Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El BBVA pretén desallotjar l’hort okupat de la Prosperitat de Barcelona

Aquest divendres 21 de juny, a les 9 del matí, està convocada la concentració per aturar el desallotjament d’aquest espai de reconegut interès natural, cultural i terapèutic, únic al districte barceloní de Nou Barris

| Arxiu

L’hort okupat del barri barceloní de la Prosperitat, Date una huerta, té una amenaça de desallotjament per aquest divendres 21 de juny. El passat dimecres 19 de juny va tenir lloc una roda de premsa, convocada per a denunciar els fets i fer una crida a la solidaritat. Membres del col·lectiu que gestiona l’espai, acompanyats per representants de l’Associació de Veïnes (AVV) i del Casal de Barri, han explicat que l’hort-jardí és “un espai veïnal consolidat al barri que compleix una funció social reconeguda per tothom, incloses les administracions públiques” i que la seva proposta és obtenir “la cessió de l’ús fins que la propietat no hi edifiqui”.


Portar el camp a la ciutat

Aquesta va ser la idea-força que va motivar un grup de veïnes del barri a buscar un solar abandonat per a fer-hi un hort urbà. A la Prosperitat, concretament, hi ha una manca important de zones verdes i les veïnes consideren que calia un espai que apropés una mica el camp, la natura, a la gent de ciutat. Buscaven solars propietat de grans tenidors, bancs, fons d’inversions, etc. Però també que tinguessin prou hores de llum per a poder-hi fer un hort, ja que les plantes necessiten moltes hores de sol. Per això van triar el solar del carrer Joaquim Valls número 79. “Un dia vam trobar la porta oberta i hi vam entrar”, diu en Jordi, membre del col·lectiu Date una huerta. Van treure una gran quantitat de runa i escombraries i van treballar per construir l’hort i el jardí, que té un sostre de plantes que li dóna una bona ombra.

El col·lectiu que gestiona l’hort-jardí es defineix com “okupes amb k” i té un funcionament llibertari, sense dirigents ni partits polítics

D’altra banda, continua en Jordi, no volien que fos només un hort. Per això van fer el jardí, que és una àgora, un punt de trobada on es fan actes solidaris i reivindicatius, com el de l’entitat de suport a dones sense llar Lola no estas sola, el dels sindicalistes de la CNT acusats en el cas Casino, o el de Fraguas, poble okupat de Guadalajara on es demanen penes de presó als okupants. El col·lectiu que gestiona l’hort-jardí es defineix com “okupes amb k” i té un funcionament llibertari, sense dirigents ni partits polítics. Volen que la gent que hi va, actuï amb llibertat i no se senti obligada a fer res que no vulgui. L’espai està obert cada dia de l’any, menys el 8 de març, que tanquen per donar suport a la vaga feminista.

Ara bé, la funció social més reconeguda de l’hort, és la funció terapèutica i pedagògica. L’hort-jardí és un espai únic al districte, un espai de contacte amb la natura que resulta terapèutic per a totes les persones que s’hi apropen. En aquest sentit Date una huerta acull les visites periòdiques de grups escolars, del Casal de Gent Gran o del Centre de Dia de Nou Barris, per exemple. Per a aquestes persones, grans i petites, l’hort del carrer Joaquim Valls és una oportunitat única de coneixement de la natura, a la que difícilment podrien accedir d’una altra manera.


Convivència i participació

L’espai, okupat des del novembre de 2016, manté una excel·lent relació de convivència amb el veïnat i afirmen que no han tingut mai cap denúncia ni cap problema. No s’hi fan activitats que puguin molestar, amb sorolls, horaris, etc. La bodega del carrer, un comerç històric del barri, utilitza l’espai per a fer-hi activitats. També hi ha una veïna xinesa que hi ha trobat un lloc on poder plantar gingebre “i, d’aquesta manera, hem pogut aprendre com es cultiva aquesta planta”, explica Joan Catafal, membre de l’AVV i usuari de l’hort. En ser un espai molt lliure, hi entra gent que no té cabuda en altres espais i aquí hi troba suport, per exemple, a l’hora de fer tràmits amb les administracions. A l’estiu hi munten una piscina a la qual va la gent que no pot pagar l’entrada de l’equipament municipal. En definitiva, tanca Catafal, “l’hort participa en les activitats del barri, és una entitat més”.

