Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dos acusats per les agressions feixistes del 9 d'octubre neguen haver instat a la violència

Un dels encausats, Pepe Herrero, ha defensat que només va compartir missatges a través de les xarxes socials; mentre que l'altre ha negat participar en cap fet violent. La policia sosté que no podia haver previst la violència feixista que es va cometre

Diada del 9 d'octubre del 2017 a València | Paula Duran

A la Sala Tirant II de l’Audiència de València, aquest dilluns, s’ha celebrat la segona sessió del judici per les agressions feixistes durant la manifestació de vesprada del 9 d’octubre de 2017. A la banqueta dels acusats hi havia José Antonio Garcia Herrero, conegut com a Pepe Herrero o el “cronista faller”; i Francisco Moreno Moreno, membre de Defenem València, una de les organitzacions blaveres més obstinades amb l’anticatalanisme. Ambdós no van acceptar acollir-se al pacte de conformitat acordat entre les parts.

Quan passaven pocs minuts de les deu ha arrencat la ronda de declaracions amb el torn de Pepe Herrero. En la interlocutòria del jutge i l’escrit d’acusació de la Fiscalia, s’assenyala com un els principals instigadors a impedir la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre, amb la difusió de missatges com: “veniu ací, encara sou a temps, hem d’omplir València”, “la primera vegada que les estelades no ixen per València” o “els independentistes han despertat el gegant. València desperta! El dilluns a la plaça Sant Agustí”.

Per a Herrero la Fiscalia demana tres anys de presó, inhabilitació per al dret al sufragi i per a exercir com a locutor i una pena-multa de 3.000 euros per un presumpte delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques

La Fiscalia també apunta que l’acusat, que va retransmetre en directe els fets per mitjà del seu mòbil, va estar present en el moment en què alguns dels acusats increpen els periodistes del diari Jornada que es trobaven muntant una taula informativa sobre el seu mitjà. Va instar que llançaren exemplars del diari a la paperera i no els deixaren en terra: “Eh, si los dejáis ahí, se los llevan otra vez”, va reblar. Tres dies després de la Diada i d’emetre’s les imatges de la violència feixista pels mitjans de comunicació, Herrero publicava al seu compte de Facebook: “El 9 d’octubre de 2017 el poble valencià va reconquistar València i va llançar els catalanistes”.

Durant la seua declaració, però, ha manifestat que no va publicar tots els comentaris que recullen la Fiscalia i l’acusació particular, sinó que alguns “només” els va “compartir”, i altres eren “consignes” o “metàfores” o no recorda haver-los llançat. Tots, segons ha afirmat, tenien la finalitat de mostrar el seu “rebuig” al procés independentista de Catalunya i organitzacions afins. També ha negat que instigara a cometre les agressions i, fins i tot, que els ultres agrediren les manifestants: “Jo no vaig veure agressions, vaig veure una baralla”.

Sobre el moment en què alguns dels acusats increpen els periodistes del diari Jornada que es trobaven muntant una taula informativa sobre el seu mitjà, manifesta que simplement va veure alguns individus agafant diaris, però que no va animar que els llançaren al contenidor. “Era publicitat d’Arran i la CUP i jo no vull això en la meua ciutat”, ha etzibat Pepe Herrero, que també ha insistit en el fet que la seua actuació anava sempre dirigida a les organitzacions independentistas, “no a la Comissió 9 d’octubre”. Defensar que hi havia dues convocatòries, —la de la Comissió, convocada legalment, i la de l’esquerra independentista, que cada any se suma a la marxa oficial de la vesprada— ha estat l’estratègia que han seguit ambdós acusats per intentar justificar els fets.

Moreno està acusat d’un presumpte delicte de desordres públics, coaccions, llibertats públiques, amenaces i lesions. El ministeri públic demana quatre anys i sis mesos de presó i una pena-multa de 2.400 euros aproximadament

Francisco Moreno Moreno és un dels que apareix en l’auto de processament i en l’escrit de Fiscalia com a un dels individus que presumptament “va increpar els periodistes del diari Jornada” i “va instar que els agrediren al·legant a crits que es tractava de propaganda de la CUP”. Tal com relata el ministeri públic, Moreno, “que portava una bandera espanyola a tall de capa, les va preguntar qui eren i a què es dedicaven, tractant d’interceptar els exemplars que es trobaven empaquetats, i mostrant el seu enuig perquè no li van respondre en castellà. […] “Va tractar d’arrabassar-los el material, el que ells [els periodistes] van tractar d’evitar, al que l’acusat va reaccionar dient que les tallaria el coll, simulant amb un gest que portava una arma blanca”.

L’investigat ha negat rotundament haver participat en els fets del qual se li acusa: “vaig veure un home enfrontat amb un dels diaris i només els vaig separar, que jo recorde no vaig participar-ne”; així com haver animat a la violència o conèixer la intenció de boicotejar la manifestació de vesprada: “Jo no sabia que hi havia una manifestació. Jo no vaig anar a enfrontar-me amb ells”.

Segons l’acusació particular, Moreno també hauria estat present en un altre fet violent, conegut com a l’agressió contra “el xic del pol blau”. Les imatges gravades pels mitjans de comunicació van mostrar com un grup d’ultres van colpejar un xic i una xica que, una vegada en terra, van rebre més colps. Un jove amb un pol blau va intentar protegir-los. L’investigat ha argumentat que es trobava en el lloc de l’agressió perquè es dirigia cap a un bar pròxim a “prendre una cervesa”.

Per a Herrero la Fiscalia demana tres anys de presó, inhabilitació per al dret al sufragi i per a exercir com a locutor i una pena-multa de 3.000 euros per un presumpte delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques. Moreno està acusat d’un presumpte delicte de desordres públics, coaccions, llibertats públiques, amenaces i lesions. El ministeri públic demana quatre anys i sis mesos de presó, inhabilitació per al dret al sufragi i una pena-multa de 2.400 euros aproximadament.


La policia no va preveure la violència

La vista oral d’aquest dilluns ha comptat amb el testimoni de quatre agents de la Policia Nacional espanyola i dos agents de la Policia Local de València. Els sis han ratificat els informes policials en què van relatar els fets violents. A les preguntes sobre si eren coneixedors de les crides prèvies per boicotejar la manifestació i si, per tant, s’havia previst un dispositiu major que el d’altres diades, el cap de la Brigada d’Informació de la Policia ha defensat que “érem conscients del context polític, però res distint a altres anys”. Tots s’han escudat que “mai podríem haver pensat que passaria això”. El comissari en cap del dispositiu, en canvi, sí que ha reconegut que “mai havia passat una cosa amb tanta intensitat”.

Entre l’audiència pública ha causat sorpresa la declaració d’uns dels agents de la policia espanyola, de Madrid, que per via telemàtica ha afirmat que no sabia si les manifestacions estaven convocades i que ell anava a defensar “la de dretes”

Entre l’audiència pública ha causat sorpresa la declaració d’uns dels agents de la policia espanyola, de Madrid, que per via telemàtica ha afirmat que no sabia si les manifestacions estaven convocades i que ell anava a defensar “la de dretes”, tal com va manifestar també durant la fase d’instrucció. Sobre l’actuació de la Policia Local, el responsable del dispositiu ha exposat que, una hora abans de la manifestació, van desplegar-lo i quan detectaren l’arribada de grups “oposats” cridaren la Policia Nacional. En cap moment, però, van procedir a identificar els ultres que començaren a arribar a Sant Agustí proferint insults i amenaces i fent la salutació feixista, sinó que van optar per “col·locar una barrera d’interposició”.

Joan Bertomeu, un dels lletrats de l’acusació particular, ha valorat positivament la sessió, en què “queda palès que va haver persones que no es van poder manifestar i que hi havia l’objectiu d’impedir la manifestació”. Sobre els testimonis policials, considera que han ratificat el fet que la “manifestació del 9 d’octubre no es va desenvolupar amb normalitat”. En la mateixa línia s’ha expressat Maria Josep Martínez, una altra de les advocades, membre d’Alerta Solidària: “Han afirmat que en 2017 van haver unes agressions abans, durant i al final de la manifestació”. Aquest dimarts, 5 de març, tindrà lloc la tercera sessió, on està previst que es visualitzen les imatges sobre la causa contra Herrero i Moreno i declaren diversos periodistes que van cobrir els fets.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!