Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El moviment estudiantil condiciona les negociacions del compromís contra la crisi educativa universitària

Les organitzacions que han convocat la vaga d'avui es mostren satisfetes amb les negociacions per l'aplicació d'un compromís contra la crisi educativa que mantenen amb els rectorats de les universitats catalanes i avisen que continuaran amb les protestes fins a aconseguir els seus objectius

Manifestació unitària per la jornada de vaga d'aquest 13 de maig | Joanna Chichelnitzky

Just al davant de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona –que va ser ocupat durant entre el 20 i 22 d’abril com a prèvia d’aquesta vaga– s’han congregat les estudiants per començar la manifestació unitària a la capital catalana. En aquest moment estava previst que l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) estigués negociant l’aplicació del compromís contra la crisi educativa proposat pel moviment estudiantil. No obstant això, la reunió ha estat posposada fins al dilluns 17 pel desacord en alguns punts.

Aquest compromís recull demandes com l’equiparació dels preus de grau i màster i de graus entre si, l’aplicació de la immersió lingüística per a blindar el català a les aules, la instauració de protocols efectius en matèria de gènere, un posicionament a favor de l’absolució de les encausades per defensar la universitat pública o la remuneració de les pràctiques. Segons l’organització, serien els dos últims punts els que estarien creant més controvèrsia entre els rectors.

“Totes les negociacions van cap a bon port, ens mostrem positives”, ha comentat Berta Navarrete, portaveu de la Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària. Afegeix que el missatge ha aconseguit arribar tot i la dificultat que suposa convocar una vaga en un moment com l’actual, d’escassa presencialitat a les aules. “Si no ens haguéssim organitzat i mobilitzat, no hauríem aconseguit que ens escoltessin”, diu la portaveu en referència tant a l’aturada actual com a la passada ocupació de l’Edifici Històric de la UB.

Passat el migdia, centenars d’estudiants –moltes amb la màrfega i el sac encara a coll després d’haver passat la nit en les facultats– han començat la manifestació unitària. Entre crits de: “No a la privatització”, “Crisi educativa, passem a l’ofensiva” i “Si el present és lluita, el futur és nostre”, s’han dirigit al Parlament de Catalunya, passant abans per Plaça Catalunya i Via Laietana.

Precisament ha estat a la Via Laietana on s’han viscut els moments de major tensió. Les manifestants han llançat boles de pintura a la façana de la seu de Foment Nacional del Treball. Llançaments que s’han intensificat enfront de la Direcció General d’Universitats, exigint la llibertat per a les encausades del cas conegut com la Pública a Judici. Malgrat que els agents antidisturbis han apartat momentàniament a la premsa i s’han col·locat en formació, la protesta ha seguit sense més incidents.

El moviment estudiantil valora positivament la jornada de vaga universitària
Les portaveus estudiantils han reiterat el seu compromís de continuar lluitant una vegada instal·lat el nou govern de la Generalitat |Joanna Chichelnitzky

 

Al Parc de la Ciutadella la mobilització ha quedat desconvocada. Les portaveus estudiantils han reiterat el seu compromís de continuar lluitant una vegada instal·lat el nou govern de la Generalitat catalana: “Sou el següent pas”, ha comentat Berta Navarrete. En la mateixa direcció ha apuntat Lidia Rodríguez, portaveu del SEPC de Secundària, exigint que no es donés “ni un euro als qui segreguen per sexe o classe”, en relació amb l’educació concertada i privada, i “uns protocols feministes i contra les agressions LGTB-fòbiques”.

Lidia Rodríguez, portaveu del SEPC de Secundària, ha exigit que no es donés “ni un euro als qui segreguen per sexe o classe”, en relació amb l’educació concertada i privada

Però les accions pel dia de vaga no s’han limitat a la manifestació unitària. La jornada començava amb els accessos a les diferents universitats bloquejats i amb piquets d’estudiants. El cas de la UAB, universitat que acostuma a ser punta de llança de les lluites estudiantils,  ha estat especial, ja que l’aturada va ser convocada també per al dia 12. Lucía Aliagas, portaveu de l’Associació d’Estudiants Progressistes feia una valoració molt positiva: “En general la majoria de classes no es van fer, i en Lletres es van aconseguir cancel·lar totalment”. En la mateixa línia que les seves companyes, es mostrava esperançada, ja que “sembla que hi ha voluntat política respecte al compromís, falta continuar pressionant als carrers”.

Queda a penes un mes per als exàmens finals, i el moviment estudiantil podria donar per tancat un curs que, malgrat les dificultats per la gairebé nul·la presencialitat –reivindicació que s’ha deixat veure en alguna pancarta–, ha aconseguit mantenir l’impuls mobilitzador. A més de la vaga actual, l’alumnat es va mobilitzar el 8 de març posant en el primer pla les demandes feministes i també a l’octubre. Va ser al costat del col·lectiu de Doctorands en Lluita, i, segons l’organització, es va tractar d’una mobilització històrica per ser la primera vegada en què estudiantat i professorat –amb reivindicacions normalment dividides– van sumar forces per a denunciar la precarietat que assota a tots dos sectors.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU