Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

De la dominació industrial a la dominació digital

Es tracta d’una reedició actualitzada d’aquesta obra col·lectiva publicada originalment l’any 2012, gestada per l’acadèmia i l’activisme francès que formen el grup Marcuse i que participen des de fa anys en lluites contra l’omnipresència de les tecnologies de la informació.

Han passat set anys des de la seva publicació original, però les pors i crítiques que llavors ja avançaven es compleixen ara més que mai. La mecanització i la burocratització de la societat han trobat la seva tercera pota de reforç en la informatització; processos que han avançat fins a conquerir l’hegemonia digital de tots els àmbits de la societat. Tothom necessita un telèfon, un ordinador, l’administració impulsa la digitalització i l’acceleració d’internet com a política, la repressió i el control avancen amb la nostra participació, i la transformació antropològica de l’existència ens redueix a informació i dades.

La invasió electrònica ha suposat una alteració en la producció material i infraestructural, així com una colonització de la vida personal a través de la dependència de gadgets high tech. I la societat ha esdevingut un eixam cibernètic, impulsat i sostingut a través d’aquesta ideologia justificadora, d’un imaginari i d’unes lògiques que condicionen la mirada política, artística o científica, cada cop més racional.

El grup Marcuse també discuteix aquest dogma optimista que ens fa creure que l’alliberament humà sorgirà a través del miracle tecnològic. I ho fa mostrant-nos com aquesta digitalització no és aleatòria ni neutral, sinó que històricament està supeditada al servei de les elits, governs i grups empresarials i està impregnada d’intencions sociopolítiques que perfeccionen el consum, el control i la dominació. Planteja una qüestió de fons, de naturalesa gairebé existencial: més enllà d’una ingènua dissidència individual, podem fer quelcom col·lectiu que estableixi una altra relació amb la vida? Podem viure una vida humana autònoma més enllà d’infraestructures i dispositius electrònics que s’han convertit en les nostres pròtesis?

Article publicat al número 486 publicación número 486 de la Directa

Llibre

La libertad en coma
Grup Marcuse
Ediciones El Salmón
2019
285 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!