Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El moviment propalestí s'organitza a Perpinyà contra un cicle fílmic impulsat pels estats israelià i francès

El Col·lectiu 66 Pau i Justícia a Palestina llança una campanya contra la participació de la cinemateca perpinyanesa Institut Jean Vigo al cicle Saison France-Israel, un conjunt d'activitats en diversos àmbits impulsat pels dos estats amb la voluntat, segons les organitzacions que integren el col·lectiu, de "blanquejar la política colonialista de l'Estat d'Israel". La campanya, emmarcada en l'anomenat BDS cultural, denuncia el cicle, que s'organitza en col·laboració en quatre cinemateques israelianes i en tres de l'estat francès. Una quarta, la de Grenoble, ha decidit no participar-hi a causa de la pressió popular

| Noa Tendero

França va ser un dels primers estats a reconèixer Israel i a establir-hi relacions diplomàtiques, el 1949. Al llarg de la dècada dels 40, sobretot un cop acabada la II Guerra Mundial, l’imperi francès comença a perdre possessions a l’Orient Pròxim, en pro dels Estats Units. A partir d’aquest moment, s’inicien una sèrie d’aliances a escala mundial, de les quals França queda exclosa, que compondran la Guerra Freda. Aquesta situació empenta l’estat francès a apropar-se a l’emergent estat sionista, el qual compta amb una situació geoestratègica excel·lent, en terra d’hidrocarburs.

A més, cal tenir en compte que l’hexàgon compta amb la comunitat jueva més nombrosa al món després d’Israel i els EUA. Un paper clau el juga el Consell Representatiu de les Institucions Jueves de França (CRIF), el qual defensa les polítiques israelianes. Al país de la liberté, egalité et fraternité la lluita per l’alliberament de Palestina és perseguida com en cap altre estat, sobretot a partir del febrer de 2010,  moment en el qual la ministra d’Assumptes Interns francesa, Michèle Alliot-Marie, va traslladar l’ordre als fiscals de “donar resposta ferma” a “totes les crides a un boicot contra productes israelians”, al·legant que incorren en un delicte d’odi racial. Tot i això, segons l’activista Imen Habib, a partir de l’any 2000 “entre el 70% i el 75% de la població creu que cal crear un Estat palestí”. Un clar exemple en són les protestes que van tindre lloc a les grans ciutats de l’estat francès com ara Lió, Marsella, Tolosa de Llenguadoc o Bordeus entre d’altres, aquest passat mes de juny, quan el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu era convidat pel president francès, Emmanuel Macron, amb motiu de la inauguració de “l’any d’Israel” a França.

En aquest context neix la Saison France-Israel 2018, amb “l’ambició de demostrar la vitalitat de la relació bilateral als dominis culturals i científics, de marcar una nova etapa en les relacions econòmiques i de renovar la mirada que tenen els francesos sobre Israel i els israelians sobre França”. A més d’intercanvis de caràcter intel·lectual, es pretén també intercanviar idees entorn el model d’ecosistemes d’ambdós estats, amb el “miracle israelià” de les Start-up Nation, un sistema de creació d’empreses basat en el model d’incubadores i la coinversió estatal per fomentar la creació de fons de capital de risc; i el segell French Tech, una marca comuna per a les empreses innovadores franceses.

Activistes del Collectif 66 aquesta setmana, en la presentació de les protestes contra el cicle cinematogràfic auspiciat pels estats francès i israelià |Noa Tendero

 

Dins de la cinquantena de pobles i ciutats de l’Estat francès que engloba el projecte, s’hi troba Perpinyà, on s’ha programat un intercanvi cinematogràfic els dies 26, 27 i 29 de novembre pròxims. La trobada comptarà amb la participació de les cinemateques de Tolosa de Llenguadoc, Niça, Marsella i l’Institut Jean Vigo de la capital nord-catalana d’una banda, i les de Haifa, Holon, Jerusalem i Tel-Aviv per la contrapart israeliana. Grenoble, que també hi havia de participar, ha declinat finalment acollir el cicle a causa de la pressió popular.

“Farem una manifestació un poc teatralitzada per a demostrar que al mateix temps que ací es fa la iniciativa cultural estaran matant palestins a Gaza”, explica Josep Perez, un dels activistes del col·lectiu de suport a Palestina

Les associacions propalestines denuncien que Israel aprofita la cultura com a mitjà de propaganda, tot i que troben legítim convidar a territori artistes i cineastes israelians, no però “en el marc d’una gran operació finançada i organitzada pel govern israelià, el mateix que massacra cada dia”. “A Perpinyà hem organitzat un col·lectiu de més de vint organitzacions, sindicats i associacions que defensen els drets dels palestins”, explica l’activista Josep Perez. “Ara estem preparant una mobilització per a quan convidin ací al cineasta israelià Savi Gabizon i farem una manifestació un poc teatralitzada per a demostrar que al mateix temps que ací es fa la iniciativa cultural estaran matant palestins a Gaza”. A més, destaca que, des del mes de maig fins avui, més de 200 persones han estat assassinades i més de 20.000 ferides a causa de la violència estatal israeliana. “És terrible la situació i no es pot banalitzar. Macron i Netanyahu, mentre mataven palestins a Gaza, presumien de la seva amistat”, apunta.

La campanya del Col·lectiu 66 Pau i Justícia a Palestina, que porten a terme a la capital nord-catalana en contra de les iniciatives bilaterals per part dels estats d’Israel i francès, ha recollit ja més de 200 signatures via Internet i físicament en paper. Exigeixen a la Cinemateca de Perpinyà que es posicioni clarament en el conflicte i es retiri d’aquesta jornada, ja que “Israel no respecta el dret internacional ni els drets humans fonamentals”. El col·lectiu té previst repartir fulletons fins al dia 26, data en la qual es concentraran a la porta de la seu de l’Institut Jean Vigo a l’inici de la projecció. L’acció s’emmarca en la campanya BDS (boicot, desinversions i sancions) contra activitats culturals impulsades per l’estat israelià.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!