Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Conflicte a l'Hospitalet de Llobregat pel desnonament d’una persona sense llar a Can Trinxet

L'Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat vol fer fora de casa seva el Douglas, un veí que té per morada una petita casa dins el recinte de l’antiga fàbrica de Can Trinxet, per enderrocar-la. El govern municipal ha accelerat els tràmits, sense presentar cap ordre judicial i avisant-lo amb menys d’una setmana d’antelació, per dos motius: la pressió per començar la “fàbrica de joguines” el dia 27 de desembre, una de les iniciatives municipals que aquest any substitueix la cavalcada de reis, i la necessitat de justificar la despesa pública de l’enderrocament abans del 31 de desembre

| Arxiu

Pocs dies després del tràgic incendi de Badalona, que va posar fi a la vida de quatre persones, el conseller d’interior, Miquel Sàmper, va anunciar que els Mossos d’Esquadra tenien localitzades 37 naus amb assentaments de persones a tota Catalunya. A banda de les naus, les persones sense llar cerquen refugi a molts altres llocs. Aquest és el cas del Douglas que, des de fa més de quatre anys viu en aquest edifici annex a Can Trinxet, que ha estat pintat recentment pel comissionat d’art urbà de la ciutat, l’artista Garbi KW.

Malgrat que la Guàrdia Urbana tenia contacte cordial amb ell des de fa anys, especialment després que cremessin les seves pertinences en una revetlla de Sant Joan, els tècnics d’urbanisme i la constructora que ha de dur a terme l’enderroc afirmen que desconeixien que la nau estigués habitada. Dimecres passat, en una visita d’obra el van veure sortir de l’edifici, en aquell moment un funcionari municipal va avisar-lo per primera vegada que havia d’abandonar l’espai.

En Douglas, com moltes altres persones, es guanya la vida recollint ferralla. “Abans de la pandèmia el kilo de ferro es pagava entre 20 i 22 cèntims, durant el confinament va arribar a baixar fins als 8 cèntims d’euro”, afirma. La seva font d’ingressos ha caigut des de l’arribada de la COVID-19. Reconeix que durant la quarantena van oferir-li allotjar-se a l’alberg municipal Els Alps, però la seva experiència vivint amb altres grups de persones al carrer el fa ser reticent, i va declinar la proposta.

La mateixa resposta ha donat el Douglas aquesta setmana quan li han proposat entrar a l’alberg, sense especificar amb certesa el nombre de dies que podria estar-s’hi, per poder enderrocar la nau. Davant la policia municipal, que ha estat l’únic interlocutor que ha tingut per trobar una solució, aquest camerunès de 65 anys ha demanat uns dies per poder treure les seves pertinences i portar-les a algun espai resguardat. Dissabte passat tècnics especialitzats van retirar la teulada de l’edifici adjacent, feta d’amiant, deixant una part del seu habitatge al descobert.

La plataforma Can Trinxet Viu, que lluita per recuperar l’espai de l’antiga fàbrica modernista, i reivindica fer-ne un equipament públic de gestió comunitària, està donant suport al Douglas i denuncia que “no s’ha trobat una solució amb temps i previsió”. Per a les activistes veïnals “perquè el Douglas marxi de l’espai forçadament, cal una resolució judicial de desnonament”, un document que els representants municipals no han presentat.

Segons fonts d’entitats especialitzades en l’acompanyament a les persones sense llar, l’alberg de l’Hospitalet “està massificat, actualment hi ha persones dormint en llits plegables al menjador del centre”. El ple de l’ajuntament va rebutjar, el juliol de 2018, dur a terme un recompte de les persones en situació de sense llar a la ciutat. Un pas que es considera necessari per fer una diagnosi de la situació a la ciutat. Pel professor d’educació social i especialista en la matèria, Oscar Martínez, “el recompte és un element recomanat per la majoria d’institucions que treballen el sensellarisme a Catalunya”. Aquest fet permet tenir “la imatge d’un dels darrers esglaons de la crisi de l’habitatge, que requereix mesures contundents com per exemple la regulació dels lloguers”, assegura.

Per aquest motiu Càritas, Arrels Fundació i altres entitats locals van anunciar que al llarg del 2020 impulsarien un recompte ciutadà “per fer visible aquest fenomen a la ciutat”. El recompte, però, s’ha vist impedit per les condicions sanitàries actuals.

Segons ha pogut saber Districte 7, el govern municipal hauria renunciat a un finançament específic de programes per a persones sense llar provinent de fons europeus, una partida que sí que ha acceptat l’ajuntament de Barcelona.

Les negociacions entre les persones congregades per Can Trinxet Viu i els representants del govern local han estat tenses. La plataforma Can Trinxet Viu denuncia que “un dels interlocutors de l’ajuntament, alterat per la conversa, ens ha dit que el portem a casa nostra si ens fa tanta pena”. Per la seva banda, el regidor del Districte III i d’educació, innovació i cultura, el socialista David Quirós, ha defensat serveis socials han fet seguiment del cas des de fa temps, tot i que no ha concretat si tindrà una solució definitiva més enllà d’una estada curta a l’alberg.


Article publicat originalment a Districte 7

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU