Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quatre dies de vaga a l’escorxador La Cope de Torrent contra la contractació de falses autònomes

La representació sindical de la CNT a l’empresa ha convocat la mobilització amb l’objectiu de què les treballadores siguen contractades de manera directa per La Cope SA, ja que continuen figurant com a autònomes de la cooperativa de treball associat Servicarne, que ha estat considerada per la Inspecció de Treball una falsa cooperativa a través de la qual contractar mà d’obra precària

Manifestació de suport a la plantilla en vaga de la càrnia La Cope SA, el dissabte 8 de juny a Torrent | Arxiu

Milers de treballadores han sigut la força motriu de l’expansió de la indústria càrnia arreu dels Països Catalans. Han sigut subcontractades com a autònomes per cooperatives de treball associat, que han facilitat mà d’obra barata a un bon grapat d’empreses del sector,com el Grupo Sada, Campofrío, Mercavalència o Productos Florida, totes amb presència al País Valencià. Així, les mercantils càrnies han evitat contractar de manera directa a les seues treballadores, exposant-les a una gran manca de drets, que s’ha traduït en jornades de més de huit hores, protecció nul·la enfront dels abusos laborals i inseguretat. Aquest modus operandi ha estat en funcionament fins al juliol de 2018, quan la Inspecció de Treball, organisme del Ministeri de Treball espanyol, va confirmar que la major proveïdora de cooperativistes de l’Estat espanyol, Servicarne, es tracta realment d’una falsa cooperativa, és a dir, d’un instrument per eludir l’obligació de donar d’alta en règim general a la plantilla i poder utilitzar mà d’obra precària.

Arran d’aquesta resolució, la Inspecció de Treball va començar a donar d’alta a les milers de falses autònomes de la indústria càrnia en el règim general de la Seguretat Social, com a treballadores de les empreses per a les quals realment exerceixen la seua labor. Tanmateix, encara avui en dia, en moltes plantes, les treballadores continuen prestant els seus serveis a través de les falses cooperatives. Per tant, “es troben en una situació d’inseguretat jurídica”, tal com considera Antonio Ruiz, secretari d’Acció Sindical de la CNT-València, ja que, per una banda, les empleades continuen donades d’alta en el règim d’autònom, però, d’altra banda, també estan donades d’alta en el règim general de la Seguretat Social.

“Aquesta vaga és només una advertència per a buscar solucions. Volem que l’empresa s’assega a dialogar i es puga regularitzar la situació”, exigeix Alberto Gilabert, delegat de la secció sindical de CNT a la planta

Industrias Cárnicas La Cope SA, amb planta a Torrent, municipi de la comarca de l’Horta Oest de València, és una de les empreses que s’ha negat a contractar de manera directa a la plantilla, que continua sent sòcia treballadora de Servicarne. Per això, la representació sindical de la Confederació Nacional del Treball (CNT) a l’escorxador ha convocat quatre dies de vaga, que han arrencat aquesta nit, així com una mobilització que recorrerà els carrers del centre del municipi el pròxim dissabte, 8 de juny, a les sis i mitja de la vesprada. “Aquesta vaga és només una advertència per a buscar solucions. Volem que l’empresa s’assega a dialogar i es puga regularitzar la situació”, exigeix Alberto Gilabert, delegat de la secció sindical de CNT a la planta.

Gilabert treballa a l’escorxador de La Cope SA a Torrent des de fa 16 anys i és el primer treballador de la planta que es va afiliar a la CNT. “Vaig veure que era molt necessari organitzar-se i, sobretot, informar-se per defensar els drets que tenim”, conta. Després de les primeres afiliacions, en gener de 2019, es va constituir la secció sindical, i la plantilla va demanar una primera reunió amb l’empresa per regularitzar la seua situació. Tanmateix, segons denuncien, La Cope SA no els va donar cap resposta i mai ha reconegut la secció. “Diuen que no podem afiliar-nos, perquè som autònoms. Però, des que se’ns va donar d’alta en règim general tenim aquest dret reconegut”, matisa Juan Ramon Castañeda, un altre treballador afiliat a la CNT.

Vaguistes de La Cope, SA concentrats davant de la planta de Torrent |Arxiu

 

Tant Gilabert com Castañeda es queixen que durant 16 anys han hagut de pagar la seua quota d’autònoms, d’uns 300 euros en l’actualitat, tot i que algunes treballadores prefereixen pagar més per tenir una base de cotització més alta i optar a una millor pensió de jubilació. Així mateix, fins al juliol de 2018, també han hagut de fer-se càrrec de les despeses del material de treball i de l’uniforme. “Ens hem pagat tot nosaltres, la nostra roba, els nostres ganivets, els nostres davantals…, perquè se suposava que érem autònoms”, critica Gilabert. Però, encara que l’empresa els considerava autònoms, i per tant, tenien dret a elegir el seu horari, ha sigut aquesta qui ha imposat les jornades laborals de la plantilla.

