Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cinquè intent de desnonament d’una família en un bloc en lluita des de 2017 a l'Eixample de Barcelona

El bloc d'edificis situat al número 209 del carrer Roger de Flor, a la capital catalana, enfronta demà un nou intent de desallotjament des que fa quatre anys i mig fos adquirit per un grup immobiliari, Topal Trade SL (actualment Rontzerius) que va adoptar l'estratègia de rebutjar totes les renovacions de contractes i expulsar el veïnat. Avui només hi resisteixen cinc famílies de la vintena que hi va arribar a haver

Pancartes al bloc del 209 del carrer Roger de Flor l'any 2018 | Victor Serri

Quatre desnonaments aturats i tres anys fora de contracte. Aquesta és la situació en què es troben Carlos i la seva mare de 72 anys, que viuen al número 209 del carrer Roger de Flor de Barcelona. Abans que ell, ja hi ha una vintena de famílies que han hagut de marxar de l’edifici, des que, el 27 de juny de 2017, l’empresa Rontzerius, aleshores Topal Trade SL, va adquirir la finca. Fa quatre anys i mig que la nova propietat rebutja renovar els contractes i expulsa el veïnat.

Es tracta d’un bloc ben situat a l’Eixample de Barcelona, a tres illes de la Sagrada Família, i per aquesta raó, quan els hereus de l’antiga propietat van voler vendre’l, no van trigar massa a trobar comprador. El modus operandi de Rontzerius i Topal Trade SL ha estat no renovar contractes, reformar els pisos buits i poder-los llogar a un preu molt superior. De fet, alguns pisos buidats de 80 metres quadrats s’ofereixen en portals immobiliaris, a 1.215 euros al mes –1.575, abans de la crisi per la COVID–, uns preus per sobre l’índex de referència de Catalunya, emparats per les inversions en reformes.

La família d’Alfredo Fernando, que vivia a l’edifici des de feia més de vint anys, va marxar perquè la propietat no els va voler renovar el contracte, així com Òscar Quinoga Ferrer, un altre veí que en feia divuit. Així fins a arribar a una vintena de famílies. Bàrbara Roch, membre del Sindicat d’Habitatge de Gràcia, explica que es tracta de processos molt llargs i costosos i moltes veïnes “no van poder seguir lluitant”. Demà, juntament amb el Sindicat de Llogateres, tornaran a intentar aturar un desnonament. Actualment, a banda de la de Carlos, només resisteix al bloc una altra dona amb el contracte caducat, a part de tres famílies amb contractes indefinits. A banda, dos pisos més han estat ocupats.

El modus operandi de Rontzerius i Topal Trade SL ha estat no renovar contractes, reformar els pisos buits i poder-los llogar a un preu molt superior

Malgrat trobar-se en situació de vulnerabilitat –ja que Carlos no té feina i comparteix el pis amb la seva mare, que és la titular del contracte– el jutjat de primera instància número 43 de Barcelona ha rebutjat la paralització del desnonament. El jutge va sentenciar, el 23 de novembre, que la família no es pot acollir al Reial decret llei 11/2020, perquè “no ha acreditat (ni tan sols ho ha al·legat) que la seva situació de “vulnerabilitat econòmica” s’hagi produït “a conseqüència de l’emergència sanitària ocasionada per la COVID-19”. Això significa que la justícia no ha tingut en compte que, el mes de desembre de 2020, es va ampliar l’existent amb un nou Reial decret llei (37/2020) que, a l’hora de fixar la moratòria dels desnonaments, ja no se cenyia només a una vulnerabilitat “sobrevinguda a conseqüència dels efectes de l’expansió de la COVID-19” sinó que contemplava qualsevol situació que “encara que pogués no derivar-se directament dels efectes de la COVID-19, indubtablement s’ha vist agreujada per aquests”, segons el redactat.

Bàrbara Roch subratlla que, a més, Carlos i la seva mare estaven fent els tràmits per aconseguir un lloguer social emparant-se en el decret llei 17/2019 aprovat pel Parlament de Catalunya, però el Tribunal Constitucional va tombar-lo el gener de 2021. D’acord amb la norma, el gran tenidor tenia l’obligació d’oferir-los un lloguer social abans de denunciar-los per impagament i forçar un desnonament.


Una empresa amb matriu a Suïssa

La societat que va comprar el bloc el mes de juny de 2017, Topal Trade, era de recent creació, ja que s’havia constituït a l’abril anterior. Fins poc abans de l’operació de compra del bloc, l’administradora de l’empresa era Rosa Maria Gorgues Rosset, que es dedicava professionalment a la constitució de societats inactives per a la seva venda. Per aquesta raó, apareixia aleshores a l’historial de més de 3.700 societats i, en la majoria dels casos, només n’havia sigut administradora durant alguns dies o pocs mesos. Al cap d’un mes de la seva constitució, el mes de juny, l’administració de Topal Trade va passar a mans de Frederic Monceau, de qui no consta cap altre càrrec empresarial anterior ni actual.

Però a partir d’un moment, la denominació de l’empresa va canviar, de Topal Trade a Rontzerius, la matriu de la qual, segons el web d’informació mercantil Einforma, està ubicada a Suïssa. Es tracta de Genimmo SA, que té el seu domicili social a la Rue de la Terrassière de Ginebra i està especialitzada en promocions immobiliàries a la zona. Com a administradors de Rontzerius figuren Thibault Paul Poutrel i Maxime Gerard Jean Jacques Poutrel.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!