Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El sindicat CNT convoca vaga indefinida a l'escorxador del Grup Sada a Sueca

La representació sindical de la CNT a l'empresa càrnia ha convocat la mobilització amb l'objectiu de ser reconeguda com a ens negociador i per denunciar que la majoria de treballadores continuen figurant com a autònomes per una cooperativa paral·lela, Servicarne, tot i que arran d'una resolució de la Inspecció de Treball, aquest grup distribuidor de carn de pollastre també s'ha vist obligat a inscriure-les com a treballadores

La plantilla de l'escorxador del Grup Sada a Sueca van convocar una vaga indefinida el passat juliol per exigir ser contractades per l'empresa principal | Arxiu

Adriana fa onze anys que treballa com a autònoma en la indústria de la carn. Es troba contractada per la cooperativa Servicarne, on suposadament està donada d’alta al règim general d’autònomes. Tanmateix, treballa a Sueca per a la distribuïdora de pollastre Sada amb un subcontracte. Adriana defineix la seva situació com a “falsa autònoma” tot i que, arran d’una inspecció del Ministeri de Treball, ara també consta com a treballadora de l’escorxador. Davant del que la representació sindical de la CNT considera una situació d'”inseguretat jurídica”, aquest sindicat ha convocat vaga indefinida a l’empresa des del 18 de juliol.

En agost farà un any que Adriana, delegada de la secció sindical, treballa com a manipuladora d’aliments a la planta suecana. Encara que Sada la considera autònoma, assegura que no té cap llibertat d’horari i el seu sou no depèn de les hores realitzades, sinó de la producció: “Treballe preparant escalopa i tallant les cuixes i pits de pollastre. La producció configura el nostre salari, encara que cap informe acredita les quantitats que generem. A més, aquesta ha minvat en l’últim any i, a vegades, hem d’esperar tres hores fins que entra el producte”. El mes de juny va computar tretze dies laborals, pels quals va cobrar 262 euros. Amb aquest sou, Adriana ha de fer front al pagament de la hipoteca, les factures, la quota d’autònomes i el transport. “Faig 50 quilòmetres cada dia per a anar a treballar. Per tant, se’m van uns 180 euros, encara que a voltes compartisc les despeses de transport amb altres companyes”. Paga 290 euros per la quota i, a més, a totes se’ls descompten 50 euros al mes pels guants, el davantal i l’uniforme. “Sempre he pensat que el que ens resten és per al material de treball, però mai hem signat res”, assegura.

La vaga, que en un primer moment anava a produir-se de l’11 de juliol al 14 de juliol, s’ha convocat amb l’objectiu principal d’aconseguir una reunió amb l’empresa perquè reconega l’acció sindical de la CNT

Als seus 57 anys, Adriana, junt amb les seves companyes, han decidit denunciar aquesta situació. “Nosaltres treballem per a Sada, no som autònomes de Servicarne. L’escorxador no ho vol reconèixer, però com a plantilla d’aquest, tenim dret a sindicar-nos, a demanar una baixa o a una jornada laboral de vuit hores”, reivindica. Així doncs, la indústria càrnia s’aprofita de la doble vida laboral que mantenen les treballadores. “És una situació ambivalent, perquè figurem com a autònomes donades d’alta i com a treballadores donades d’alta. Això és impossible”, matisa Adriana. Per la seua part, Servicarne es nega a facilitar la informació que li sol·liciten les seues sòcies, “les quals participen de manera aparent en la cooperativa”, manifesten fonts de la CNT.

El sistema d’aportació de falses autònomes que denuncia el sindicat ha permès l’expansió de les càrnies a l’Estat espanyol. Servicarne aporta les seves cooperativistes als escorxadors com Sada, el qual compta amb set plantes arreu dels Països Catalans. No obstant això, degut a les denúncies que va interposar CNT contra la “falsa cooperativa”, la Inspecció de Treball ha instat d’ofici a la Tresoreria de la Seguretat Social “perquè es donaren d’alta totes les ‘cooperativistes’ com a treballadores de Sada”, explica el secretari d’Acció Sindical de la CNT-València, Antonio Ruiz. La secció sindical de la CNT, creada el passat 18 de juny, denuncia la situació de “semiesclavitud” que a parer seu sofreixen les 210 treballadores de Sada PA València.

 

 

La vaga, que en un primer moment anava a produir-se de l’11 de juliol al 14 de juliol, s’ha convocat amb l’objectiu principal d’aconseguir una reunió amb l’empresa perquè reconega l’acció sindical. “Quan es va constituir, es va demanar una reunió amb la direcció, amb la finalitat que la reconegués i, després, parlar sobre les millores de treball necessàries, però han obviat totalment la petició”, afirma Ruiz. Com a conseqüència de la postura intransigent de la planta, la representació sindical de la plantilla ha decidit aquest dimarts registrar la convocatòria de vaga indefinida. La “complicada” i “denigrant” situació que estan sofrint les treballadores ha desencadenat aquesta vaga. Moltes d’elles han començat a sentir-se protegides “gràcies al sindicat” i al suport que s’estan donant entre totes, conclou Adriana.

La secció sindical ha advertit a l’empresa que la vaga continuarà fins que Sada accepte reunir-se amb les treballadores, diàleg que encara no s’ha produït. “L’empresa s’ha negat a negociar amb el Comitè de vaga el desenvolupament de la convocatòria i, a més, ha prohibit accedir a la planta als representants sindicals”, els quals volien comprovar que no havien substituït les vaguistes per altres treballadores, segons afirma el sindicat. No obstant això, la central sindical assegura que Sada sí que podria haver pagat altres empleades per continuar amb la producció. Per ara, la CNT ja ha interposat una denúncia contra la distribuïdora de pollastre “per lesionar l’exercici del dret a vaga”.

 


Uvesa, la primera en rebre l’acta de liquidació al País Valencià

La Inspecció de Treball i Seguretat Social de València ha remès les primeres actes de liquidació a la seu de la productora de pollastre Uvesa a Rafelbunyol, que confirmen que l’empresa utilitzava la falsa cooperativa Servicarne per tal d’evitar contractar de manera directa les seus treballadores.

La resolució del Ministeri de Treball espanyol proposa una liquidació de més de mig milió d’euros que Uvesa haurà de pagar a l’Estat, ja que, des que va comprar la planta, en setembre de 2017, “no ha pagat el règim de la Seguretat Social de les seues treballadores”, donades d’alta en règim d’autònomes de Servicarne.

Amb anterioritat a l’acta, el Ministeri ja havia instat d’ofici a la Tresoreria de la Seguretat Social per tal de donar d’alta a tota la plantilla a l’empresa principal, en aquest cas, Uvesa. La CNT considera que en els pròxims dies “també rebran l’acta la resta d’empreses que utilitzen aquest model fraudulent de falses cooperatives, com Sada, Campofrío, amb seu a Torrent, o Productos Florida, amb planta a Almassora.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!