A l’edifici del número 84 del carrer Tarragona de Barcelona fa un any eren 120 veïns i veïnes, però en l’actualitat només en queden vuitanta. La resta dels habitatges s’han convertit en pisos turístics, la majoria en funcionament i alguns en fase de reformes. El veïnat denuncia que la propietat no renova els contractes de lloguer i que la convivència amb els pisos turístics és un calvari.
No és ni molt menys l’únic edifici en aquesta situació a la ciutat de Barcelona i, per aquest motiu, avui el recentment creat Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC) ha anunciat una campanya per defensar una setantena de cases de la pressió turística en sis blocs diferents. Amb el lema “Expropiem tots els pisos turístics”, el SHSC pretén organitzar el màxim nombre de casos de persones que pateixen pujades de preus, desnonaments, assetjament immobiliari o problema de convivència derivats de la pressió turística. L’objectiu és aconseguir paralitzar les llicències que estan en procés d’adjudicació i revocar les que ja s’han atorgat.
De moment, a més del bloc Tarragona, també forma part de la campanya un edifici al número 11 del carrer Unió, del barri del Raval, així com alguns pisos d’un immoble del carrer del Carme 95, del carrer Joaquim Costa 44, del carrer Provença 563 i del carrer Carreretes 38. La portaveu del Sindicat, Marina Parés, ha denunciat que “tant el govern progressista dels Comuns com el liberal del PSC han estat promotors del model turístic que col·lapsa la ciutat. Ho estem veient amb la Copa Amèrica”. Parés ha afegit que precisament són aquestes polítiques “les que grans propietaris i el rendisme aprofiten per prioritzar l’ús turístic de l’habitatge al residencial”.
El Sindicat demana la paralització en l’adjudicació de totes les llicències, la revocació de les que ja estan adjudicades per destinar els pisos a habitatge habitual i la renovació de tots els contractes de lloguer
De fet, els pisos turístics no paren d’augmentar a la ciutat de Barcelona. En l’actualitat n’hi ha més de 10.000, després que l’Ajuntament autoritzés més de 600 nous apartaments a cop de sentències judicials. Un d’aquests casos és precisament el del bloc Tarragona. En el seu moment, la immobiliària Gallardo va aprofitar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia tombat –per defectes de forma– el pla que prohibia o restringia nous allotjaments turístics per sol·licitar llicències. El Consistori les va denegar perquè abans que l’anul·lació del primer PEUAT fos ferma, ja havia aprovat una segona versió, però finalment, una sentència judicial va donar la raó a la propietat.
Així i tot, de moment, la immobiliària no pot obrir més pisos turístics perquè les llicències estan paralitzades, després que l’anterior Ajuntament s’aferrés a una esquerda legal: la llei catalana 18/2020 de facilitació de l’activitat econòmica, a l’article 36, dicta que si no s’ha iniciat l’activitat comunicada transcorreguts tres mesos des de la presentació de la comunicació, es pot retirar la llicència. Sota aquesta regulació, 85 llicències s’han suspès i 35 continuen constant al cens d’allotjaments turístics. La decisió ha estat recorreguda per la propietat i, per tant, caldrà esperar la resolució dels tribunals.
Més enllà de les esquerdes legals i les sentències jurídiques, el SHSC demana la paralització en l’adjudicació de totes les llicències, la revocació de les que ja estan adjudicades per destinar els pisos a habitatge habitual i la renovació de tots els contractes de lloguer de les persones residents als blocs afectats. Enrique, un dels veïns del bloc Tarragona, ha fet una crida a resistir i organitzar-se: “com més siguem més força tindrem”.