El primer intent de desnonament de la Rachida per impagament de lloguer va ser fa vuit mesos i avui, a partir de les 11 del matí, s’ha efectuat el cinquè intent. En aquesta ocasió però sí que els han deixat al carrer perquè s’hi han presentat tres furgonetes de la unitat ARRO d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra. Des de primera hora del matí hi havia una cinquantena d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) Bages al número 5 del carrer Argemí de Manresa disposades a aturar el desnonament, com ja havien fet la darrera vegada ara fa un mes. Paradoxalment, Rachida -que fa trenta anys que està empadronada a Manresa- el seu marit i la seva filla de vint anys estan des del mes de setembre a la Mesa d’Emergència, però no se’ls ha donat cap solució.
Mentre un grup seia a la vorera, un altre ho feia dins, a les escales del portal amb la porta tancada amb clau. Els agents antidisturbis han provat d’obrir-la, però no ho han aconseguit. Les activistes han negociat amb la policia la sortida d’una veïna menor d’edat espantada que era dins el portal i en obrir la porta, els agents hi han accedit amb violència, colpejant algunes les activistes. En un vídeo enregistrat i penjat a les xarxes socials per la Plataforma es veu el moment precís i com la menor queda arraconada en un costat, espantada i cridant. Des de la Plataforma denuncien que un activista ha rebut un cop de puny al nas i té una contusió.
Àlex Winsield de la PAHC Bages insisteix a exigir un reallotjament immediat: “Els serveis socials té constància de la situació d’aquesta família des de fa més d’un any”, lamenta. Un dels fills de Raachida, Mohamed, que comparteix habitació en un altre pis, explica que fa molts mesos que els seus pares pateixen “molta pressió i tensió” sota amenaça de desnonament i, ara, malgrat estar acceptats a la mesa d’emergència es troben al carrer i amb els mobles a l’escala. “El meu pare rep una ajuda de poc més de 400 euros. Com volen que paguin un lloguer?”, es pregunta. Tant Winsield com Mohamed relaten que l’Ajuntament assegura que no té pisos per a Rachida i darrerament no aconsegueixen ni contactar-hi. De fet, Mohamed denuncia que avui no hi havia ningú de serveis socials al desallotjament. Des del Consistori – on governen PDeCat i ERC-, han enviat una nota de premsa on puntualitzen que la propietària del pis és una persona particular, “en cap cas d’un banc ni d’un gran tenidor”, i expliquen que quan el jutjat es va adreçar a l’Ajuntament, van fer l’informe de vulnerabilitat i van presentar el cas a la Mesa d’Emergència de l’Agència Catalana d’Habitatge. Des de llavors, continuen, “el desnonament s’ha aturat quatre vegades a conseqüència dels informes fets”. Alhora, asseguren que “lamenten la situació que s’ha produït entre els agents dels Mossos d’Esquadra i les persones que intentaven aturar el llançament” i que s’han posat en contacte amb les dues parts “per aclarir els fets”.
Tot i que les administracions encara no han donat un pis a Rachida, Manresa és la ciutat catalana amb més pisos buits per habitant, 8.000 segons el mateix Ajuntament. De fet, la PAHC Bages ja ha ocupat set blocs per reallotjar famílies en situació de vulnerabilitat.