Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Diversorium, oci i cultura fora de la norma

La sala 3 de la sala Apolo de Barcelona acollirà aquest divendres 28 de febrer la primera cita d'una iniciativa festiva i crítica impulsada per activistes de la diversitat funcional que té com a objectiu esdevenir un espai cultural on generar aliances i connexions entre diversitat de persones

Les activistes per la diversitat funcional Maria Oliver i Antoni Centeno (primera i tercer per l'esquerra), juntament amb Veronica Valentini (entre ambdues) son les principals impulsores del projecte | Arxiu

“Mostrar i demostrar que la segregació a la qual ens sotmet el sistema capacitista és absurda.” Aquesta és una de les principals idees de fons del Diversorium, una iniciativa cultural promoguda per Maria Oliver i Antonio Centeno, activistes de la diversitat funcional, juntament amb la mediadora Verònica Valentini. Es tracta d’una proposta híbrida que posa en diàleg les xerrades, el cabaret, la performance, la música i el ball per tal “d’aprendre i desaprendre les múltiples possibilitats de ser”, segons expliquen les organitzadores.

Una iniciativa que sorgeix de la necessitat de “tenir espais de trobada i de festa per ballar amb les diverses comunitats afectives i invisibilitzades de la ciutat i moure les discriminacions que ens separen”, exposen. El Diversorium ha estat organitzat per l’associació barcelonina Experimentem Modes i Mètodes Artístics (EMMA) i s’emmarca en el projecte Concomitentes. El pròxim divendres 28 de febrer, a partir de les 18.30 h de la tarda, la (3) de l’Apolo de Barcelona li obre les portes i inaugura un cicle que seguirà amb noves propostes i a la mateixa sala els propers 21 de març i 24 d’abril, i que conclourà el 22 de maig amb un acte integrat a Festes de Maig del Poblenou. “La idea és que no quedi aquí i que es transformi” explica Maria Oliver, per tal de poder seguir treballant en la línia de “generar espais no segregats i teixir aliances”.

Art en comú per a trencar l’absurd

“El Diversorium neix del desig de generar un espai obert a l’atzar i a la sorpresa”, exposa Maria Oliver. És per això que les organitzadores plantegen les sessions plenes de diversitat amb quatre dates obertes a propostes. Pel que fa al dia d’inauguració, aquest divendres 28 de febrer, l’única en què el cartell està tancat, arrencarà amb Radio Cava-ret, una invitació a “radiar la diferència”, amb convidades com el sindicat independent de treballadores de la llar i la cura, Sindillar, i les artistes musicals Marikarmenfree i Elektra Insogna, entre d’altres. Brigitta Lamoure, transformista còmic i xouman, acompanyarà el cabaret com a mestre de cerimònia. I es comptarà amb convidades com Mercedes Losada i Eva Muñoz amb La ciega del blues, Fran Glez, Quim Pujol i Jesús Jeleton. Totes elles, amb propostes que van de la performance a l’autodefensa, passant per la música i la lectura crítica. La jornada, que es desenvoluparà en un espai accessible i estarà interpretada per llengua de signes, finalitzarà amb música i ball de la mà de les punxadiscos La Niña Mai i Marikarmenfree.

“La idea és que no quedi aquí i que es transformi” explica Maria Oliver, una de les membres del col·lectiu impulsores, per tal de poder seguir treballant en la línia de “generar espais no segregats i teixir aliances”

Les activistes Oliver i Centeno, juntament amb altres membres de l’Oficina per la Vida Independent (entitat dirigida i gestionada per persones amb diversitat funcional i necessitat d’assistència personal basada en els principis del Moviment per la Vida Independent), han participat d’iniciatives com els projectes audiovisuals Yes We Fuck i Trèvol de 4 fulles. Aquesta vegada, amb el Diversorium, s’endinsen a través de l’art i les seves múltiples formes per a continuar explorant el significat cultural i social de la diferència i erradicar les seves formes de discriminació i desigualtat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!