“El petroli no és una arma i l’Aràbia Saudita no té cap intenció de polititzar aquest recurs”. Amb aquestes paraules, el ministre d’estat saudita d’Afers Exteriors, Adel al-Jubeir, intentava rebaixar la tensió amb Washington, després de l’anunci de l’OPEP+ (l’organització d’estats productors de petroli i d’altres que els donen suport) de reduir la producció mundial de petroli en dos milions de barrils diaris. Entrevistat per la cadena de televisió Fox News, Al-Jubeir feia tots els possibles per negar que la retallada s’hagués decidit en concert amb Rússia, un dels països associats a l’OPEP+. “Des del nostre punt de vista, el petroli és un bé important per a l’economia global, en la qual tenim un gran interès”, continuava el ministre saudita abans de recordar els vincles històrics entre Washington i Riad.
Però les seves paraules no són suficients per apaivagar la profunda “decepció” expressada unes hores abans per Joe Biden, que se sent traït pel seu principal soci àrab. El president estatunidenc va reaccionar ordenant al Departament d’Energia que, de cara a novembre, posi al mercat 10 milions de barrils de la Reserva Estratègica del Petroli (SPR), el dipòsit de cru més gran del món, establert el 1975. Un pas que preocupa algunes expertes, perquè la reserva d’emergència es troba ja als nivells més baixos des del 1984. El mitjà Politico publicava la setmana passada que republicans i demòcrates avaluen diverses accions, fins i tot punitives, contra l’OPEP+, tot i que per ara semblen poc creïbles.
Després del seu viatge a Jiddah fa tres mesos que, entre altres fets, havia suposat la reconciliació amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, Biden s’esperava de Riad una col·laboració més estreta, que comencés per l’aïllament de Rússia
Després del seu viatge a Jiddah fa tres mesos que, entre altres fets, havia suposat la reconciliació amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman –acusat d’haver ordenat l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi–, Biden s’esperava de Riad una col·laboració més estreta, que comencés per l’aïllament de Rússia. El mandatari dels EUA també aspirava al manteniment de nivells elevats de producció de cru per contenir el preu del barril i ajudar les economies occidentals, amenaçades per un quadre energètic cada cop més preocupant, a causa de les conseqüències de les sancions contra el Kremlin per la guerra a Ucraïna.
En lloc d’això, els saudites, en complicitat amb Moscou, han estat decisius per a la retallada en la producció. “Estem avaluant una sèrie d’alternatives, però encara no s’ha pres una decisió final”, va dir Biden, afegint que no lamenta el seu viatge a l’Aràbia Saudita. “La meva visita no tenia a veure només amb el petroli, sinó que estava centrada en l’estabilització del Pròxim Orient i Israel”, va especificar per escapar de les crítiques.
Funcionaris de l’administració dels Estats Units confirmen que la Casa Blanca havia fet tot el possible per impedir la reducció de la producció de l’OPEP i evitar així un augment del preu de la benzina als Estats Units just quan s’acosten les eleccions de meitat de mandat i el Partit Demòcrata lluita per a mantenir el control del Congrés. El mes passat, Biden va enviar a l’Aràbia Saudita Amos Hochstein, enviat especial per l’energia, i el funcionari de la seguretat nacional Brett McGurk, per parlar sobre qüestions d’energia i de la decisió de l’OPEP+.
La missió no va servir per a evitar la retallada en la producció de cru. Segons alguns rumors, els enviats especials dels Estats Units haurien intentat posar els saudites davant de la disjuntiva “o nosaltres o Rússia”. La resposta del ministre d’Energia de Riad, el príncep Salman bin Abdulaziz al-Saud, va ser eloqüent: “Abans que res, ens preocupem pels interessos del Regne d’Aràbia Saudita, per tant, dels interessos dels països membres de l’OPEP i de l’aliança OPEP+”. En poques paraules: no trencarem amb Putin, hi continuarem col·laborant i pensant només en com evitar que l’economia saudita entri en recessió.
Entrevistat per l’agència Reuters, Ben Cahill, investigador del Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals, apunta que els saudites esperen que la retallada en la producció garanteixi ingressos suficients. “El risc macroeconòmic empitjora. Els saudites sabien que el tall irritaria Washington, però estan gestionant el mercat”, explica. Des de Riad apunten envers la insuficient capacitat de refinació dels EUA i no comparteixen la iniciativa estatunidenca d’establir un sostre màxim per al preu del petroli rus. Ho consideren un mecanisme de control no de mercat, que podria ser utilitzat per un càrtel de consumidors contra els productors.
En canvi, als EUA estan convençuts que l’OPEP+ s’estaria alineant progressivament amb Rússia, i el Grup Demòcrata ja ha demanat al Congrés la retirada de les tropes estatunidenques de l’Aràbia Saudita. “Pensava que l’objectiu principal de la venda d’armes als estats del Golf, malgrat les seves violacions dels drets humans, l’absurda guerra al Iemen, la seva feina contra els interessos dels Estats Units al Líban, al Sudan, era que el Golf hauria escollit Amèrica i no Rússia o la Xina en cas d’una crisi internacional”, escrivia a Twitter el senador Chris Murphy, un demòcrata. Paraules que suposen un atac frontal a la decisió presa per Joe Biden en els mesos precedents de rellançar les relacions amb Riad.