, de les tasques de cures, socialitzar els recursos sanitaris privats o aturar els expedients de regulació d’ocupació (ERES i ERTES). Aquest divendres al matí, una altra de les seves demandes, la paralització dels desnonaments, ha trobat resposta en la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha demanat als jutges que valorin si cal suspendre desnonaments pel risc de coronavirus. El Pla de xoc l’impulsen, entre altres, el Sindicat de Llogateres de Catalunya, la CGT de Catalunya, la Intersindical Alternativa (IAC) i les agrupacions de treballadors Élite Taxi i Riders per Drets.

 

La resposta dels barris i pobles

En paral·lel, des que s’han començat a conèixer les restriccions i confinaments de població, a diversos municipis catalans i barris de Barcelona han començat a activar-se comitès, assemblees i grups de suport. Alguns, com en el cas del barri de Gràcia, ressegueixen i aprofiten la infraestructura i la feina prèvia de coordinació, iniciada durant aquests anys pels sindicats de barri i habitatge. “Durant els dies vinents de tancaments de centres educatius, casals de gent gran i d’altres, i amb l’objectiu d’evitar l’aïllament social i l’individualisme, diverses entitats del barri pensem que és imprescindible treballar per enfortir la comunitat, teixir xarxes de suport mutu, garantir la protecció d’aquelles persones i grups amb especial vulnerabilitat i defensar col·lectivament els drets socials i laborals i els serveis públics”, expliquen des de Gràcia.

S’impulsen iniciatives com organitzar-se en grups d’escala o trams de carrer, generant canals de comunicació tant digitals (grups de Telegram i Twitter) com físics, per detectar les persones que necessitin suport en tasques com fer les compres de productes bàsics, tenir cura de la canalla o visitar tots els domicilis per saber la situació de cadascú

Per això, impulsen iniciatives com organitzar-se en grups d’escala o trams de carrer, generant canals de comunicació tant digitals (grups de Telegram i Twitter) com físics, per detectar les persones que necessitin suport en tasques com fer les compres de productes bàsics, tenir cura de la canalla, visitar tots els pisos per saber la situació de cadascú o instal·lar un tauler d’informació… “És important fer saber a tothom que no està sol, que pot comptar amb l’ajut del veïnat. Tot plegat fer-ho seguint els consells sanitaris per evitar contagis”, afegeixen.

A més, atenent que moltes treballadores estan patint vulneració de drets i hi ha molta incertesa sobre la situació laboral, aquest canal també servirà com a espai per traslladar consultes i denúncies de temes laborals i socials. De moment, a l’Ateneu La Barraqueta i el Casal Popular 3 Lliris s’han habilitat dos espais de suport i informació. L’atenció en aquests punts es farà seguint les mesures adequades per evitar contagis.

Al barri de Vallcarca ha sorgit també un comitè Suport Mutu Vallcarca, “per fer front a la nova situació de possible confinament imminent i per establir una xarxa segura de solidaritat i autoorganització veïnal”. Aquesta tarda la iniciativa ha convocat una assemblea a la plaça Uri Caballero (al carrer Farigola, 9) per analitzar la situació, detectar necessitats i vies de comunicació. “Si saps d’alguna persona que necessiti ajuda i suport aquests dies (especialment persones grans soles o persones vulnerables), fes-nos-ho saber”, és el missatge que han difós a través de les xarxes.

En un altre barri de Barcelona, Sants, també s’ha creat un grup informal de suport de barri davant del terratrèmol del COVID-19 i hi ha trobades de barri per començar a pensar en recursos, espais i infraestructures necessàries. Entre els punts que el grup planteja, hi ha impulsar l’assessorament laboral, l’acompanyament als col·lectius més vulnerables i les tasques de cura i acompanyament psicoemocional. A Vallvidrera, el col·lectiu de la casa Buenos Aires (que fins fa poc enfrontava un procediment amb data oberta de desnonament) ha engegat també un espai de suport mutu veïnal des d’on fer xarxa i ajudar-se.

Al Baix Empordà ha irromput també una iniciativa autoorganitzada per joves d’universitats i instituts que han decidit posar-se al servei de la comunitat per tenir cura de la gent gran, dels infants i de la població en risc

Al Baix Empordà ha irromput també una iniciativa autoorganitzada per joves d’universitats i instituts que han decidit posar-se al servei de la comunitat per tenir cura de la gent gran, dels infants i de la població en risc. Regida a través d’un canal de Telegram unidireccional, l’objectiu és fer difusió dels canals de comunicació específics que tindrà cada poble i enllaçar-ne el suport (de moment, n’hi ha a Torroella, Palafrugell, Palamós, Calonge, Sant Feliu de Guíxols i la Bisbal d’Empordà). Entre les activitats solidàries que es volen enllaçar, cal enumerar els serveis de cangur o l’abastiment d’aliments i d’atenció i cura a la gent gran o de persones amb més risc de contagi. Organitzant-se en grups petits i evitant la rotació, la iniciativa convida a la gent a organitzar-se des del bloc de pisos o els seus carrers.

En altres localitats, com Valls (Alt Camp), a través de l’Assemblea de Joves de Valls (Eixabuc), Sant Boi de Llobregat o Sant Cugat del Vallès, de forma encara embrionària, s’estan començant a autoorganitzar també comitès de solidaritat per fer front a la situació a escala local.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU