Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Bloc La Bordeta reclama a la Sareb la cessió de l'edifici per a una gestió comunitària

Després de mesos de negociacions entre l'Ajuntament de Barcelona i el banc dolent, hi ha la possibilitat que l'edifici passi al parc públic d'habitatge de la ciutat. Les habitants i els diferents col·lectius que s'hi allotgen llancen una campanya amb què també reclamen poder autogestionar l'immoble

| Arxiu

El Bloc de La Bordeta acumula una llarga vida com a edifici okupat pels moviments socials i ara mateix s’està a punt de dibuixar el seu futur: lloguers socials de la Sareb o cessió del bloc a l’Ajuntament de Barcelona. Les negociacions varen començar a finals de 2021, a petició del Grup d’Habitatge de Sants, per impedir el desnonament dels dotze nuclis familiars i perquè el bloc passi a ser públic. Llum Oliver, que actualment hi viu, recalca que volen la cessió de l’edifici a l’Ajuntament amb una “gestió comunitària”: “Ho estem treballant i investigant, però ens agradaria acabar sent una mena de cooperativa popular d’habitatge”. Amb l’objectiu d’aconseguir que el Bloc La Bordeta sigui de “propietat pública i gestió comunitària” per garantir així “la funció social al barri”, han iniciat la campanya #BlocLaBordeta100x100Public.

Quan l’edifici es va okupar la darrera vegada, el 2015 en el marc de la campanya de l’Obra Social de la PAH, el deute de la propietat Nyala 2006 SL de la família Riera Marsans ja estava en mans de la Sareb. El 2019, per reclamació de deute amb garantia, l’edifici va entrar en subhasta, però va quedar deserta. Ara, alhora que es negocia, el banc dolent, a través del jutjat de primera instància 49 de Barcelona, ha iniciat un procediment judicial per fer fora les 21 persones i 8 menors –la majoria dones i mares– que hi viuen. A més de ser la llar de diverses persones, és punt de trobada del veïnat i seu de diferents col·lectius: l’Escola Popular La Bordeta, el Grup Laboral de Sants, la Xarxa d’Aliments, la Xarxa Feminista contra la Violència Masclista i de Gènere, l’Escola Popular d’Idiomes i el Grup d’Habitatge de Sants.

A més de ser la llar de 21 persones, el bloc és punt de trobada del veïnat i seu de diferents col·lectius, com el Grup d’Habitatge de Sants, l’Escola Popular La Bordeta o el Grup Laboral de Sants

“La Sareb s’ha pagat amb diners públics i ara són fons voltor els que gestionaran el seu patrimoni”, denuncia Eve Rotllan, del Grup d’Habitatge de Sants. L’activista insisteix en l’opció de passar el bloc al parc públic i explica que sobre l’altra possibilitat de lloguers socials per part de la Sareb no en saben els detalls, només que tindrien una durada de set anys.

 

Sota gestió de Blackstone i KKR

L’edifici forma part dels 25.300 milions d’euros en immobles, sòls, hipoteques i préstecs impagats de la Sareb, que a partir del pròxim 1 de juliol seran gestionats per dos grans fons d’inversió: Blackstone i KKR. Va ser el passat 11 d’abril, quan el banc dolent –ja sota control majoritari del govern espanyol a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB)– va anunciar oficialment que Aliseda i Anticipa, per part del Blackstone, i Hipoges, per part de KKR, se’n farien càrrec.

L’edifici forma part dels 25.300 milions d’euros en immobles, sòls, hipoteques i préstecs impagats de la Sareb, que a partir del pròxim 1 de juliol seran gestionats per dos grans fons d’inversió: Blackstone i KKR

Ja fa un any que diversos col·lectius, sindicats i plataformes d’habitatge d’arreu de l’Estat espanyol impulsen la campanya Pla Sareb, amb què reclamen aturar tots els procediments de desnonament i desallotjament, negociar de manera col·lectiva una solució “digna” per a totes les famílies en risc d’expulsió, així com incorporar tots els immobles de la Sareb al parc públic d’habitatge.

Als Països Catalans, Catalunya és el territori on més habitatges posseeix, amb 12.714, seguit del País Valencià amb 8.666 i les Illes amb 386 –segons dades del mes de febrer. A la ciutat de Barcelona en concentra 824, entre els quals hi ha procediments oberts de desnonament contra els ocupants de 255 pisos, segons l’Ajuntament de Barcelona, que reclama lloguer social “tal com marca la llei catalana”. En el moment de publicar l’article, el Consistori no havia informat aquest mitjà de l’estat de les negociacions per al cas concret del Bloc La Bordeta.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU