Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dues-centes llambordes per construir sobiranies

El recinte de la Fabra i Coats de Barcelona acull des d'avui 26 d'octubre i fins diumenge una nova edició de la FESC, que aplegarà més de 200 expositors dedicats a l'economia social i solidària i que compta amb un programa de més de 50 debats al voltant de la sobirania en el sentit més ampli, a banda de tallers i activitats lúdiques

| Victor Serri

El recinte de l’antiga fàbrica Fabra i Coats, a Sant Andreu de Palomar (Barcelona) es prepara per esdevenir, al llarg del pròxim cap de setmana, aparador de les iniciatives d’índole ben divers dedicades a l’economia solidària d’arreu de Catalunya.

La setena edició de la Fira d’Economia Solidària (FESC) es presenta amb un lema amb reminiscències del Maig francès del 1968, del qual enguany s’han complert 50 anys: “D’aquelles llambordes, aquestes alternatives”, que les impulsores plantegen com “un homenatge als molts somnis d’aquella revolució que avui són projectes, pràctiques i realitats concretes dins de l’àmbit de l’economia social i solidària”.

L’eix central de la FESC 2018 (que organitza la Xarxa d’Economia Solidària, que compta amb més de 300 projectes associats), són les sobiranies, a partir de la reflexió que “la sobirania d’un territori o una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que van molt més enllà de l’articulació d’un estat”. En aquest sentit, el relat temàtic de la fira d’enguany defensa un seguit de “sobiranies, diverses –alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos…– que ens situï davant el repte de fer possible que tota la societat participi i sigui corresponsable de tot allò que l’afecta”.

Per fer-ho, les diverses activitats i debats de l’ampli programa que es desplega entre demà divendres, dia 26, i el diumenge 28 d’octubre, gira al voltant de tres eixos: sobirania en la gestió dels recursos (que no estiguin controlats per unes poques mans que ajusten la seva producció a la maximització dels beneficis), sobirania econòmica (en el sentit de defensar que les persones governin els mercats al servei del bé comú) i sobirania relacional (entesa com la lluita contra la mercantilització de la cultura l’educació, les cures i la manera com les persones es relacionen entre elles). Al voltant d’aquests enfocaments temàtics genèrics, s’ha programat un calendari de 52 xerrades, impulsades cadascuna d’elles per projectes cooperatius de l’economia, entre elles la que organitza la Directa, que sota l’enunciat “Plantar cara a les multinacionals energètiques” debatrà al voltant de les alternatives de consum de serveis bàsics al marge del model capitalista tradicional (la xerrada és prevista per diumenge dia 28, a les 11 a l’espai Benet Vigo). Però a banda dels debats, també hi ha previst un ampli ventall de tallers, experiències i actuacions musicals, sessions de DJ o espectacles per a la mainada.

La fira guanya enguany un 25% de superfície en els diversos espais del recinte de la Fabra i Coats respecte edicions anteriors, i alhora presentarà un 15% més de parades que en la cita de l’any passat

En l’àmbit pròpiament expositiu, la fira guanya enguany un 25% de superfície en els diversos espais del recinte de la Fabra i Coats respecte edicions anteriors, i alhora presentarà un 15% més de parades que en la cita de l’any passat (enguany superen la xifra de 200), que acolliran projectes d’àmbits tan diversos com l’alimentació, les campanyes socials, la comunicació, la cultura i l’oci, l’educació, l’habitatge, la salut i les cures, els serveis a persones i entitats, la tecnologia i l’electrònica (que compten amb un àmbit propi, la Tecnofesc) o el tèxtil. L’organització també ha imprès 17.000 exemplars de la publicació oficial de la fira, Infoxes (que s’encarta amb la darrera edició impresa de la Directa) i ha emès 30.000 ecosols (la moneda d’ús exclusiu al recinte firal, que es pot bescanviar en accedir-hi al valor d’1 euro per cada ecosol). La fira s’inaugura aquesta tarda, a partir de les 7, amb una xerrada sobre “sobiranies en plural” protagonitzada per tres dones: l’economista Iolanda Fresnillo, l’escriptora i mediadora cultural Brigitte Vasallo i l’activista mediambiental mexicana Karen Izolda. Durant el cap de setmana es podrà visitar entre les 10 del matí i 2/4 de 9 del vespre el dissabte i de 10 a 2/4 de 3 el diumenge. L’accés al recinte i totes les activitats són gratuïtes.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU