Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La nova propietat d'un edifici de Roger de Flor vol expulsar les llogateres

| Victor Serri

Està ben situat, a dues illes de la Sagrada Família, i per aquesta raó, es troba en risc. És el bloc d’habitatges del carrer Roger de Flor 209, on hi viuen una cinquantena de persones, 24 famílies, i inclou una botiga i un bar, d’aquells de tota la vida, a la planta baixa. En degoteig, la nova propietat, que va adquirir el bloc el 27 de juny, rebutja renovar els contractes i expulsa el veïnat.

La defunció de l’antiga propietat va portar els hereus a vendre el bloc a l’empresa Topal Trade SL. El veïnat ho va intuir per les visites i moviments a l’escala, i el porter, que ja ha estat acomiadat, va confirmar-los que s’estava intentant realitzar l’operació de venda.

En degoteig, la nova propietat Topal Trade, que va adquirir el bloc el 27 de juny, rebutja renovar els contractes i expulsa el veïnat

Ara mateix, hi ha famílies que encara tenen el contracte vigent, d’altres que ja han rebut un burofax per marxar en un termini determinat i algunes que ja han esgotat el termini però encara hi viuen. De moment, dues famílies han decidit marxar abans que venci el contracte – i ja hi havia dos pisos desocupats-, cinc es troben ja sense contracte, en precari, i a d’altres tres els venç aquesta setmana.

Alfredo Fernando amb el seu germà i la seva filla a casa seva |Victor Serri

 

La família d’Alfredo Fernando està preocupada. Viu al pis des de fa més de vint anys, tota una vida, i a finals de setmana, finalitza el termini que va imposar-los la nova empresa propietària per abandonar casa seva. Ara mateix, Fernando viu amb la seva mare, el seu germà i la seva filla menor d’edat, Keila, i en cap moment, assegura, els han ofert quedar-s’hi, ni amb un lloguer més car.

Com Fernando, Òscar Quinoga Ferrer, un altre veí, es queixa de què durant tots aquests anys, han estat ells els que s’han ocupat del manteniment i reformes necessàries al pis. Quinoga, està sense contracte des del 30 de setembre. Desesperat, a finals de juny, quan estava a punt de finalitzar, va firmar una pròrroga de tres mesos, que ara ja s’ha esgotat: “porto divuit anys vivint aquí i no penso marxar”. Lamenta que la propietat únicament s’ha dirigit a ell per transmetre-li cert malestar per les pancartes reivindicatives que han penjat a la façana: “no estaven contents perquè m’havien donat una almoina de tres mesos”.

Òscar Quinoga al seu pis del carrer Roger de Flor |Victor Serri

 

Cap veí ni veïna paga més de 800 euros de lloguer i, tal i com estan els preus a la ciutat de Barcelona, ara es pregunten on aniran. Per a Keila, deixar casa seva significaria canviar de barri, d’escola i traslladar totes les activitats que hi desenvolupa. “Si ens veiem obligats a marxar, perdem tots els llaços, es trencar la comunitat que hem construït”, denuncia Fernando. Entre el veïnat, també hi ha jubilats, com una parella de 86 i 70 anys, a qui ja s’ha rescindit el contracte i no tenen on anar, ni com pagar els preus actuals dels lloguers. Algunes persones denuncien que se’ls ha exigit el certificat de vida per comprovar que la llogatera que consta als documents és viva.

Una empresa amb sis mesos de vida

La societat que va comprar el bloc el mes de juny és de recent creació, es va constituir el cinc d’abril de 2017. Fins poc abans de l’operació de compra, l’administradora de l’empresa era Rosa Maria Gorgues Rosset, que es dedica professionalment a la constitució de societats inactives per a la seva venda. Per aquesta raó, apareix a l’historial de més de 3.700 societats i, en la majoria dels casos, només n’ha sigut administradora durant alguns dies o pocs mesos. Al cap d’un mes de la seva constitució, el mes de juny, l’administració de Topal Trade va passar a mans de Frederic Monceau, de qui no consta cap altre càrrec empresarial anterior ni actual.

Tot i que la seu de Topal Trade està ubicada a Rambla de Catalunya, segons dades del registre mercantil, el veïnat explica que la propietat va enviar-los una carta per a futures comunicacions que ubicava el seu despatx en un pis buit del mateix edifici de Roger de Flor. Una veïna assegura que no hi ha ningú, i que únicament n’utilitzen la bústia.

La compra d’edificis sencers per part d’empreses inversores és una constant, especialment a la ciutat de Barcelona, i per tant, el s’amplia el mapa interactiu elaborat per la Directa. Una de les operacions recents, a l’estiu, va ser la compra per part de l’empresa P4A Barcelona SL de sis blocs dels carrers Badajoz -el número 17, 19, 21 i 23- i Doctor Trueta -136 i 139.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!