La Débora i les seves dues filles de tres i sis anys viuen fa un any i tres mesos en un pis ubicat al número 111 del passeig de la Verneda. Ella és veïna de tota la vida del barri de la Trajana i quan es va separar es va trobar al carrer sense alternativa habitacional. És per això que el Sindicat d’Habitatge de la Verneda i la Pau va optar per ocupar aquest immoble de protecció oficial que feia un any que estava buit.
En aquest barri humil i de classe treballadora, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) -l’antiga ADISGSA– disposa de diversos blocs d’habitatge públic, la majoria en règim de lloguer. L’organisme depenent de la Generalitat de Catalunya dóna la concessió d’aquests pisos de per vida a les persones que compleixen els requisits socioeconòmics prèviament establerts per llei. Una vegada les inquilines moren, els habitatges retornen a la borsa, però segons denuncia la Montse, membre del sindicat, “això no es fa i els pisos queden buits”.
Per aquest motiu van decidir entrar-hi, però malgrat això, l’AHC vol que el pis torni a quedar-se en la foscor. És per això que han tirat endavant amb procés de desnonament i dimecres 5 de febrer al matí és la data marcada des dels jutjats pel que serà el quart llançament. L’anterior ja va comptar amb la presència d’un dispositiu d’antidisturbis dels Mossos d’Esquadra però es va aconseguir aturar gràcies a la quantitat de gent concentrada a les portes de casa de la Débora i les seves filles, que feien inviable l’operatiu policial.
L’AHC vol que el pis torni a quedar-se en la foscor i per això han tirat endavant amb procés de desnonament i dimecres 5 de febrer al matí és la data marcada des dels jutjats pel que serà el quart llançament
“Hi ha interlocució des del segon llançament, amb l’Oficina d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, amb serveis socials i el servei de mediació de l’ACH per pisos ocupats de protecció oficial”, explica la Montse, qui afegeix indignada que “ha estat una odissea, tothom es treu les puces de sobre, ningú dóna cap resposta i ens han arribat a mentir a la cara. Ens diuen que la Débora no té dret a cap negociació pel fet d’estar ocupant”, però la mateixa normativa de la mesa d’emergència regula aquests tipus de casos, en els quals persones en situació de vulnerabilitat ocupen un pis de titularitat pública.
“No ens han ofert cap alternativa”, asseguren des del sindicat. Malgrat tot, la Débora compleix els requisits per entrar a la mesa d’emergència i ara fa dos mesos que serveis socials va enviar l’informe pertinent a l’AHC, però de moment no hi ha hagut resposta. Ans al contrari, la procuradora que s’encarrega del cas, contractada per la mateixa administració pública, va demanar al jutjat desnonament amb data oberta, però finalment la mesura no ha estat acceptada.
En una roda de premsa a les portes de la seu de l’organisme de la Generalitat a la ciutat de Barcelona, el Sindicat d’Habitatge de la Verneda i la Pau juntament amb el seu homòleg al barri del Raval han anunciat que hi ha més casos com aquest, tant a la via Trajana com a diversos barris de Barcelona, motiu pel qual volen començar una campanya conjunta de denúncia.