Rosa Bernabeu és una veïna de la Prosperitat que dóna suport al projecte |Arxiu

 

La relació més especial que s’ha establert és amb la veïna del costat, Rosa Bernabeu, que també va assistir a la roda de premsa a explicar com està de contenta. Quan van enderrocar la casa que ocupava l’espai on ara és l’hort, les rates, enormes, van ocupar el solar. Anaven per tot arreu, se li ficaven a la casa i a l’hort que té al darrere. Es va queixar a l’Ajuntament, que va multar a la propietat. Però aquesta no va fer res i la Rosa va haver de tancar l’hort i la casa. Ha pogut tornar a obrir l’hort que, de fet, ha quedat unit amb el de Date una huerta. Ara comparteixen l’hort i també un gatet; i la Rosa es mostra feliç i encantada de tenir els okupes al solar. Només demana que no marxin mai, que no tornin les rates.


Especuladors i fons voltor

Fa més de dotze anys, la família Arnau, que havia viscut en aquella casa durant un segle, se la va vendre a la Caixa de Sabadell. La casa va ser enderrocada i el solar va caure en l’espiral especulativa habitual a Barcelona. Va començar a passar de mà en mà fins a arribar a un fons voltor. Caixa Sabadell es va fusionar amb altres entitats bancàries per crear Unnim, després Unnim va ser absorbit pel BBVA i és aquest banc el que ha denunciat als okupants del solar.

A finals de l’any passat el BBVA va vendre el 80% d’un paquet immobiliari, en el qual figura el solar del carrer Joaquim Valls 79, al fons d’inversions Cerberus. Aquest fons voltor és un dels més grans del món, té la seu a Nova York i consta entre els assessors de Donald Trump. El directiu de la secció espanyola d’aquesta entitat es diu Jose María Aznar Botella, fill de l’expresident espanyol.


Negociacions i desnonament

El passat 13 de febrer ja hi va haver una primera ordre de desnonament. El col·lectiu Date una huerta va aconseguir, a través de l’AVV, que el Districte de Nou Barris fes una mediació amb el BBVA. Un dia abans de la data fixada per l’execució del desnonament, el BBVA el va aturar a petició del Districte, que demanava un ajornament per a negociar. Els okupants han proposat una cessió d’ús de l’espai fins que s’hi construeixi algun immoble. Ara com ara no consta cap projecte de construcció ni cap compravenda, però el BBVA diu que no hi ha res a negociar i es fixa la nova data de desnonament.

Ara com ara no consta cap projecte de construcció ni cap compravenda, però el BBVA diu que no hi ha res a negociar i es fixa la nova data de desnonament

Davant d’aquesta nova amenaça, l’activitat a l’hort no s’ha aturat. El col·lectiu que el gestiona diu que “això no acabarà aquí”, que “no es poden posar portes al camp”. No creuen en lleis “injustes” i no han acudit al jutjat quan se’ls ha citat. Al contrari, denuncien al BBVA per especulació i demanen despenalitzar l’okupació i penalitzar la usura i l’especulació. No creuen en la propietat privada, saben que el BBVA té la propietat legal però afirmen que ells tenen la propietat moral i que el solar està més que pagat amb els milions de diners públics que van servir per rescatar els bancs. Diuen que no se n’aniran fins que s’hi construeixi alguna cosa, que “si els fan fora, tornaran i seran més i serà una oportunitat per a redefinir i millorar l’espai”. Que l’únic que els preocupa són les plantes, que “són els éssers vius que més patiran”. La convocatòria per aturar el desallotjament és el divendres 21 de juny a les 9 del matí.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!