Hamid Kadri i la seva família tenien una porta entreoberta que se’ls ha tancat de cop. El mes de juliol van passar de pensar que podrien quedar-se a casa seva amb un lloguer social a patir un desnonament, avui, 17 de setembre. I no per un propietari qualsevol. El pis del barri del Carmel de Barcelona, on viuen des del novembre del 2017, és d’Oleguer Pujol Ferrusola, el més jove dels fills de l’expresident de la Generalitat de Catalunya.
A primera hora del matí, set furgonetes de Mossos d’Esquadra, ARRO i BRIMO s’han desplegat al carrer Mühlberg i l’han acordonat pels dos extrems. A més d’un centenar de persones concentrades fora del cordó policial, que han patit una càrrega, també hi havia una seixantena d’activistes pel dret a l’habitatge davant del portal, assegudes a terra. Segons algunes activistes, les han retirat amb cops, retorçant-los els braços o estirant-les pel cap. La policia les ha identificat i ha advertit –asseguren– que rebrien una denúncia per atemptat contra la salut pública.
Després de mesos sense feina, Kadri havia començat a treballar netejant oficines, pisos turístics i residències, i això li permetria dedicar el 30% del seu sou a un lloguer, que l’Ajuntament de Barcelona havia de complementar fins a arribar als 750 euros mensuals a través de la Borsa d’Habitatge de Lloguer. El programa, segons el consistori, administra al voltant d’un miler de pisos a la ciutat de Barcelona i ofereix 1.500 euros a la propietat per a la incorporació d’un habitatge, fins a 6.000 euros per a la liquidació del deute en casos d’habitatge en procés judicial, subvenció del 100% de les obres de rehabilitació fins a un màxim de 20.000 euros i una bonificació fins al 95% de l’IBI.
“El juliol passat, des d’Habitatge em van trucar per dir-me que el 5 o 6 de setembre firmaria el nou contracte amb la propietat, però l’endemà al matí em van dir que la negociació s’havia trencat, sense cap més explicació. Se m’ha trencat el cor i la moral ha caigut en picat”, relata Kadri. La Xarxa d’Habitatge d’Horta-Guinardó, que l’ha acompanyat en tot aquest procés, denuncia que mai van poder estar presents en la mediació: “Va ser poc transparent”, subratlla l’activista Lola Iglesias, qui afegeix que, tot i demanar-ho, l’Ajuntament mai va ensenyar-los cap preacord per escrit.
De fet, el despatx d’advocats del fill Pujol ha negat a la Directa que hi hagués cap preacord, perquè, segons el lletrat, una persona immersa en un procediment judicial, com és el cas d’Oleguer Pujol, no pot rebre ajudes públiques i, per tant, no pot acollir-se a la Borsa d’Habitatge. En canvi, l’Ajuntament ha explicat a la Directa que, des de mitjans de 2019, treballa des de mediació per solucionar el cas i ha estat negociant l’opció d’incloure l’habitatge a la Borsa d’Habitatges de Lloguer “per reconduir la situació, però fins al moment no s’ha formalitzat l’acord”.
Amb tot, la Xarxa demana que no s’executi el desnonament del 17 de setembre, un lloguer social per a la família i que el govern municipal es posicioni i actuï per trobar una solució. I més, puntualitza Iglesias, “tenint en compte l’historial del propietari”, que té diversos procediments judicials oberts.
Hamid Kadri va perdre la feina en un restaurant quan li faltava un dia de cotització per tenir dret a l’atur i la seva dona no podia treballar pel fet de trobar-se en situació administrativa irregular
Per a Kadri, els problemes per fer front als pagaments van començar fa dos anys. Va perdre la feina en un restaurant quan li faltava un dia de cotització per tenir dret a l’atur i la seva dona, pel fet de trobar-se en situació administrativa irregular, no podia treballar ni tampoc accedir als circuits de serveis socials. Amb un fill petit i una filla en camí, van haver de començar a fer malabars per pagar 750 euros cada mes. Feines puntuals, informals i inconstants van fer possible aportar diverses quantitats fins al novembre de 2018.
A peu de carrer, amb el suport de la Xarxa d’Habitatge d’Horta-Guinardó, van aconseguir aturar el primer desnonament el 25 d’octubre de 2019 i també el segon, el 3 de febrer, quan el consistori va posar sobre la taula la possibilitat de negociar un lloguer social.
Negocis immobiliaris investigats
El sector immobiliari no és gens desconegut per a Oleguer Pujol, qui, entre el 2009 i el 2012, va efectuar diverses grans operacions immobiliàries milionàries com a administrador únic de Drago Capital, per les quals està sent investigat.
El 15 de juliol, el jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata va obrir una peça separada per investigar les operacions del fill menor de Jordi Pujol
Precisament, el 15 de juliol, el jutge de l’Audiència Nacional espanyola José de la Mata –que processa la família Pujol per organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental– va obrir una peça separada per investigar les operacions del fill menor de Jordi Pujol. Anomenada Drago, la peça també investiga el seu antic soci Luis Iglesias, gendre de l’exministre espanyol Eduardo Zaplana.
Alhora, el petit dels Pujol també apareix als papers de Panamà per comissions opaques relacionades amb la compra de 1.152 oficines del Banc Santander, que també estan sota la lupa de Mata.