Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quatre anys de presó per portar bosses amb pols de colors

L'advocat de les quatre encausades pel Holi Fest antifeixista celebrat el 29 de setembre de 2018 i que aquest dimecres aniran a judici considera que estem davant d'una “causa política” i una “barbaritat judicial”

Els agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra van quedar plens de pols de colors durant el Holi Fest | Victor Serri

Les imatges dels agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra tacats amb pols de colors van obrir tots els informatius del 29 de setembre de 2018 i van fer la volta al món a través de les xarxes socials. Va ser el resultat d’una acció convocada per l’organització juvenil Arran i a la que s’hi van sumar més de 4.000 persones. Les manifestants consideraven una provocació que el sindicat Jusapol commemorés a tall de celebració –amb entrega de medalles inclosa– l’operació policial Copérnico que un any abans havia acabat amb més de 1.000 votants ferits als col·legis electorals del referèndum de l’1 d’octubre. Abans, durant i després del Holi Fest desenes de persones van ser identificades i algunes de les quals jutjades amb elevades peticions de presó, com és el cas de Marcel Vivet i Adrià Catasús. El mateix desenllaç han patit #lesquatredelHoli, nom amb què es coneix les quatre militants d’Endavant que aquest 22 de juny s’asseuran a la banqueta de la secció vuitena de l’Audiència de Barcelona.

“En el judici ni tan sols entraré en la discussió de si distribuir pols de colors innòcues pot ser o no pot ser un delicte, perquè a elles l’atestat policial mai les ha situat a la manifestació repartint bosses. Les identifiquen a 150 metres i els hi confisquen la pols de colors, per tant, les bosses mai arriben a la manifestació”, detalla l’advocat d’Alerta Solidària Carles Hurtado, qui considera que estem davant d’una “causa política” i una “barbaritat judicial”.

Les quatre encausades afirmen que “la desproporció d’aquesta petició de la fiscalia no és un fet aïllat, respon a una persecució política i a una estratègia represiva en contra de militants de l’esquerra independentista i d’altres moviments socials”

Les quatre encausades –que han volgut expressar-se amb una sola veu– afirmen que “la desproporció d’aquesta petició de la fiscalia no és un fet aïllat, respon a una persecució política i a una estratègia represiva en contra de militants de l’esquerra independentista i d’altres moviments socials”. Hurtado es suma a aquesta tesi explicant un dels episodis viscuts durant la fase d’instrucció: “El jutge Escalona, tot i que l’atestat dels Mossos d’Esquadra no les acusa de fer llançaments i ni tan sols de repartir les bosses, s’entesta molt a dir que aquestes persones estaven a la manifestació repartint la pols de colors. Vam presentar un recurs i l’Audiència de Barcelona ens va donar la raó i li va dir al jutge que com a molt –segons l’atestat– estarien acusades de la tinença de les bosses”. Tot i això, el fiscal Jordi Domènech manté una petició de quatre anys de presó per un presumpte delicte de desordres públics greus i hi suma la pena d’inhabilitació durant els anys de condemna. Sorprenentment, i malgrat que a l’atestat només es fa referència a la “pols de colors”, el fiscal hi afegeix “pintura acrílica” i fabula amb l’acusació que “es van dedicar a abastir als manifestants en primera línia del mencionat material”. L’advocat d’Alerta Solidària és taxatiu: “el delicte de desordres públics és un delicte de resultat, ni tan sols parlen de temptativa, imagina’t la bajanada de demanar-los quatre anys de presó”.

A les nou del matí d’aquest dimecres Endavant i Alerta Solidària han convocat una concentració de protesta a les portes del Palau de Justícia del passeig de Lluís Companys, on les encausades també faran uns parlaments abans d’entrar a la sala de vistes. “El nostre procés ha sigut molt llarg. Ara tindrem el judici, que arriba quasi quatre anys després dels fets. Durant tot el procés, quan hem estat citades a declarar, se’ns ha vulnerat el dret a fer-ho en català. A més, vam ser detingudes per ordres de crida i cerca que ni tan sols ens van comunicar. I tot plegat amb l’angoixa de no saber quan arribaria la data del judici i quina seria la petició”, denuncien. En últim lloc, reclamen la seva absolució i també la “de totes aquelles encausades que pateixen la repressió per part de la Generalitat i de l’Estat espanyol”.

Finalment absoltes ‘in voce’
Per sorpresa de tothom, ja que no és gens habitual, durant la celebració de la vista oral la Fiscalia ha retirat l’acusació de desordres públics greus i la petició de pena associada de quatre anys de presó. En conseqüència, el tribunal de la secció vuitena ha dictat l’absolució ‘in voce’ (comunicada de viva veu sense necessitat de redactar la sentència). A les portes del Palau de Justícia les encausades, la militància d’Endavant i Arran que s’hi havia concentrat i els advocats d’Alerta Solidària ho han celebrat com una victòria.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!