Ara mateix, les treballadores inicien la jornada a les deu i mitja de la nit i aquesta es pot allargar fins a les huit i mitja de l’endemà. “Abans treballàvem de dia, però la direcció va dictar que treballaríem de nit i pel mateix sou, una mostra de què no som autònoms”, lamenta Gilabert. La plantilla, a més, es veu obligada a treballar més de huit hores, no remunerades, ja que si la maquinària s’avaria, han de recuperar les hores durant les quals els tècnics han estat reparant-la. “Alguns dies hem deixat el treball a meitat i ens n’hem anat a casa a dormir quatre o cinc hores, per a després tornar i acabar amb els encàrrecs. Així, no es pot viure”, es queixa el treballador.

La plantilla també reivindica una millora de les condicions laborals, amb una jornada diürna de huit hores, o bé acordar una retribució econòmica específica pel treball nocturn, tal com estableix l’article 36 de l’Estatut dels Treballadors

A banda d’aconseguir que l’empresa es reunisca amb la secció sindical i reconega els drets sindicals de les treballadores, així com que les contracte de manera directa, la plantilla també reivindica una millora de les condicions laborals, amb una jornada diürna de huit hores, o bé acordar una retribució econòmica específica pel treball nocturn, tal com estableix l’article 36 de l’Estatut dels Treballadors, en què s’especifica que aquell treball que no siga nocturn per la seua pròpia naturalesa tindrà una compensació que es determinarà durant una negociació col·lectiva.

 

Pressions per a signar un nou contracte amb una tercera empresa

Segons explica Ruiz, l’única proposta que ha plantejat La Cope SA és que les treballadores siguen contractades per una altra societat, i així evitar complir amb allò dictaminat per la Inspecció de Treball. Es tracta d’una tècnica que ha sigut emprada per altres empreses càrnies, com la pública Mercavalència, que recentment ha creat Procesos Industriales del Túria SL, o Campofrío. En aquest últim cas, CNT-València va interposar una querella el passat mes d’abril contra Campofrío per haver pressionat i amenaçat al personal soci treballador de Servicarne perquè creara una nova societat des de la qual continuar utilitzant mà d’obra barata. Per ara, aquesta denúncia encara està en procés.

Mobilització contra les falses autònomes el maig passat a la plaça de l’Ajuntament de València |CNT València

 

L’empresa que ha barallat La Cope SA per substituir Servicarne és Acciona Servicios, que integra serveis de gestió d’immobles, seguretat, manteniment, serveis energètics, recollida i tractament de residus i organització d’esdeveniment, entre d’altres. La secció sindical considera que l’ús d’una empresa interposada suposa consolidar una cessió il·legal de treballadores. Per aquest motiu, si l’empresa no posa fi a la contractació fraudulenta de les empleades, el sindicat interposarà una nova querella contra la planta càrnia.

Gilabert i Castañeda han explicat a la Directa que les treballadores han rebut amenaces directes per part d’alguns encarregats de l’empresa, amb l’objectiu de què signen el contracte amb Acciona Servicios

Gilabert i Castañeda han explicat a la Directa que les treballadores han rebut amenaces directes per part d’alguns encarregats de l’empresa, amb l’objectiu de què signen el contracte amb Acciona Servicios. “Fa més d’un any que rebem pressions. Ens han amenaçat d’acomiadar-nos si organitzàvem una vaga o si no signàvem amb una empresa aliena”, assegura el delegat de la secció sindical. I Castañeda afegeix: “Han repartit notes informatives avisant-nos de què qualsevol mena de mobilització és il·legal, quan sabem que no és així, perquè no som autònoms”. La Directa ha tingut accés a una de les circulars en què La Cope SA considera que la vaga és il·legal i alerta de les “accions oportunes” que es poden dur a terme si realment “els socis no tenen dret a convocar la vaga, tal com ens informen des de Servicarne”, amb l’objectiu de “depurar les responsabilitats derivades dels danys i perjudicis causats” per la mobilització.

La confirmació de què Servicarne és una falsa cooperativa ha fet que algunes empreses de la indústria càrnia donen d’alta en el règim general de la Seguretat Social a les seues treballadores. És el cas, per exemple, de l’escorxador Uvesa, que va anunciar que incorporaria les 300 empleades a la plantilla de la planta que té a Rafelbunyol (Horta Nord); i l’escorxador del Grup Sada a Sueca (Ribera Baixa) també va trencar la relació amb Servicarne, que va indemnitzar les treballadores que van deixar d’oferir el seus serveis. No obstant això, encara queden empreses que es neguen a contractar de manera directa les treballadores, com l’escorxador de Productos Florida a Almassora (Plana Baixa) o de Mercavalència, que han defensat la creació d’una empresa pantalla per continuar contractant mà d’obra barata. En la primera, per ara, la plantilla, a través d’una votació, ha rebutjat aquesta proposta; mentre que en la segona, les empleades s’han vist obligades a signar el contracte amb una nova societat si volien preservar el seu treball.

 

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!