Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El conjunt del personal sanitari se suma a la vaga davant la situació "límit" del sistema

Després que ho fes el Sindicat de Metges, la Mesa Sindical de la Sanitat de Catalunya també convoca una aturada per exigir el compliment de la moció aprovada al Parlament de Catalunya per la millora de les condicions laborals i professionals del personal sanitari

Roda de premsa de la Mesa Sindical de la Sanitat de Catalunya | Carla Benito

La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya ha decidit convocar vaga els pròxims 25 i 26 de gener, després que fa uns dies ho fes el sindicat Metges de Catalunya. La diferència entre una convocatòria i l’altra és el seu abast. En el cas de Metges de Catalunya les demandes es dirigeixen a aconseguir millores per als facultatius, com ara més recursos per cobrir la falta de personal i la sobrecàrrega assistencial. En canvi, les demandes de la Mesa Sindical -que reuneix diferents sindicats de la sanitat catalana, com CATAC-CTS-IAC, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), Infermeres de Catalunya CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC- són més transversals, ja que interpel·len tot el personal sanitari. Tots els sindicats s’han ajuntat a la Mesa en avaluar la situació “límit” del sistema i “l’esgotament crònic dels seus professionals”, com han dit en roda de premsa.

Entenent que els problemes del sistema públic de salut no es resolen només arreglant les condicions laborals ni retributives d’una sola categoria professional, la Mesa convoca totes les treballadores de la sanitat a una vaga sectorial. Les demandes, com expliquen en el document de convocatòria de vaga, tenen com a única finalitat que les professionals de la salut “puguin desenvolupar la feina amb les millors condicions laborals, econòmiques, professionals i socials possibles per prestar les cures i l’assistència que les ciutadanes i ciutadans mereixen d’un sistema públic de qualitat”. Així com el compliment per part del Govern dels punts aprovats pel Parlament de Catalunya en les diferents mocions presentades.

Les demandes tenen com a única finalitat que les professionals puguin desenvolupar la feina amb les millors condicions “per prestar les cures i l’assistència que les ciutadanes i ciutadans mereixen” 

La Mesa vol aconseguir l’equiparació de les condicions laborals i salarials de tot el personal sanitari del Sistema públic de salut de Catalunya, amb independència del prestador per al qual treballen, establint una sola taula de negociació i el mateix marc regulador. També té per objectiu l’establiment d’unes ràtios professional/usuària que contemplin les realitats econòmiques i socials dels territoris i que permetin una correcta assistència i redueixin l’actual càrrega laboral. I finalment, consideren que cal dotar d’estabilitat el personal sanitari, augmentant l’oferta pública de places de professionals sanitaris per posar fi als contractes temporals i eventuals.

Per a fer-ho possible, hi ha la famosa demanda que el 25% del pressupost vagi a parar a l’atenció primària; l’exempció voluntària de treballar els caps de setmana i les guàrdies per als majors de 50 anys; establir una jubilació anticipada no més tard dels 60 anys on s’inclogui el personal dels centres sanitaris a causa de la penositat, perillositat i toxicitat de les condicions de treball; o reconèixer econòmicament i professionalment les especialitats infermeres.

Entre els vint punts, els sindicats incloure una sanitat de gestió, titularitat i provisió 100% pública que implicaria aturar i revertir les externalitzacions i, per tant, internalitzar tot de serveis bàsics

També, entre els vint punts que es volen acordar, els sindicats inclouen demandes que repercutirien en tot el sistema: una sanitat de gestió, titularitat i provisió 100% pública que implicaria aturar i revertir les externalitzacions i, per tant, internalitzar tot de serveis bàsics com les unitats de Suport Vital Bàsic del SEM, els gestors que atenen les trucades d’emergències al telèfon 061 i duen a terme la gestió dels recursos, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) o la neteja.

Molts d’aquests punts ja haurien d’estar en execució, ja que van ser acordats el passat mes d’abril de 2022, arran d’una moció presentada per la CUP-Crida Constituent aprovada en el ple del Parlament de Catalunya. Si bé alguns van ser rebutjats, altres van tirar endavant. En relació amb el model sanitari, una de les demandes aprovades és destinar progressivament, al llarg del 2022 i 2023, un 25% de la partida de salut a l’Atenció Primària. També es va acordar garantir l’ampliació de les places de residents en medicina i infermeria i promoure l’elecció de les especialitats en les quals manquen més professionals, com són pediatria o medicina familiar i comunitària, per tal de garantir la cobertura de les jubilacions i vacants. I la cambra va donar el vistiplau a facilitar que professionals de la medicina familiar i comunitària vulguin exercir a les zones rurals, equiparar les condicions laborals i salarials de tot el personal sanitari o a establir ràtios, així com eliminar tasques burocràtiques que sobrecarreguin el personal.


Unes hores extres ni doblar torns

Tot això arriba després d’haver activat mobilitzacions per acabar amb les hores extres i el doblatge de torns. Aquesta acció que es realitzarà de l’1 al 7 de cada mes, demana al personal que faci el que li toca per contracte, és a dir, que deixi de fer hores extres i de doblar torns. Xavi Tarragón, membre de la Mesa Sindical de la Sanitat de Catalunya i treballador del Parc Salut Mar, apunta que “és gràcies a l’esforç d’aquestes treballadores amb hores extres i doblatge de torns que el sistema es manté. Sense tot això molta activitat que es fa en centres hospitalaris, atenció primària, sociosanitaris i salut mental es deixaria de fer”.

Xavi Tarragón, membre de la Mesa Sindical de la Sanitat de Catalunya i treballador del Parc Salut Mar, revela que només en el seu centre s’han fet més de 16.000 hores extres durant l’any

De fet, revela que només al Parc Salut Mar s’han fet més de 16.000 hores extres durant aquest any. Tarragón també explica que d’un inici no van convocar vaga perquè en el cas de la sanitat els serveis mínims són excessius: “Treball a vegades pacta uns serveis mínims superiors al personal d’un dia habitual. Tenim el dret a vaga segrestat”. Tot i aquesta premissa, finalment, la Mesa Sindical ha decidit convocar també vaga. Ho fa després d’escalfar motors durant dos mesos amb una mobilització durant els primers set dies de cada mes.

Per molt que pugui semblar que les demandes se centren en la redistribució horària i la necessitat de més personal, insisteixen en el fet que les mobilitzacions no busquen res més que el compliment polític i ho fan donant continuïtat a altres mobilitzacions celebrades, com la vaga unificada de tota la sanitat de Catalunya sota el lema #estemfartes. Des de la Mesa Sindical celebren poder deixar sigles a part, convocar també aquesta vaga que afecta el personal estatutari, el personal laboral, el personal funcionari i el personal en formació especialitzada que presta els seus serveis a la xarxa pública SISCAT, és a dir, a l’ICS i a centres concertats, i també a tots els centres assistencials de titularitat privada de Catalunya. A part, també afecta els àmbits de l’atenció primària, atenció continuada i urgent, atenció domiciliària, atenció hospitalària, atenció prehospitalària i emergències, salut mental, atenció sociosanitària, atenció residencial i atenció emergències 061.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!