“Les cooperatives i l’acció pel clima” és el lema de la Diada Internacional del Cooperativisme, que se celebra cada primer dissabte de juliol. D’aquesta manera, el moviment cooperatiu posa èmfasi en el paper que pot jugar a l’hora d’impulsar una transició ecològica justa per a totes les comunitats, coincidint amb un dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.
Enguany, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, organisme que agrupa les diverses branques del cooperativisme, ha organitzat una setmana de xerrades en línia per reflexionar sobre el canvi climàtic en clau cooperativa. Aquest format de diada virtual forçat per la pandèmia de la COVID-19 agafa el relleu del Pacte per una economia per la vida, presentat el mes de maig, una proposta a favor de la democràcia econòmica, la salut col·lectiva i la transició ecosocial.
La diada és present arreu del món amb més o menys continuïtat des que l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) va instaurar-la l’any 1923. A Catalunya va arribar a tenir un caràcter massiu a la dècada de 1930, amb mítings i àpats col·lectius, coincidint amb l’auge del moviment, evolució que quedaria estroncada arran de la dictadura franquista. Després, aquesta commemoració es va mantenir gràcies a l’esforç d’algunes entitats, però generalment en cercles reduïts.
Més endavant, ja al segle XXI, l’esperit popular i reivindicatiu de la diada s’ha començat a recuperar a través d’iniciatives com el Projecte Barri Cooperatiu (Sants, 2009) i la Comissió Diadacoop, la qual des de 2013 organitza actes amb la col·laboració de xarxes i organitzacions del sector. L’any passat, la festa del cooperativisme va tenir lloc a Terrassa.
Segons les dades de l’ACI, al món hi ha uns tres milions de cooperatives capaces de generar uns 280 milions de llocs de treball, l’equivalent al 10% de la població ocupada
Segons les dades de l’ACI, al món hi ha uns tres milions de cooperatives capaces de generar uns 280 milions de llocs de treball, l’equivalent al 10% de la població ocupada. En total, el 12% de la població mundial és sòcia d’alguna cooperativa (ja sigui de treball, consum, agrària, d’habitatge…). Per tot plegat, dins de les famílies de l’economia social i solidària (ESS), el cooperativisme és una de les que té més pes i història. En aquest article publicat al número 500 de la Directa repassem la trajectòria de l’ESS durant els darrers quinze anys i els reptes amb vista al futur.
Com a cooperativa de consumidores i usuàries, la Directa forma part d’aquest ecosistema divers. A l’enllaç podeu consultar tota la informació sobre el model periodístic i organitzatiu del projecte, a banda de fer-vos-en sòcies.