Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Tribunal Penal Internacional, sota l’amenaça dels Estats Units

La persecució contra el Tribunal Penal Internacional per part dels Estats Units va començar després que l’organisme emetés ordres d’arrest contra funcionaris israelians, acusats de cometre crims de guerra i de lesa humanitat a Gaza

Imatge de la Cort Penal Internacional | Arxiu

Un grup d’especialistes en drets humans de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va instar el 6 de gener al Senat dels Estats Units a rebutjar un projecte de llei que proposa, per una banda, sancions contra el Tribunal Penal Internacional (TPI) i, per l’altra, retallades al seu finançament. Aquesta sol·licitud va sorgir després de l’emissió d’ordres d’arrest per part del tribunal contra funcionaris israelians, acusats de cometre crims de guerra i crims de lesa humanitat a Gaza.

El projecte de llei, conegut com a “llei per contrarestar el tribunal il·legítim”, va ser aprovat per la Cambra de Representants i el seu objectiu és penalitzar aquells que participin en investigacions del TPI, incloent-hi accions per arrestar o processar persones amb ciutadania estatunidenca o funcionaris de països aliats, com Israel. A més, la legislació busca eliminar qualsevol finançament nord-americà destinat al TPI.

Els experts de l’ONU van qualificar la proposta com a “alarmant” i van acusar els Estats Units de soscavar la rendició de comptes a escala internacional. “És alarmant observar a un país que es presenta com a defensor de l’estat de dret intentant obstaculitzar les accions d’un tribunal independent i just, creat per la comunitat internacional per garantir la justícia”, van afirmar els experts. “Les amenaces dirigides al TPI fomenten una cultura d’impunitat i desestimen els esforços de dècades per prioritzar la llei sobre la força i la barbàrie”, van afegir.


Context històric i implicacions legals

El TPI, que va ser establerta el 2002 i té les seves arrels en el llegat dels judicis de Nuremberg, té la tasca de processar individus acusats de genocidi, crims de guerra i crims de lesa humanitat. El tribunal va emetre recentment ordres d’arrest contra el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu i l’exministre de Defensa Yoav Gallant, acusant-los d’atrocitats a Gaza.

“Les amenaces dirigides al TPI fomenten una cultura d’impunitat i desestimen els esforços de dècades per prioritzar la llei sobre la força i la barbàrie”, consideren des de l’ONU

Els experts van emfatitzar que la feina del TPI és fonamental per garantir la responsabilitat pels crims més greus del món. Així mateix, van destacar els estàndards internacionals que protegeixen els funcionaris de justícia, afirmant que els professionals legals han de poder exercir les seves funcions sense intimidació ni interferències indegudes.

“Imposar sancions al personal de justícia per complir amb les seves responsabilitats professionals és una violació flagrant dels drets humans i ataca el nucli de la independència judicial i l’estat de dret”, van assenyalar en el seu informe del 6 de gener.


Una advertència contra la interferència política

Les especialistes van expressar la seva preocupació que les clàusules incloses en el projecte de llei podrien establir un precedent alarmant en polititzar la justícia a escala internacional. Van assenyalar que les sancions dirigides a funcionaris del TPI podrien contradir l’Article 70 de l’Estatut de Roma, que tracta els delictes contra l’administració de justícia, incloent-hi accions destinades a intimidar o prendre represàlies contra els membres del tribunal.

Els detractors de la llei adverteixen que podria aïllar encara més els Estats Units dels marcs legals internacionals i tensionar les relacions amb els països que formen part del TPI

“Aquestes accions minen la confiança de la ciutadania en la imparcialitat i la integritat del sistema judicial, debiliten els compromisos globals cap a la rendició de comptes i creen un perillós precedent de doble moral i impunitat”, van afirmar els especialistes. Van fer una crida als legisladors nord-americans perquè reconsiderin la proposta i respectin l’autonomia del TPI. Alhora els detractors de la llei adverteixen que això podria aïllar encara més els Estats Units dels marcs legals internacionals i tensionar les relacions amb els països que formen part del TPI.

“L’aprovació d’aquesta legislació danyaria de manera irreversible la universalitat del sistema de justícia internacional”, van assenyalar els experts. “Instem els legisladors dels Estats Units a defensar l’estat de dret i protegir la independència del tribunal i el seu personal”.


Conclusió sense esperances positives

És difícil no qüestionar la capacitat del TPI per fer front a aquestes amenaces, sobretot, tenint en compte el poder i la influència que exerceixen els Estats Units en l’àmbit internacional.

El TPI, tot i que va ser establerta amb l’objectiu de perseguir crims de guerra i crims de lesa humanitat, es troba en una posició vulnerable davant d’un país que pot decidir unilateralment retallar el seu finançament i penalitzar els que col·laboren amb ella. Això genera serioses dubtes sobre l’efectivitat del TPI per actuar de manera independent i sense por de represàlies. Si un país tan influent com els Estats Units pot minvar la seva autoritat, quina esperança té el TPI de mantenir la seva integritat i la seva missió?

Si un país tan influent com els Estats Units pot minvar la seva autoritat, quina esperança té el TPI de mantenir la seva integritat i la seva missió?

A més, la història ha demostrat que les decisions del TPI poden ser ignorades o desafiades per nacions poderoses, cosa que planteja la pregunta de si realment pot ser un actor efectiu en la recerca de justícia internacional. La possibilitat que el TPI es converteixi en un instrument de justícia selectiva, on només es persegueix als més febles mentre es permet la impunitat als poderosos, és una preocupació vàlida.

En aquest context, el TPI podria veure’s atrapada en un dilema: actuar en contra dels interessos dels Estats Units i arriscar la seva pròpia existència, o cedir davant la pressió i comprometre la seva missió. Això no només debilitaria la seva credibilitat, sinó que també enviaria un missatge perillós sobre la justícia internacional: que està subjecta a les decisions polítiques de les nacions més poderoses.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU