Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

‘Americanah’: exili, desarrelament i negritud

La història d’Ifemelu, una nigeriana que emigra a Filadèlfia per continuar amb els seus estudis es plasma a 'Americanah' en una narració àgil, que convida a reflexionar sobre multitud de temes i és una gran novel·la d’amor en temps de globalització i d’identitats plurals

“Ifemelu s’havia criat a l’ombra del cabell de la seva mare, que el tenia molt, molt negre, tan espès que absorbia els envasos d’allisador en la perruqueria, tan abundant que trigava hores sota l’assecador de casc, i quan per fi li retiraven els rul·los de plàstic rosa, s’escampava, lliure i exuberant, caient per la seva esquena com una celebració”. El cabell ocupa un paper central a la novel·la de Chimamanda Ngozi Adichie, Americanah, que ara es pot llegir en català gràcies a la traducció que Bel Olid ha fet per a l’editorial Fanbooks. Gran part de la novel·la passa en un saló de bellesa on Ifemelu, la protagonista, espera que les perruqueres li trenin el cabell, que funciona com una metàfora de la racialització de les dones afro.

Als Estats Units, Ifemelu descobreix com el racisme és estructural a la societat nord-americana. A mesura que en va prenent consciència, la reflexió sobre el cabell de les dones afro pren un perfil cada vegada més polític. I és que Americanah explora, a través dels ulls d’una africana radicada als Estats Units, temes com l’exili, el desarrelament, la negritud i les identitats plurals.

Als Estats Units, Ifemelu descobreix com el racisme és estructural a la societat nord-americana. A mesura que en va prenent consciència, la reflexió sobre el cabell de les dones afro pren un perfil cada vegada més polític

És la història d’Ifemelu, una nigeriana que emigra a Filadèlfia per continuar amb els seus estudis, deixant a Nigèria el seu company i amor Obinze que, mentre ella s’intenta adaptar a la societat nord-americana, ell s’acaba instal·lant a Londres. El fil conductor de la novel·la, a partir d’aquest moment, són els vincles que, malgrat la distància, segueixen unint els dos joves nigerians.

Malgrat que apareixen les seqüeles psicològiques de l’exili, l’autora destaca la capacitat d’adaptació dels personatges. Obinze es desenvolupa molt bé a Londres i Ifemelu es converteix en una bloguera amb molta popularitat als Estats Units. El seu blog, titulat Raça o Diverses observacions sobre els negres estatunidencs (abans denigrats amb una altra classe d’apel·latius) a càrrec d’una negra no estatunidenca, es caracteritza per parlar obertament sobre la racialització de la societat estatunidenca i les seves conseqüències.

Americanah és àgil, convida a reflexionar sobre multitud de temes i és una gran novel·la d’amor en temps de globalització i d’identitats plurals. Permet gaudir, aprendre i qüestionar-se aspectes de l’actualitat política i social.

Article publicat al número 533 publicación número 533 de la Directa

LLIBRE

'Americanah'
Chimamanda Ngozi Adichie
Traducció de Bel Olid
Fanbooks, 2021
592 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!