Els últims dies s’ha generat una intensa polèmica sobre com es desenvoluparan les manifestacions contràries a la celebració del Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez a Barcelona. Els líders polítics i socials empresonats han redactat una carta conjunta on criden a una mobilització “massiva, determinada, ferma i pacífica”. Però, quina serà l’actitud de la policia? El ministeri d’Interior espanyol, comandat pel jutge Fernando Grande-Marlaska, de mica en mica, va agafant posicions al departament d’Interior de la Generalitat i així es visualitzarà amb la presència d’alts comandaments de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) al Centre de Coordinació (CECOR) del dispositiu policial que monitoritzarà les protestes. Ana María Botella, secretària d’Estat de Seguretat, i els directors generals del CNP i la Benemérita, Francisco Pardo Piqueras i Félix Vicente Azón, controlaran l’actuació del conseller Miquel Buch, el secretari general Brauli Duart i el director general Andreu Joan Martínez. La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, serà l’encarregada d’ordenar l’actuació dels 1.200 antiavalots enviats especialment per a l’ocasió des d’arreu de la geografia espanyola, en cas que consideri que la Brigada Mòbil i les ARRO dels Mossos d’Esquadra no estiguin actuant “correctament”. I és aquí on se situa el nus de la conflictivitat entre cossos policials de demà: quin és el tipus de protesta que legitimarà una càrrega policial.
El ministeri d’Interior espanyol posa la línia vermella en els talls a carreteres, autopistes i accessos a la ciutat de Barcelona. Si s’obstaculitza la circulació de vehicles –malgrat tractar-se d’un dret legítim a la manifestació– es podrien ordenar càrregues policials per obrir el trànsit. El matís es trobaria en el fet que, des del govern de la Generalitat, se situa la línia vermella en què els manifestants intentin avançar cap al punt de trobada ministerial amb topades amb els cordons policials. El segon element de tensió entre comandaments policials és el tipus d’armament que s’emprarà contra les manifestants. Els 750 membres de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) de Sevilla, València, Galícia, Astúries i Navarra, que ja són en hotels de Salou i a la caserna del Bruc de Barcelona, van equipats amb bales de goma –un armament desautoritzat pel Parlament de Catalunya, cal recordar, amb el suport del grup parlamentari de Ciutadans– i gasos lacrimògens. En el cas de la Brigada Mòbil i les ARRO dels Mossos, podran utilitzar escopetes de projectils de foam i porres.
Perímetres de seguretat
A l’epicentre de la zona roja de seguretat, al voltant de la Llotja de Mar, se situaran les unitats d’elit de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, el GEI dels Mossos i franctiradors a les teulades. Només en aquest punt hi hauria més de 300 agents, entre els quals destaca l’escamot Lobo, provinent de Sevilla i els comandaments del qual estan imputats per les agressions a votants dels centres escolars Mediterrània, Pau Claris i Escoles Pía de Barcelona durant el referèndum de l’1 d’octubre. En una segona corona, se situaran centenars d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, impedint l’accés de cap persona aliena a l’organització al passeig de Colom (des de l’alçada de les Rambles), a la Via Laietana (des del carrer Princesa) i al pla de Palau (des del metro Barceloneta). En paral·lel, importants contingents policials blindaran la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana, la Delegació del Govern espanyol situada al carrer Mallorca, l’hotel Sofia de l’avinguda Diagonal i la terminal d’autoritats de l’Aeroport del Prat. A la resta de Catalunya es desplegaran les unitats ARRO de les regions policials del Pirineu, Girona, Ebre, Ponent, Tarragona, Metropolitana Sud, Metropolitana Nord i Catalunya Central. La policia espanyola s’encarregarà del control de La Jonquera.
El moment més delicat del 21-D serà el trasllat fins a la Llotja de Mar de les comitives ministerials que aniran arribant a l’Aeroport del Prat, on aterraran els vols d’una part dels membres del Consell de Ministres. Pedro Sanchez, Meritxell Batet i Carmen Calvo, que en un principi havien de dormir a l’hotel Sofia, finalment i per raons de seguretat, passaran la nit a l’hotel Duquesa de Cardona, al número 12 del passeig de Colom i a només 100 metres de la Llotja de Mar. Fileres de policies en moto obriran pas a les delegacions que arribaran a l’aeroport, per un traçat urbà que es manté en absolut secret. Cal recordar que a les proximitats de la Llotja de Mar no hi ha cap heliport ni cap plaça suficientment gran on pugui aterrar un helicòpter, per tant, l’arribada s’ha de fer forçosament per via terrestre.