Les cooperatives d’habitatge Empriu i Sotrac, que impulsen dos projectes d’autopromoció d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) en règim de cessió d’ús al voltant de Can Batlló, han celebrat aquest matí una roda de premsa la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar l’estat de paràlisi dels seus projectes. El tràmit d’inscripció està pendent des del 2019 i l’Ajuntament de Barcelona i el Registre de la Propietat número 14 es passen la responsabilitat.
La situació de paràlisi burocràtica afecta des de fa tres anys tres promocions d’HPO, les quals sumen 126 habitatges dels 470 previstos a l’àmbit urbanístic. Des de l’any 2018 es troben amb un retard de la cessió causat per problemes burocràtics entre l’Ajuntament i el Registre de la Propietat, que van sorgir molt abans que els solars fossin adjudicats. “No pot ser que es fes una cessió a tres cooperatives d’habitatge sense tenir regulada la situació dels solars que se cedien”, denuncia Natxo Medina, soci de Sotrac.
La situació de paràlisi burocràtica afecta des de fa tres anys tres promocions d’HPO, les quals sumen 126 habitatges dels 470 previstos a l’àmbit urbanístic
Les cooperatives han avançat la promoció sense seguretat jurídica i això està generant greuges importants i malestar entre les unitats familiars implicades. “Cada vegada que els documents van d’una banda a l’altra, hi ha problemes nous: amb el cadastre, amb el repartiment i la propietat original, amb els metres quadrats de cada finca… les sòcies vivim una situació d’incertesa que no ens permet fer plans a llarg termini”, apunta Medina.
126 pisos protegits en risc
Des del moviment cooperatiu i l’Economia Social i Solidària, al llarg dels darrers deu anys, s’ha impulsat amb força el model d’habitatge en cessió d’ús com a via cooperativa d’accés a l’habitatge. La iniciativa del moviment cooperatiu i les primeres experiències de col·laboració pública cooperativa comunitària en aquest camp han fet possible que existeixin més d’una quarantena de projectes en fase de promoció o convivència als Països Catalans. De tots els projectes, quasi el 40% es basen en sòl privat recuperat del mercat.
La cooperativa d’habitatge Sotrac porta treballant en el projecte des del 2017, tot inspirant-se en La Borda, un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús pioner a la ciutat de Barcelona. El juliol de 2020, Sotrac va guanyar un concurs convocat per l’Ajuntament de Barcelona pel qual li corresponia el dret de superfície d’un solar al carrer Constitució 43 per tal de construir 38 habitatges. La cessió s’havia de formalitzar el novembre del mateix any, però avui dia continua pendent.
En total, les sòcies d’Empriu i Sotrac han fet una inversió d’uns 700.000 euros, en risc si la situació no es desbloqueja. Per altra banda, mentre les promocions estan aturades, els preus de construcció augmenten
Empriu va ser la cooperativa adjudicatària d’un altre solar municipal el maig de 2021 al carrer Mossèn Amadeu Oller 17-21 per construir 40 habitatges. Així com la tercera promoció, a càrrec de Servimcoop, amb una adjudicació de 48 pisos. Tot això, en un context on l’habitatge protegit a Catalunya és poc més del 2% del total de l’estoc d’habitatges i tant la llei catalana com les recomanacions europees i internacionals fixen augmentar el percentatge.”Enfront del context actual, el cooperativisme és una sortida perquè persones de classe obrera puguem sortir de la precarietat”, reivindica Agnes Essonti, sòcia d’Empriu.
En total, entre les sòcies d’Empriu i Sotrac, s’ha fet una inversió d’uns 700.000 euros, que estan en risc si la situació no es desbloqueja. Per altra banda, mentre les promocions estan aturades, els preus de construcció només han fet que augmentar, posant en risc també la viabilitat de les cooperatives.
Més pisos de luxe a l’àmbit de Can Batlló
Mentrestant, l’entorn de Can Batlló, espai veïnal autogestionat amb el qual tots dos projectes cooperatius tenen un vincle estret, ha anat veient com s’aixecava un complex de luxe de 420 pisos a la zona del carrer Parcerisas, que se sumen al miler d’habitatges ja construïts a l’àmbit urbanístic de Can Batlló els últims anys. “Les veïnes hem vist com la mateixa empresa que és propietària d’aquests terrenys ha construït al nostre voltant una pila d’edificis amb habitatges caríssims, amb uns preus de venda i de lloguer absolutament fora de lloc i no han tingut cap problema, però quan es tracta d’HPO sempre hi ha traves”, comenta Essonti.
L’entorn de Can Batlló, espai veïnal autogestionat amb el qual tots dos projectes cooperatius tenen un vincle estret, ha anat veient com s’aixecava un complex de luxe de 420 pisos a la zona del carrer Parcerisas
Ambdues cooperatives remarquen que enmig d’una situació “d’emergència social”, “la mobilització de solars per a l’habitatge assequible i de protecció oficial ha de ser una prioritat”. Des del seu punt de vista, aquesta tipologia “no només resol problemes residencials sinó que enforteix el teixit social i guanya terreny a l’especulació”.
Davant la no resolució del conflicte i el consegüent agreujament de la seva situació, les cooperatives troben necessari tenir garanties legals per evitar sobrecostos derivats de l’endarreriment en el desenvolupament d’ambdós projectes. Alhora, reclamen la resolució del tràmit registral i la inscripció de les diverses finques al Registre de la Propietat, així com la signatura del dret de superfície dels solars municipals a favor de les cooperatives, tal com es va acordar tres anys enrere en el conveni.