Dues de les entitats de lleure més grans de la Vila de Gràcia, l’Espurna de Gràcia i Matinada-Pòrtics, hauran de començar el curs 2020-2021 sense un local propi. Per tant, es queden sense la infraestructura per poder reunir-se, desar el material o aixoplugar els infants els dies de pluja. Ambdós esplais han estat expulsats del local que compartien al carrer Jaén número 7, a prop de l’estació de metro de Fontana i al cor del barri barceloní.
Això suposa que més de 200 famílies estan en risc de quedar-se sense esplai o, com a mínim, els infants i les monitores hauran de fer les activitats de lleure dels caps de setmana amb moltes dificultats pel que fa a la infraestructura, a la vegada que els serà molt complicat desenvolupar les tasques del dia a dia. L’Espurna de Gràcia i Matinada-Pòrtics van haver d’abandonar el local el dia 30 d’agost i la seva situació és molt incerta. Des de feia sis anys, tenien la concessió d’uns baixos d’un edifici propietat d’unes monges Carmelites, però elles mateixes no han volgut renovar el contracte amb l’Ajuntament de Barcelona i ara el Districte de Gràcia no els dona cap solució a curt termini.
Feia sis anys que tenien la concessió d’uns baixos d’un edifici propietat d’unes monges Carmelites, però elles mateixes no han volgut renovar el contracte amb l’Ajuntament de Barcelona
Per tal de reivindicar unes condicions dignes i recuperar un espai on poder guardar tot el material que necessiten aquestes entitats (tendes de campanya, jocs, pilotes, estris d’intendència, documents, llibres…), ambdues s’han unit sota un mateix lema “Cap esplai sense local” i han creat una associació homònima per portar la lluita als carrers i exigir que l’Ajuntament i el Districte reaccionin i els donin una solució real. Fins ara, només se’ls ha proposat guardar el material al Casal Popular Tres Lliris, un espai que, després de ser okupat va ser cedit a les joves de Gràcia i que no està pensat per ser el magatzem de dos esplais. Joanna Chich, monitora de Matinada-Pòrtics i membre de Cap esplai sense local, explica que la justificació de les monges carmelites per fer fora les dues entitats de lleure són “problemes de convivència, netedat i bon ús”. L’Ajuntament dona credibilitat a aquestes explicacions i culpa els dos esplais de la seva situació. Concretament, s’apel·la a dues festes que s’hi van fer fa tres anys, de les quals els dos esplais se’n fan responsables i ho lamenten, diu Chich, així com de brutícia al local cada mes d’agost. “Quan tornem de campaments hem de deixar tot el material durant uns dies a les sales i és per això que quan entren veuen aquesta imatge”, argumenta Chich.
De la mateixa forma, Pau Mora, membre de l’esplai Espurna de Gràcia i de Cap esplai sense local reconeix que en determinades ocasions s’ha fet un “mal ús” del local, però considera que en cap cas ha estat “prou greu per fer-nos fora”. Mora va un pas més enllà i assegura que “si surt això de les festes, que surti tot”. En aquest sentit, ambdós esplais es queixen que “el local del carrer Jaén no era un espai adequat per a un esplai, és massa petit, no hi caben tots els infants si plou, està molt deteriorat, s’haurien de fer obres i ens hi hem trobat fins i tot rates en diverses ocasions”. “L’Ajuntament creu que el local és un caprici que tenim, però necessitem un lloc per fer reunions a hores intempestives, un sostre per poder fer activitats quan plou i un espai gran on guardar el material”, diu Chich. Cal recordar que els esplais són entitats de lleure on les monitores treballen de forma voluntària. És per això que és bàsic que puguin tenir les claus d’un local o poder-se trobar els caps de setmana o tard entre setmana, ja que el temps que es dedica a aquesta activitat surt de les hores d’oci d’aquestes monitores.
Des de Cap esplai sense local es posa el focus en la figura d’Eloi Badia, regidor del Districte de Gràcia. L’associació denuncia que el polític els qualifiqués d’”irresponsables” quan, diuen, “no coneix la feina que fem”. Això ho va fer de forma pública, després que s’entrés una pregunta en una audiència pública. Badia també va culpar les monitores d’ambdós esplais de la seva situació, ja que, va dir “si n’haguessin fet un ús adequat, haurien pogut mantenir el local”. A més, diu Mora, “ens proposen desar el material al Casal Popular Tres Lliris, tot i que saben que hi entren a robar cada setmana i s’han de fer obres. Ens han dit que aquesta pot ser la situació fins el setembre del 2021”.
Pau Mora, membre de l’esplai Espurna de Gràcia i de Cap esplai sense local, considera que “ens fan fora perquè prefereixen cedir el local a la Young Men’s Christian Association (YMCA)”, que també realitza activitats per a infants i joves al pis superior del local
Badia fa referència a una “reiteració” dels problemes de convivència, però, insisteix Chich, “només ens han parlat de dos incidents de fa molts anys”. A més, la monitora de Matinada-Pòrtics considera que han estat conflictes lleus i que es podrien haver solucionat mitjançant el diàleg. Tanmateix, “les monges no han volgut parlar mai amb nosaltres”. “Se les ha convidat a activitats d’esplai perquè vegin la feina que fem i sempre s’hi han negat”, es queixa Chich. “Creiem que tot plegat es deu a dues formes molt diferents d’entendre l’educació en el lleure. Quan sortim a fumar després d’una reunió ens fan fotografies des del balcó, com si estiguéssim fent alguna cosa molt greu”, explica Chich parlant sobre l’activitat de les monitores un cop els infants han abandonat el local.
Pel que fa a les monges, Mora considera que “ens fan fora perquè prefereixen cedir el local a la Young Men’s Christian Association (YMCA)”. Aquesta organització també realitza activitats per a infants i joves al pis superior del local i ara se’ls entregarà la totalitat de l’espai. “Vam redactar cartes de disculpa a les carmelites, els hi vam entregar el nostre projecte educatiu, vam fer propostes de millora d’entesa entre les dues parts i no hem rebut absolutament cap mena de resposta”, afirma Mora. És per això que ambdós esplais creuen que la voluntat de les monges és fer fora una entitat laica per donar més lloc a una de religiosa. Chich ho considera provat perquè assegura que “les obres de remodelació del local es van aprovar abans que se’ns notifiqués que se’ns feia fora”.
Amb tot, el temor més gran de l’Espurna de Gràcia i Matinada-Pòrtics és que hagin de plegar. Això suposaria que més de 200 famílies es quedarien sense un esplai on portar als seus fills i el procés d’educació en el lleure d’aquests infants es veuria afectat. Chich explica que “no podrem sostenir aquesta situació gaire temps i l’Ajuntament ens cita el setembre del 2021”. Fins ara, el material dels dos esplais està en locals d’altres esplais que s’han autogestionat per solidaritat, a petits magatzems del barri i fins i tot a cases particulars de monitores i famílies. “No volem deixar de fer esplai”, diu Mora, “ens estem plantejant fins i tot okupar un espai”.
L’educació en el lleure havia estat tradicionalment molt vinculada a la religiositat. De fet, l’Espurna de Gràcia ja es va quedar sense local ara fa vuit anys, quan era l’esplai Pompeia, perquè la parròquia a la qual estava vinculat exigia a les monitores que eduquessin els infants en el cristianisme. És per això que les institucions públiques no tenen els caus i els esplais en els seus fulls de ruta i el cas de Cap esplai sense local n’és un gran exemple. I tot plegat quan encara no saben si es podrà fer esplai o no perquè el Govern de Catalunya no ha creat cap protocol per a les entitats de lleure en el context del coronavirus.