Mentre un grup despistava la plantilla del Banc Santander encadenant-se amb tubs a l’interior de l’oficina, a fora han col·locat dues escales i activistes de Rebel·lió o Extinció s’hi han enfilat fins als balcons i han desplegat una pancarta: “Santander finança la crisi climàtica”. A peu de carrer, al número 5 del passeig de Gràcia de Barcelona, ha començat a tocar una banda de vents i deu persones més s’han mostrat seminús en filera i s’han abocat un líquid negre per sobre, que simulava petroli. Les activistes han denunciat que “ens sentim nues, cegues, atacades, vulnerables, condemnades i impotents dins un sistema fòssil que ens aboca al col·lapse”.
Han escollit el Banc Santander perquè és l’entitat de l’Estat espanyol que més inverteix en carbó, petroli i gas, segons l’informe “Banking on Climate Chaos“, elaborat per diverses organitzacions com Bancktrack, RAN o Reclaim Finance. El banc, presidit per Ana Botín, va destinar-hi 7.515 milions d’euros el 2021 i ocupa la posició 32 d’un rànquing de 60 entitats financeres de tot el món que més financen empreses dedicades al cicle de vida dels combustibles fòssils, on també hi ha BBVA (posició 42) i CaixaBank (56).
Els darreres sis anys, des de la signatura dels Acords de París el 2016, els seixanta bancs més grans del món han finançat els combustibles fòssils amb 4.370 bilions d’euros
Entre les tres entitats han destinat més de 66 mil milions d’euros a la indústria fòssil els últims sis anys i des de Rebel·lió o Extinció asseguren que “la banca està finançant la destrucció, mentre ens diuen estar compromesos amb l’emergència en què ens trobem”. Les xifres disten molt dels compromisos: els darreres sis anys, des de la signatura dels Acords de París el 2016, els 60 bancs més grans del món han finançat els combustibles fòssils amb 4.370 bilions d’euros, tot i que, segons l’informe “Banking on Climate Chaos”, 44 s’havien compromès a tot el contrari en sumar-se a Aliança Bancària Zero Emissions Netes.
Banc Santander va obtenir un benefici de 8.124 milions d’euros el 2021 i, precisament, amb BBVA i CaixaBank, des de Rebel·lió o Extinció denuncien que és inversor del gasoducte català MidCat, que hauria de connectar el nord d’Àfrica amb el centre d’Europa, travessant els Països Catalans de sud a nord. Alhora, el Santander també inverteix en la planta de l’empresa productora de gas natural liquat, Nigeria LNG Limited, a Bonny Island, Nigèria. De fet, des del col·lectiu també han fet referència a les inversions de la banca en empreses de soja i carn, que consideren “responsables de la desforestació massiva de zones com l’Amazones, i de la violació de drets humans de les comunitats indígenes”, així com a la participació en el “negoci de la guerra”.
A través de l’acció, des de Rebel·lió o Extinció exigeixen al Banc de Santander que deixi de finançar el carbó, el petroli i el gas, i totes aquelles empreses que afecten el medi ambient. Alhora, demanen a les institucions mesures urgents que posin fi a la banca fòssil i que potenciïn les finances ètiques, i a la ciutadania, que se sumi a la banca ètica per finançar projectes d’energies renovables i autoconsum, com les cooperatives energètiques locals.
Les activistes que s’han encadenat als balcons han estat identificades pels Mossos d’Esquadra, així com quatre persones més que havien entrat a dins i les dues persones que han estat mediant amb la policia. Temen que l’entitat bancària interposi una denúncia.