Fa més d’una setmana que dues famílies que viuen al bloc de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHC), al barri de Gràcia de la capital vallesana, no poden encendre els llums, ni cuinar, ni dutxar-se amb aigua calenta. Ahlam Rharsalla viu amb quatre criatures, totes menors i una amb una minusvalidesa; i Natalia Álvarez viu sola, acaba de sortir de l’hospital per COVID-19 i pateix una malaltia renal crònica. Sense avís previ, l’elèctrica Endesa els ha tallat la llum. Acumulen deutes de més de mil euros, però amb el Reial decret llei 21/2021 vigent, almenys fins al 28 de febrer de 2022, estan prohibits els talls de subministraments bàsics per a llars vulnerables. A més, la Generalitat de Catalunya va signar un acord únicament amb Endesa que permet condonar el deute acumulat de 35.500 famílies vulnerables des de 2015.
Des de la regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell s’ha explicat a la Directa que s’estan estudiant possibles sancions a la companyia elèctrica per “incompliment del reial decret que prohibeix els talls de llum”. Alhora, la llei 24/2015 de Catalunya, que regula totes les mesures que fan referència a la pobresa energètica vigents, estableix que s’apliqui el “principi de precaució”: quan una empresa vol executar un tall de subministrament ha de sol·licitar prèviament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una de les situacions de risc d’exclusió residencial. El Servei d’Urgències i Emergències Socials del consistori sabadellenc assegura que es va enviar l’informe de vulnerabilitat d’ambdues famílies a Endesa, però lamenta que la companyia els va rebutjar perquè no s’ajustaven al format que utilitza la companyia. Malgrat que han reclamat el restabliment cautelar del subministrament, per ara, l’empresa n’ha fet cas omís.
Rharsalla i Álvarez viuen en un bloc amb 38 famílies més, totes en situació de vulnerabilitat. El 2013, l’edifici feia més de quatre anys que estava buit i la PAHC va ocupar-lo. De Caixa Penedès-Banc Mare Nostrum va passar a les mans de la Sareb i el 2018, després de cinc anys de lluita, es va aconseguir que l’anomenat banc dolent cedís el bloc a l’Agència d’Habitatge de Catalunya i es van signar contractes de lloguer proporcionals als ingressos de cada família.
Ahlem Rharsalla percep una ajuda de 399 euros al mes amb els quals ha de fer-se càrrec de quatre criatures, mentre que Natalia Álvarez no té cap ingrés i només rep aliments del Rebost Solidari de Sabadell
Ara, en ple hivern, dues d’elles, que pateixen greus dificultats econòmiques, s’han quedat sense llum. Rharsalla percep una ajuda de 399 euros al mes amb els quals ha de fer-se càrrec de quatre criatures: “Amb els nens és complicat viure sense electricitat, sort dels veïns. Quan tornen de l’escola, no puc dutxar-los i per poder fer els deures en condicions, vaig a la Creu Roja. Els nens no paren de preguntar-me per què ens tallen la llum si no podem pagar”, lamenta. Fa anys va treballar recollint verdura i netejant cases, però ara no troba feina i està separada del seu marit des de fa set anys. Álvarez no té cap ingrés i només rep aliments a través de Rebost Solidari de Sabadell. Amb un estat de salut delicat, aquests dies ha hagut de recórrer al veïnat per menjar calent. “Havia renovat l’informe de vulnerabilitat al setembre i des de serveis socials em van assegurar que la llum no me la tallarien”, exclama.
Un informe de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyeria Sense Fronteres (ESF) del passat mes de setembre, desvela que la llei 24/2015 a Catalunya ha evitat un mínim de 200.000 talls de subministrament de famílies en situació de vulnerabilitat entre el 2015 i el 2020. Així i tot, Mari Mercadé, de la PAHC Sabadell, denuncia que els consta que Endesa està tallant la llum a més famílies i li exigeix que compleixi la llei i garanteixi el subministrament.
L’empresa va aconseguir tancar els nou primers mesos de 2021 amb un benefici net de 1.459 milions d’euros que, a més de la seva matriu (la italiana Enel), reparteix en gran part entre diversos fons d’inversió internacionals, com Fidelity International limited o Capital Group que són els que mouen els fils de l’oligopoli elèctric espanyol.