Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Divuit anys remant en defensa de l'Ebre

La Plataforma de Defensa de l'Ebre celebra el seu divuitè aniversari amb un ampli calendari d'activitats que s'inicia aquest pròxim cap de setmana amb la tradicional piraguada entre Xerta i Tortosa

L’any 2000, l’anunci de l’anomenat Pla Hidrològic Nacional per part del Govern espanyol de José María Aznar, que comportava, entre altres projectes faraònics, importants transvasaments d’aigua de l’Ebre a altres zones de l’Estat, va fer sorgir un moviment social de molt ampli espectre a les comarques del Sud de Catalunya, per alçar la veu contra l’agressió al territori que representava els plans de l’Executiu de Madrid. El resultat va ser el naixement de la Plataforma de Defensa de l’Ebre una entitat el sentit de la qual, quan està a punt de complir 18 anys d’existència, va molt més enllà del debat purament hídric i ecològic, ja que s’ha erigit com un pol de cohesió i identitat col·lectiva a les Terres de l’Ebre.

Per commemorar el divuitè aniversari de la primera assemblea del moviment antitransvasista -que va tenir lloc a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa el 15 de setembre de l’any 2000–, la PDE ha preparat un programa d’actes d’ampli abast –entre debats, exposicions i cites més festives– que és previst que s’estengui fins a la pròxima primavera i que dóna el tret de sortida aquest pròxim cap de setmana, amb una nova edició de la piraguada entre Xerta i Tortosa i una festa popular a la capital del Baix Ebre.

Susanna Abella, una de les portaveus actuals de l’entitat, recorda que “l’origen de la plataforma i del moviment en defensa del riu és, de fet, molt anterior a l’any 2000 i al pla hidrològic del senyor Aznar, ja que, de fet, de projectes de transvasament ja se’n parlava des de molts anys abans”. D’aquesta manera es va anar articulant el que es va anomenar Coordinadora Antitransvasaments que va confluir en l’actual Plataforma de Defensa de l’Ebre. “L’any 2004 [quan el PHN va quedar definitivament enterrat, ja que la Comissió Europea es va negar a subvencionar-ne el finançament] haguéssim pogut celebrar-ho i anar-nos-en a casa –apunta Abella– però uns quants activistes vàrem creure que continuar tenia sentit, però que havíem de deixar de ser una plataforma reactiva per ser proactius, no tant de solucionar el nostre problema concret sinó de fer propostes amb una visió més global de l’administració sostenible dels recursos naturals”. És el que se’n va dir, en una altra expressió que ha fet fortuna, “nova cultura de l’aigua”.

Un dels elements que va donar visibilitat a la plataforma en els seus primers mesos d’activitat va ser el gran mural que es va pintar en un dels murs de contenció del riu Ebre al seu pas per Tortosa, Aquest dissabte, per iniciar les celebracions d’aniversari, l’entitat ha convocat una repintada popular del grafit

El fet de mantenir la flama viva va permetre reactivar la lluita al carrer “d’una forma molt ràpida, perquè la base i la implantació social ja estava sembrada”, cada cop que des de les administracions han enarborat l’espantall de nous plans de transvasament, com ara quan la Generalitat va voler transportar aigua de l’Ebre per abastir la conca Ter-Llobregat, l’any 2008, coincidint amb una onada de sequera, i amb el Pla Hidrològic de Conca de l’Ebre proposat pel Govern de Mariano Rajoy, que va ser respost amb massives manifestacions organitzades per la PDE a Amposta i Barcelona, durant el primer trimestre de 2016. Susanna Abella conclou que “estem molt contents de fer divuit anys però creiem que n’haurem de complir molts més perquè l’aigua és un bé molt anhelat i la possibilitat dels transvasaments sempre estarà damunt de la taula”.

Un dels elements que va donar visibilitat a la plataforma en els seus primers mesos d’activitat va ser el gran mural que es va pintar en un dels murs de contenció del riu Ebre al seu pas per Tortosa. Aquest cap de setmana, per iniciar les celebracions d’aniversari, l’entitat ha convocat una repintada popular del grafit, on es pot llegir “no al transvasament”, lògicament desgastat pel pas del temps. La cita és dissabte a les 9 del matí. A la tarda, a 2/4 de 7, la PDE ha organitzat un debat amb diverses representants de col·lectius de joves de la conca de l’Ebre al Centre Cívic de Ferreries on també s’inaugurarà una exposició de cartells històrics del moviment. A continuació, s’ha programat un sopar popular i les actuacions de Los Sirgadors i Pepet i Marieta (que estrenaran una cançó commemorativa de l’aniversari) i final de festa amb punxadiscos.

Imatge de l’edició de l’any 2015 de la piraguada en defensa de l’Ebre entre Xerta i Tortosa , que enguany també compleix 18 anys

 

Una altra de les cites ineludibles del moviment conegut amb l’eslògan “lo riu és vida” és la popular Piraguada en Defensa de l’Ebre, que enguany, com la plataforma, celebra la divuitena edició amb el tradicional recorregut entre Xerta i Tortosa, amb meta volant a Aldrover. El tret de sortida és previst aquest diumenge a 2/4 de 10 del matí a Xerta, un cop feta l’entrega de trofeus, també s’ha convocat una “festa reivindicativa” a 2/4 de 2 a la “platja de l’Ebre” davant del mercat a Tortosa. A part de les persones inscrites que participen en la competició oficial, la cursa també està oberta a tothom que vulgui fer el recorregut amb la seva pròpia embarcació.

Igualment, per commemorar l’efemèride dels seus primers 18 anys, el col·lectiu també estrena logotip, si bé Susanna Abella recalca que “en cap cas ens carreguem el nus sobre un fons blau, que abans era blau Ducados i ara ja és blau Defensa de l’Ebre” i que ha esdevingut un dels elements simbòlics més identificatius de la plataforma. “El que s’ha fet és un redisseny específic per a l’aniversari, a proposta d’un dissenyador ampostí, Hernán, que d’alguna forma ha volgut donar-li vida pròpia a la icona, posar-li unes cames i que vagi adoptant diverses posicions que anirem presentant al llarg de la celebració, com una referència a tota la generació jove que ha anat creixent amb la plataforma”.

El punt àlgid de l’aniversari és previst que sigui un gran concert popular el març de 2019, en coincidència amb el Dia Mundial de l’Aigua. Durant els pròxims mesos l’entitat també prepara altres projectes i activitats, com un debat de periodistes que analitzi el que ha representat el moviment i una exposició commemorativa al Museu Històric Comarcal del Baix Ebre, una sèrie d’entrevistes al Canal TE i un llibre commemoratiu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!