El març de 2019, una comitiva judicial desallotjava a una parella de 17 i 19 anys, amb un bebè nounat, al barri de l’Alamín, a Guadalajara. Des dels balcons pròxims, els veïns van començar a protestar i a prendre fotos del desnonament. Entre ells, l’imputat, un activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que va difondre per xarxes socials les imatges del llançament.
Un any i mig després, la Fiscalia sol·licita gairebé cinc anys de presó per uns suposats delictes d’injúries i per vulnerar el “dret a la intimitat” dels funcionaris de la comissió judicial. Des de la PAH, denuncien que es tracta d’“un atac a la llibertat d’expressió i al dret a la informació”, ja que “les actuacions judicials són públiques, sempre que les mateixes no estiguin baix secret, que no era el cas”.
Per a la plataforma, darrere de la imputació es troben els intents de “censurar la possibilitat que qualsevol persona pugui documentar, amb el seu telèfon mòbil o càmera de fotos, un abús de poder”
Per a la plataforma, darrere de la imputació es troben els intents de “censurar la possibilitat que qualsevol persona pugui documentar, amb el seu telèfon mòbil o càmera de fotos, un abús de poder. El llançament practicat pels agents judicials el març de 2019 suposava una vulneració greu de drets humans bàsics, i especialment els de la infància”. Per alguna raó, continuen des de la PAH, “no volen que se sàpiga que a Espanya i Guadalajara, es desnona a bebès”.
El segon delicte que imputen a l’activista de la PAH, el de desobediència, es basa en el fet que “l’acusat va organitzar una protesta enfront dels jutjats” per aquesta causa el 13 de juny de 2019, a pesar que era una concentració comunicada i amb el vistiplau de la Subdelegació del Govern. Segons la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI), els delictes de “revelació de secrets” que s’imputen a l’activista de la PAH són “l’espasa de Dàmocles del periodisme de recerca i de la protecció dels informadors”. Per a la PAH, la sol·licitud de la Fiscalia és “un avís a navegants” i un “crit d’atenció” per a qualsevol persona o periodista que sigui testimoni de qualsevol abús institucional.
*Article publicat originalment a ‘El Salto‘