No ha sigut arran del triomf de VOX a les eleccions andaluses. La declaració d’Elx com ciutat lliure de feixisme, racisme i xenofòbia és conseqüència de l’aprovació d’una moció al ple d’octubre de l’Ajuntament, presentada per Compromís a instàncies del col·lectiu antifeixista Resposta Popular. La moció està inspirada en la presentada pel col·lectiu Crida contra el Racisme el 2017 a Alcoi, que va ser la primera aprovada a País Valencià – tot i que a Burjassot ja s’havia aprovat una similar- i que va servir de model per altres municipis com Oriola o Torrevella. A finals de novembre VOX admetia haver denunciat a Resposta Popular, entre altres col·lectius antifeixistes, per possibles delictes d’odi, amenaces i coaccions al partit, dient a més que la moció aprovada encoratja als col·lectius antifeixistes a les accions violentes. “Nosaltres no hem rebut cap notificació. És l’estratègia que tenen per ficar por a l’esquerra i eixir als mitjans”, declaren des de Resposta Popular.
Mesures contra el feixisme, el racisme i la xenofòbia
Ja a l’abril Resposta Popular es va reunir amb el PP, l’únic partit que es mostrava reticent a aprovar la declaració institucional. Després de diverses reunions amb els partits polítics, va ser Compromís qui finalment va portar la moció a l’Ajuntament, aprovada amb l’abstenció del PP. Els populars justificaven la seua abstenció dient que no competia a l’Ajuntament aprovar mesures en relació a la discriminació sinó a les forces de seguretat i a la Justícia.
La moció aprovada també estableix la regularització d’un règim sancionador, una mesura que va acompanyada del compromís a fer les indagacions pertinents per verificar el seu compliment
La moció estableix una sèrie de mesures de caràcter preventiu, sancionador i també de protecció a les víctimes de delictes d’odi. Una d’elles és la definició i aplicació de normatives que prohibeixen qualsevol activitat discriminatòria o que fomente l’odi a determinats grups de població per motius ètnics, de procedència o d’orientació sexual a l’hora d’atorgar llicències d’activitats en vies públiques així com a les ordenances d’espais públics. La moció aprovada també estableix la regularització d’un règim sancionador, una mesura que va acompanyada del compromís a fer les indagacions pertinents per verificar el seu compliment. Segons afirmen des de Resposta Popular, entre altres coses, aquest punt impedeix que partits i moviments d’ultradreta com Lo Nuestro puguen accedir al permís, cedit per l’Ajuntament, d’intercanvi d’aliments en via pública.
En cas que es donen aquests supòsits, el consistori es compromet a comunicar-ho a la fiscalia antidiscriminació i a convocar la taula d’atenció a víctimes de delictes d’odi per donar el suport necessari per part dels serveis municipals a les persones afectades.
Com a mesura preventiva s’ha inaugurat la pàgina Espai lliure al web municipal, un espai on la ciutadania pot comunicar de forma anònima actes xenòfobs com pintades o recollides d’aliments xenòfobes. També s’ha posat en marxa una campanya permanent antirumors que consisteix en la creació d’estratègies de comunicació, amb la finalitat de desmentir els rumors racistes i xenòfobs, i l’elaboració d’una guia on es publiquen les dades reals d’incidència de la població migrant en la societat.
Amb aquesta mesura l’Ajuntament es compromet així a mostrar rebuig de manera pública a tota manifestació o activitat xenòfoba o racista, i molt especialment quan aquesta provinga de grups vinculats a plataformes i racistes. També ha mostrat la voluntat de fomentar la cooperació i coordinació amb Resposta Popular i altres entitats de caràcter antifeixista, antiracista i antixenòfob.
Entre els punts inclosos a la moció es troba també l’acció d’instar a la Subdelegació del Govern espanyol a actuar d’ofici davant la proliferació d’activitats d’odi racista, xenòfob o feixista a les comarques
Entre els punts inclosos a la moció es troba també l’acció d’instar a la Subdelegació del Govern espanyol a actuar d’ofici davant la proliferació d’activitats d’odi racista, xenòfob o feixista a les comarques. I és que tot i que la moció aprovada dificulta les accions de l’extrema dreta, els ultres troben altres vies per portar-les a terme. Com que amb la moció, per exemple, no poden accedir al permís d’intercanvi d’aliments en via pública, demanen el permís de manifestació a la subdelegació del govern i són escoltats per la Policia Nacional espanyola, “però no els dóna bona propaganda que hagen d’anar amb una patrulla de policia nacional”, segons expliquen des de Resposta Popular.
A finals de novembre Vox- que no havia estat al·ludit en cap moment a la moció- va anunciar que denunciaria als col·lectius antifeixistes per possibles delictes d’odi, amenaces i coaccions al partit que, segons afirmaven, es veien encoratjats per partits com Compromís, fent referència a la moció aprovada. Des de Resposta Popular afirmen no haver rebut cap notificació: “el 90% de les denúncies que fan no arriben, o les fan i es retiren en els jutjats per falta de proves. O bé ho fan a través d’una nota de premsa, és a dir, com a part de la seua campanya, que és ficar por a l’esquerra”.