L’Ajuntament de Barcelona va anunciar fa uns dies la imminent entrada d’excavadores per a començar les obres a la Colònia Castells. Es preveu que aquest dimarts 28 de juny comencin a urbanitzar el parc que es preveu encabir en els terrenys de l’antiga colònia on s’allotjaven les famílies dels treballadors d’una desapareguda fàbrica de la zona.
Aquest serà un parc de gairebé 10.000 metres quadrats que tindrà una gran plaça circular envoltada de jocs infantils, un espai de salut i gent gran, un centenar d’arbres i parterres i una gran pèrgola. Les veïnes, però, no ho veuen amb bons ulls, ja que consideren que passarà a ser “més una zona de passada que d’estada”, comenta Nora Miquel, membre de Salvem Camp de la Creu-Colònia Castells.
Com una relíquia de la història obrera de la ciutat, a la Colònia Castells hi queden onze habitatges, dos d’ells encara habitats. L’Ajuntament ha anunciat que les mantindrà en peu i les transformarà per “ubicar instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans”, a banda d’altres usos que posposa concretar fins que es rehabilitin, segons informa en un comunicat.
Segons la presidenta de l’Associació de Veïns de les Corts, Adela Agelet, l’ajuntament “incompleix una mesura de govern, aprovada el passat mes d’abril, que enalteix la protecció del patrimoni”
Per contra, la plataforma Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells sosté que l’Ajuntament ha menystingut la protecció de la memòria històrica. El col·lectiu tem que es desvirtuï el passat de la zona, en què es feia molta vida al carrer, i quedi sepultat per una gran zona verda impersonal, que no faci més d’intercanviador entre carrers. Fa uns dies la Plataforma Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells va fer una petició veïnal a l’Audiència Pública del Districte, on van demanar que es revisi el projecte, ja que, segons la presidenta de l’Associació de Veïns de les Corts, Adela Agelet, “incompleix una mesura de govern, aprovada el passat mes d’abril, que enalteix la protecció del patrimoni”. El regidor de les Corts, Joan Ramon Riera, va respondre que el projecte ja no té marxa enrere tal com està concebut.
El 20 d’abril de 2022, l’Ajuntament va publicar la mesura de govern “Barcelona, ciutat Patrimoni” per defensar el Patrimoni popular, fent valdre el patrimoni ambiental, urbà, arquitectònic, històric i artístic. “Tot allò que les veïnes de la Colònia sempre hem defensat més enllà de les casetes, com els passatges i la vida quotidiana al carrer. Vam pensar que era la nostra oportunitat per protegir els passatges, però l’Ajuntament està ignorant la seva pròpia normativa perquè els costaria molts diners”, comenta Agelet. “Districte no ens pot assegurar que les casetes s’incloguin perquè el deteriorament en què es troben des de fa anys farà que caiguin”, conclou Josep Alió, antic veí de la Colònia.
En una roda de premsa celebrada avui a la mateixa colònia i enfront de la previsió imminent dels diferents col·lectius han fet una crida a les veïnes cortsenques per “seguir defensant la memòria històrica panarra”, en referència a l’apel·latiu històric dels habitants de les Corts.