El Centre Social Alliberat L’Obrera, situat a l’Eixample de Sabadell, afrontarà el pròxim 25 de setembre un judici que podria implicar el desallotjament de l’espai, actualment propietat de Cajamar. L’Ajuntament de Sabadell va obrir un procés de mediació i el passat 10 de juliol, es va celebrar una reunió on Cajamar i L’Obrera van dialogar per intentar arribar a un acord. Els membres del centre social van proposar la cessió de l’espai en règim de masoveria urbana per 50 anys, la qual cosa permetria al col·lectiu fer usdefruit de les instal·lacions. No obstant això, els representants de l’entitat financera es van mostrar reticents a aquesta idea i van demanar temps per fer una contraoferta.
Cajamar ha descartat congelar el procés judicial contra les 17 membres del centre social processades, que es van inculpar per via civil per tal de dilatar al màxim el procediment
El Consistori, que s’ha posicionat públicament en contra del desallotjament, ha instat Cajamar a negociar i buscar “un espai de diàleg que permeti trobar possibles fórmules d’entesa”, apunta la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubió. Tanmateix, Cajamar ha decidit mantenir la seva postura, descartant congelar el procés judicial. Les 17 membres del centre social processades es van inculpar per via civil per tal de dilatar al màxim el procés.
El local de l’avinguda Barberà va ser okupat fa més de tres anys durant la marxa de l’1 de maig. En el moment de l’okupació, feia vuit anys que estava en desús i era propietat de Cajamar, que va cedir la gestió dels seus immobles al grup Haya Real Estate, gestora immobiliària de la qual José Maria Aznar Botella –fill de l’expresident espanyol– n’és conseller i que es dedica a gestionar habitatges i locals que acaben en mans d’entitats financeres.
L’immoble està valorat en més de tres milions d’euros i compta amb gairebé 300 metres quadrats de superfície. “Cajamar no veu en tot plegat res més que la possibilitat d’embutxacar-se una suma vergonyant per la venda de l’immoble a alguna constructora”, assguraven els membres del col·lectiu en roda de premsa.
Els elevats preus dels lloguers
La dificultat per trobar un espai digne on poder desenvolupar els seus projectes és un problema que tenen moltes entitats i associacions que treballen en l’àmbit social, com esplais, agrupaments escoltes, associacions veïnals o plataformes. Els preus dels lloguers són cada any més alts i per a algunes entitats és difícil assumir-los, tenint en compte que moltes funcionen de forma voluntària i sense ànim de lucre. Un exemple és l’Associació de Veïns de l’Eixample de Sabadell, que s’està plantejant abandonar el seu local actual a causa del preu del lloguer.
Un espai com L’Obrera ha suposat, en certa manera, un paraigua per a entitats sense sostre i ha contribuït a potenciar el teixit associatiu del barri. Ho demostra el fet que en els últims anys, diversos col·lectius i organitzacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi (PAHC) de la ciutat i el CDR del Sud m’han passat a formar part.
L’Obrera ha esdevingut un espai on es realitzen multitud de projectes i activitats gratuïtes pel barri. Iniciatives com el gimnàs popular Rukeli, Capoeira, classes de salsa i swing, Breakdance o un bar autogestionat, entre d’altres
L’Obrera ha esdevingut un espai on es realitzen multitud de projectes i activitats gratuïtes per al barri. Iniciatives com el gimnàs popular Rukeli, capoeira, classes de salsa i swing, breakdance o un bar autogestionat, entre d’altres. El centre social, obert de dilluns a diumenge, és gestionat per voluntàries. Daniel Bastús, membre de L’Obrera, assenyala que el centre acull, cada setmana, unes 300 persones que fan ús de les instal·lacions. Situat a la zona sud de la ciutat, forma part del teixit associatiu de barris obrers com Espronceda i Campoamor. Segons Bastús, persones de diferents cultures i estrats socials participen de les activitats que el centre ofereix i tant veïnes com comerciants estan contentes i còmodes amb el projecte.
Bastús assegura que el judici “culminarà, previsiblement, amb una ordre de desallotjament de l’espai”. El col·lectiu manté, però, les seves demandes de retirada immediata de la denúncia contra L’Obrera i la negociació de la cessió de l’espai.