Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'hort i jardí okupat de la Prosperitat sota amenaça de desallotjament per part del BBVA

El projecte 'Date una huerta' del districte de Nou Barris de Barcelona s'ha integrat plenament al teixit associatiu del barri i ha esdevingut punt de trobada i escola de natura. El 7 de desembre va rebre la notificació de l'obertura d'un procés judicial

| Arxiu

Una tarima, instal·lada per l’empresa municipal, tallava el carrer Joaquim Valls, de Barcelona, el passat 12 de novembre. Dalt de l’escenari, un clown feia les delícies de la mainada. Era el primer aniversari de l’hort okupat del barri de Prosperitat, a Nou Barris. Uns metres per darrere de la tarima, la porta d’entrada al solar, convertit en jardí veïnal, era plena de gent que entrava i sortia per veure les actuacions poètiques i musicals, l’exposició de pintura i, per descomptat, les lleixes plenes de verdures fresques. En tan sols un any, el projecte s’ha integrat plenament al teixit associatiu del barri i ha esdevingut punt de trobada i escola de natura. Ara, el volen desallotjar. El 7 de desembre van rebre la notificació de l’obertura d’un procés judicial per part de la propietat, el BBVA. L’assemblea que gestiona l’espai ha emès un comunicat on demana que s’aturi el procés de desallotjament i s’obri una negociació amb la propietat per cedir el solar fins que s’hi vulgui donar alguna utilitat.

L’any 2007, l’antiga Caixa de Sabadell va comprar la casa del número 79 del carrer Joaquim Valls. Poc temps després, la va enderrocar i des d’aleshores el solar va quedar abandonat “amb un nivell d’insalubritat creixent i alarmant”. Després va venir la crisi, Caixa Sabadell va ser rescatada amb diners públics i finalment va ser comprada pel BBVA; que va mantenir el solar abandonat, a l’espera d’oportunitats de negoci.

Una quarantena de persones participa en el conreu i manteniment de l’hort, jardí i espai de trobada, que s’obre al públic quatre dies a la setmana. Durant aquest any el projecte ha esdevingut una eina pedagògica per a grans i petits

El 19 de novembre de 2016, un grup divers de gent del barri hi va entrar, el va netejar i el va convertir en un hort i un jardí per al veïnat. Ho fan de manera voluntària, autogestionada i assembleària. Li van posar de nom Date una huerta. Una quarantena de persones participa en el conreu i manteniment de l’hort, jardí i espai de trobada, que s’obre al públic quatre dies a la setmana. Durant aquest any el projecte ha esdevingut una eina pedagògica per a grans i petits, amb visites guiades per a escoles, esplais infantils, grups d’escoltes i grups d’avis amb diferents capacitats. També multitud de veïns i veïnes visiten habitualment l’hort; de forma individual, en família o en grup. A més, també s’hi fan activitats culturals de tota mena, xerrades, concerts, poesia, pintura, etc.

Donat l’èxit de les visites d’aquest any, per a 2018 s’ha projectat ampliar-les a totes les escoles, esplais i casals d’avis el districte. Tota aquesta eufòria, que va culminar aquest novembre amb un aniversari molt concorregut i amb el suport del teixit associatiu del barri, es va trencar el 7 de desembre amb l’arribada de la demanda judicial. El text que el BBVA ha enviat al jutjat demana el “desalojo inmediato de los ignorados ocupantes de la vivienda”, tot i que es tracta d’un solar, i també damana “amparo para impedir el acceso no autorizado” al terreny, pels mitjans que calgui.

El col·lectiu respon que “cal mantenir-ho com una cessió, fins que no tinguin el permís d’obra i la seva data d’inici. No es pot permetre que es tapiï i resti abandonat fins que els vents de l’especulació siguin favorables per construir-hi habitatges”

Davant d’aquesta notícia, el col·lectiu Date una huerta respon que “cal mantenir-ho com una cessió, fins que no tinguin el permís d’obra i la seva data d’inici. No es pot permetre que es tapiï i resti abandonat fins que els vents de l’especulació siguin favorables per construir-hi habitatges. De ben segur, no a l’abast de la gent que les necessita i disposa de pocs mitjans”. El comunicat l’han sotasignat, per ara, diverses entitats de Prosperitat (entre elles l’AVV, el Casal de Barri, el Poliesportiu i l’altre hort comunitari, el que gestiona l’Ajuntament) i l’han adreçat al Consell del Districte per “demanar que intercedeixi amb el BBVA per tal que l’hort comunitari sigui cedit a la gestió del barri entre tant no facin obres de construcció”.

El districte va confirmar el 18 de desembre que iniciarà converses amb el BBVA. Així mateix, Date una huerta demana solidaritat i suport en la seva intenció de seguir endavant mentre no hi hagi algun altre projecte per a aquest espai que no sigui “la brutícia, les rates i la mala olor”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!