Sota el lema “Nàquera Orgullosa”, s’ha convocat una manifestació aquesta vesprada al municipi, coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ+. Es tracta d’una resposta a la prohibició de “col·locar banderes LGTBI a balcons i façanes d’instal·lacions municipals”, segons recull el punt 15 de l’acord establit entre Vox i el Partit Popular, amb la premissa de “promoure els valors constitucionals i complir la llei de bandera”. Un altre dels objectius que contempla l’acord és la substitució de les concentracions de “no a la violència masclista” per “no a la violència”, recollit al número 16. Per això la convocatòria d’avui pretén “donar suport a les persones que pertanyem al col·lectiu i mostrar que moltes persones no volem les mesures de Vox i de l’extrema dreta a Nàquera”, tal com ha explicat una de les veïnes del poble, que ha estat en l’organització de la manifestació.
“El 28 de juny és el dia de la reivindicació per excel·lència i la millor manera de fer-ho és anar a un poble que no es mereix la fama homòfoba que li ha establit el seu alcalde”, explica Fran Fernández, coordinador general de Lambda
“El 28 de juny és el dia de la reivindicació per excel·lència, per tant, la millor mostra de diversitat és anar a reivindicar a un poble que aquest no es mereix la fama d’homòfob que li ha establit el seu alcalde, la gent de Nàquera no és així”, exposa Fran Fernández, Coordinador General de Lambda. La manifestació, organitzada pel veïnat de Nàquera, amb el suport d’organitzacions com Lambda; Mirall, de Camp de Túria; Marietes, de l’Eliana; Castelló LGTBI; Chrysallis; Dracs València; o Queer Fest. Amb punt d’eixida a la biblioteca municipal (carrer Vinyes Perdudes, 16), fins a la plaça de l’Ajuntament, on, com detalla Fernández, l’acte de tancament és una besada per mostrar que “front al seu odi, el nostre amor”.
Tanmateix, tant les veïnes com les entitats convocants coincideixen en el fet que aquestes mesures que s’estan portant a terme a Nàquera són “una manera de promoure l’odi” i afegeixen que avui també recorden “que aquestes són les paraules del seu alcalde i no del seu poble”. Per això, el col·lectiu Lambda identifica dos principals objectius de la protesta: el primer, tractar de llevar-li al poble la “fama internacional homòfoba que li ha ficat el seu alcalde” i que ha arribat fins a la Unió Europea, i no pels “seus valors naturals, això és molt trist”. “Existeix el col·lectiu LGBTIQ+ a Nàquera i els seus drets no són moneda de canvi”, rebla. El segon, “confrontar les excuses de l’alcalde”, no mitjançant el qüestionament de la llei de banderes, sinó, com argumenta Fernández, per fer entendre que la prohibició de posar banderes del col·lectiu a les administracions porta a la confusió entre “la neutralitat política que els cal a aquestes amb donar suport als drets dels moviments socials”.
Els darrers dies, el veïnat del poble ha estat manifestant el seu rebuig mitjançant la col·locació de banderes LGBTIQ+ a les seues façanes. “Hi ha una preocupació perquè pensem que prohibir la bandera a edificis municipals és un primer pas que pot portar a acabar amb altres drets, i també criminalitzar a tot un col·lectiu”, sosté una de les veïnes. Tant de bo, conclou, “sorgisca una organització més sòlida per poder fer més accions al poble”.