Ni el Ministeri d’Interior espanyol ni el Cos Nacional de Policia (CNP) han contestat les preguntes de la Directa després de l’emissió del documental “Infiltrats” a la televisió pública catalana, on s’ha revelat el modus operandi dels quatre agents infiltrats descoberts fins ara als Països Catalans i alguns dels errors que van cometre. Aquest mitjà s’ha posat en contacte per via telefònica i correu electrònic amb el departament de premsa del Ministeri d’Interior, però no ha obtingut resposta a cap de les preguntes formulades. En un breu correu electrònic, s’ha limitat a defensar que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat “actuen sempre amb estricte sotmetiment a l’ordenament jurídic”. Per la seua part, des del Gabinet de Premsa de la Direcció General de la Policia han argumentat que no disposen d’informació i que “no faran valoracions”.
Des de la publicació del primer cas d’infiltració policial, en juny de 2022, la Directa s’ha posat en contacte en diverses ocasions amb el Ministeri d’Interior i la policia espanyola per obtenir respostes als interrogants sobre aquesta mena d’operacions d’espionatge. Així mateix, diferents grups parlamentaris han arribat a registrar fins a 200 preguntes al Congrés dels Diputats. La resposta sempre ha estat el silenci. Mai s’ha rebut cap explicació oficial a les sol·licituds d’informació. Segons s’argumentava en un informe de la Comissaria General d’Informació, la infiltració d’agents és una pràctica “legítima, idònia i oportuna”. L’objectiu dels agents, especificava el text, és la “captació d’informació d’interès per a l’ordre i la seguretat pública”. El 17 de desembre de 2024, després de rebre una llista d’onze preguntes formulades per aquest mitjà, Interior es va limitar a traslladar la mateixa resposta que ha enviat aquest dilluns.
Ni el Ministeri d’Interior espanyol ni el Cos Nacional de Policia (CNP) han fet cap valoració després de l’emissió del documental “Infiltrats”
L’opacitat de l’Estat s’ha trencat, en part, aquest diumenge, amb l’emissió del reportatge audiovisual produït per 3Cat amb la Directa i Polar Star Films. El documental revela una vídeocridada inèdita en què l’agent de policia sota la identitat falsa Maria Perelló Amengual facilita informació sobre les infiltracions. Durant la conversa, que aquest mitjà va poder enregistrar el 13 juliol de 2023, la policia infiltrada al moviment per l’habitatge, l’independentisme i l’antiracisme de Girona reconeix que forma part de la mateixa promoció que tots els altres i confirma que estan sota les ordres de la Unitat d’Informació.
Aquest dilluns, per correu electrònic, la Directa ha preguntat al Ministeri d’Interior si confirmen la informació revelada per la policia, si consideren que els agents haurien comès negligències durant les operacions, quin ús han fet de la informació obtinguda per mitjà de les infiltracions o si en l’actualitat encara hi ha agents infiltrats a l’Estat espanyol, entre altres qüestions que no han obtingut resposta.
Reaccions polítiques
Les reaccions per part d’algunes personalitats polítiques, en canvi, no s’han fet esperar. A través del seu compte oficial d’X —antic Twitter— Laia Estrada, presidenta i diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, ha posat el focus en el fet que les infiltracions policials s’han desenvolupat durant el govern progressista del PSOE, Podem i Sumar, i sota la batuta de Fernando Grande-Marlaska, ministre d’Interior. “No parlem de l’extrema dreta”, ha subratllat, i ha recordat que “els responsables polítics de les infiltracions no van gosar comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament”. La comissió, impulsada per Esquerra Republicana, Junts, En Comú Podem i la CUP, té com a objectiu treballar per donar garanties de justícia, reparació i no repetició cap a les persones i col·lectius afectats. El treball de la comissió va quedar aturat amb la fi de l’anterior legislatura i, aquest dimarts, arran del documental, la CUP ha demanat reactivar-la. També ha proposat algunes mesures per evitar la repetició dels fets, com generar mecanismes de control independent, regular la figura de l’agent encobert i prohibir l’espionatge polític, i eliminar les identificacions preventives en manifestacions.
Pilar Castillejo, diputada de la CUP, ha assenyalat que “durant la legislatura passada els responsables polítics de les infiltracions no van gosar comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament i volem donar-los-hi una segona oportunitat”. A més a més, considera que l’operació deixa molts interrogants i que, hui dia, encara “no se sap ni quin tipus d’informació havien d’obtenir ni quines han obtingut finalment, ni amb quina finalitat concreta”.
Des d’Esquerra Republicana, la diputada al Parlament català Raquel Sans Guerra ha insistit que el documental “evidencia com l’Estat vulnera drets fonamentals”. També s’ha pronunciat la portaveu d’ERC al Parlament Europeu, Diana Riba i Giner, qui ha expressat el seu agraïment a la Directa i 3Cat i ha exigit responsabilitats per “la reiterada vulneració dels drets fonamentals”. Dolors Bassa, exconsellera d’ERC que va estar quatre anys en presó per defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya, ha contextualitzat els episodis d’infiltracions policials descoberts fins ara en el marc repressiu contra el moviment independentista: “Presó, exili, Pegasus… Hi haurà una investigació real i condemnes o serà com en tot? Ni oblit ni perdó!”.
S’ha pronunciat la portaveu d’ERC al Parlament Europeu, Diana Riba i Giner, qui ha expressat el seu agraïment a la Directa i 3Cat i ha exigit responsabilitats per “la reiterada vulneració dels drets fonamentals”
Aleix Sarri i Camargo, assessor a la direcció de Junts per Catalunya, ha denunciat al seu compte d’X les declaracions de la policia Laura García, portaveu del sindicat policial Jupol, al documental. La seua intervenció “ho supera tot: bandereta espanyola al canell i amenaça inclosa als valents que ho han destapat”. Al reportatge audiovisual, Laura García adverteix que s’hauria “d’establir una responsabilitat penal contra les persones que han revelat les cares, identitats i dades personals dels policies descoberts, perquè això podria fer que els següents s’ho pensaren”.
La portaveu del Partit Socialista de Catalunya, Lluïsa Moret, ha afirmat en roda de premsa que qualsevol “pràctica il·lícita o inadequada” que hi haja hagut entorn d’una infiltració policial “s’haurà d’investigar. Això és el que té a veure amb una lògica democràtica”.
Des dels Comuns, Aina Vidal, diputada per Barcelona en el Congrés dels Diputats espanyol, ha exigit a Marlaska explicacions i “que ho faci per voluntat pròpia”. Marc Serra Solé, regidor de Barcelona En Comú ha fet èmfasi en el caràcter “antidemocràtic” de les operacions. “Utilitzar agents infiltrats per espiar moviments socials parteix d’una perillosíssima noció antidemocràtica de l’Estat, que veu en l’oposició ciutadana un enemic a aniquilar”, ha manifestat a través del seu compte d’X. El seu company Jaume Asens, advocat i diputat dels Comuns al Parlament Europeu, ha felicitat el treball de la Directa “per posar llum a la foscor”.
Des del País Valencià, la portaveu de Compromís al Congrés, Àgueda Micó, ha denunciat la “gravetat” dels fets i ha anunciat a la Directa la presentació d’una bateria de preguntes parlamentàries al Ministeri d’Interior. “Són pràctiques abusives, que van en contra de la legislació vigent. Volem que el Ministeri d’Interior ens conteste quina ha estat la seua actuació al respecte. És inadmissible que els cossos policials tinguen la capacitat de clavar-se en la vida de les persones i vulneren els seus drets”.