Enguany, la Fira d’Economia Solidària de Catalunya arriba a la desena edició. Des de 2012, quan vam començar, tant l’economia social i solidària (ESS) com la mateixa fira han crescut molt. És un moment perfecte, doncs, per aturar-se a mirar el camí recorregut i dibuixar plegades l’horitzó a què aspirem a arribar en la pròxima dècada.
Aquesta data tan assenyalada arriba en un any en què se’ns ha repetit fins a l’avorriment el conflicte entre l’economia i la vida; se’ns diu que s’ha d’aturar l’economia per cuidar la salut col·lectiva. Des de la XES defensem que aquesta és una falsa dicotomia. El que la pandèmia ha visibilitzat és que el model d’economia capitalista entra en crisi i col·lapsa quan cal resoldre necessitats col·lectives, com ara gestionar una emergència sanitària.
Des de l’ESS defensem que és possible fer una economia per la vida, una economia que resolgui les necessitats socials posant les persones i el planeta en el centre i que de fet és l’única possible per poder construir un món que mereixi ser viscut. L’economia solidària ja està construint moltes propostes que ho demostren i volem que la FESC serveixi per reivindicar-les i, sobretot, per reflexionar juntes sobre tots els reptes que tenim al davant.
10 (Deu!) anys de FESC
Durant tot aquest temps, la fira s’ha marcat objectius diferents, encara que sempre amb la vista posada a l’exposició pública de la realitat de l’economia solidària a casa nostra. Des del lema “Cap a la vertebració del sector”, de 2013, fins a la reflexió conjunta d’enguany, ha passat per la reivindicació de la comunitat com a espai en el qual fer possible una economia col·lectiva i accessible (“Ni teu, ni meu. Nostre!”, el 2017), la recuperació del Maig del 68 francès (“D’aquelles llambordes, aquestes alternatives”, el 2018) o l’afirmació que aquesta nova economia ara mateix té un paper, que és una opció possible (“L’economia ha canviat. I tu, a què aspires?”, el 2019). En definitiva, el que ja dèiem fa deu anys: “Per una economia al servei de les persones. Un altre món és possible!”.
Durant tot aquest temps, milers de persones han passat per la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar durant el cap de setmana d’octubre de la fira; han estat centenars les que han aportat els seus coneixements, que han compartit propostes, que han debatut… Alhora, també centenars n’han aportat els seus productes, serveis, per fer veure de manera oberta i pública que ja són moltes les que treballen dins d’aquest marc econòmic. Que treballen, consumeixen i produeixen en l’àmbit de l’economia solidària. En definitiva, que existeix un mercat social en ple creixement.
Novetats d’enguany
Aquest 2021 la Fira presenta alguns canvis respecte a edicions anteriors. D’una banda, el format, que deixa de ser només presencial durant el cap de setmana i s’amplia a un registre virtual a partir de la inauguració, que serà el dia 17 al Canòdrom, amb la presència de Silvia Federici i Marina Garcés.
El dia 22, la festa per celebrar el desè aniversari de la FESC serà el tret de sortida de la fira presencial dels dies 23 i 24. Ara bé, també serà diferent, ja que totes les expositores es trobaran a l’aire lliure, per tal de mantenir la seguretat sanitària. És per aquest motiu que n’hi haurà menys que altres anys, de la mateixa manera que també s’ha reduït el nombre d’activitats presencials (tot i que s’emetran en streaming). Això sí, perquè tothom tingués opció de participar-hi, les activitats s’han treballat prèviament perquè s’unifiquessin per sectors o temes a presentar.
En definitiva, i tal com dèiem el 2014, la Fira d’Economia Solidària de Catalunya “pot ser l’aventura d’un cap de setmana o el projecte de la teva vida”.