Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Entitats de Vallvidrera demanen la intercessió del papa Francesc per evitar el desallotjament de la Casa Buenos Aires

Tres associacions de veïnes i el grup de suport al projecte d'okupació sol·liciten mitjançant una carta la suspensió del desallotjament, actualment amb data oberta, i expliquen la història i el valor de l’edifici, la funció social del col·lectiu que l’habita i el procés d’expropiació que es viu entre la propietat, els Pares Paüls, i l’Ajuntament de Barcelona

| Arxiu

“Vivim en ciutats que construeixen torres, centres comercials, fan negocis immobiliaris… però abandonen una part d’elles mateixes als marges […]. Les vanitoses ciutats actuals ofereixen plaers per a una minoria feliç i, en canvi, neguen el sostre a milers de veïns.” Aquest podria ser un fragment de la carta que tres associacions de veïnes de Vallvidrera i el grup de suport de la Casa Buenos Aires han enviat al papa Francesc perquè intercedeixi per aturar el desallotjament de l’immoble, propietat de la congregació dels Pares Paüls i okupat per un grup de veïnes des de març del 2019. Però, sorprenentment, aquestes paraules formen part del discurs que el pontífex va realitzar l’any 2014 a la Ciutat del Vaticà davant d’una delegació de les Plataformes d’Afectades per la Hipoteca (PAH)  de l’Estat espanyol dins el marc que oferia la Trobada Mundial de Moviments Populars.

L’Associació de Veïns del Mont d’Orsà – Vallvidrera, l’Associació de Veïns i Veïnes de Santa Maria de Vallvidrera i Mas Sauró, l’Associació de Veïns el Sanatori – Rectoret i el grup de suport a la Casa Buenos Aires són els col·lectius que han signat la missiva enviada per via electrònica i ordinària al Vaticà el passat 13 d’octubre. “Voldríem requerir la intermediació de la Santa Seu per conèixer la posició de la Congregació de la Missió de Sant Vicent de Paül, ja que en cap moment ha estat possible el diàleg, tot i haver-se intentat en diferents ocasions durant els últims anys”, demanen les signants de la carta dirigida a Jorge Mario Bergoglio.

Les veïnes de Vallvidrera sol·liciten “esclarir les motivacions per les quals la congregació, havent-se posat en marxa el canvi de titularitat de l’Antic Hotel Buenos Aires, requereix el desallotjament d’aquells que l’habiten amb finalitats cíviques i socials”. Segons el seu parer, el col·lectiu okupant “ha fet ús de l’espai de manera comunitària, dotant l’edifici de serveis comunitaris, cursos, conferències o mostres de cultura, tot això sense ànim de lucre”. “És un lloc de trobada intergeneracional i un actiu imprescindible de Vallvidrera, ja que alberga altres col·lectius que no disposen d’un equipament públic per a dur a terme la seva activitat”, descriuen a l’epístola dirigida al papa Francesc. I aprofiten per recordar al cap de l’Església Catòlica que l’any 2017, un grup de veïnes van presentar una proposta de “cohabitatge sènior”, conjuntament amb la cooperativa Sostre Cívic, i van negociar amb els Paüls, als quals van arribar a oferir dos milions d’euros per l’immoble. L’oferta, però, va ser rebutjada per l’orde religiós.

Les veïnes sol·liciten “esclarir les motivacions per les quals la congregació, havent-se posat en marxa el canvi de titularitat de l’Antic Hotel Buenos Aires, requereix el desallotjament d’aquells que l’habiten amb finalitats cíviques i socials”

En la missiva, de quatre fulls, a la qual ha tingut accés la Directa, s’explica també la història de l’edifici i el context que va motivar-ne l’okupació, així com les negociacions que s’estan produint entre l’Ajuntament i els Pares Paüls per expropiar-lo. És per aquest motiu que les signants es demanen si els Paüls “desconfien del compromís de l’Ajuntament” per portar endavant l’expropiació. “En aquest cas, voldríem fer-los arribar que la millor manera que l’Ajuntament compleixi els seus plans d’adquisició és la pressió veïnal i la comunitat del projecte”. Les veïnes també informen el pontífex que a la casa viuen persones en situació de vulnerabilitat i que la voluntat de les okupants ha estat sempre trobar “una resolució dialogada” que eviti el desallotjament.

El col·lectiu que okupa la casa, que en diferents ocasions ha realitzat accions davant la seu dels Paüls per fer-los seure a negociar, ha mostrat el seu posicionament respecte a la carta enviada per les veïnes: “Tota mostra de suport per part del veïnat per aturar el desallotjament ens sembla bé i esperem trobar alguna resposta per part dels Paüls”. “Les tres associacions de veïns que signem la carta hem donat suport a la Buenos Aires des del principi. Primer de tot quan l’objectiu principal era evitar-ne l’enderroc i també defensant el projecte que s’estava creant dins, més enllà del valor patrimonial de la casa”, explica Joan Pujol, membre de l’Associació de Veïns del Mont d’Orsà – Vallvidrera. “Aquest projecte ha servit per donar sortida a un problema important a la muntanya com és l’habitatge”. Per a Pujol, la casa també ha servit per donar espai a molts projectes i col·lectius del barri, que fins ara no tenien per la falta d’equipaments públics al barri. En especial les més joves, “que fins ara no han tingut un lloc on poder-se trobar i començar a crear projectes conjunts”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!