Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La casa Buenos Aires de Vallvidrera resisteix i força la suspensió del segon intent de desallotjament

Després de comprovar la situació a l'immoble, els antidisturbis dels Mossos s'han replegat i el dispositiu policial s'ha retirat del carrer Mont d'Orsà. Les 250 persones que resisteixen a la casa ha tornat a ocupar el carrer juntament amb desenes de solidàries que s'hi han anat acostant per donar suport. Finalment, a dos quarts de nou del matí, ha arribat la confirmació de la suspensió policial del desallotjament. Des del col·lectiu okupant, que va rebre la notificació amb data oberta dels jutjats el passat dilluns 28 de setembre, s'assenyala la voluntat de "seguir especulant" de la congregació religiosa propietària de l'immoble i critiquen la "inoperància" de l’Ajuntament en la seva negociació amb la propietat

La Casa Buenos Aires, situada a Vallvidrera (enclavament de Barcelona a la muntanya de Collserola) quan va ser ocupada, l'any 2019 | Nicolò Ongaro

A tres quarts de sis del matí de dijous semblava que el desallotjament de la Casa Buenos Aires era més real que mai. Una vintena de furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra s’han desplegat al carrer Mont d’Orsà, acompanyats d’un intendent, dos inspectors i comandaments de la comissaria del districte de Sarrià – Sant Gervasi. Els agents antiavalots han hagut de superar dues barricades que les ocupants de la casa havien disposat a ambdós costats de l’edifici. Les concentrades a la porta han intentat mantenir les barricades, però després d’uns minuts han decidit retirar-se fins a la porta. Després d’apropar-se a l’entrada de l’immoble, on hi havia una cinquantena de persones que se sumaven a les dues-centes que hi havia repartides per tota la casa, els superiors de la policia catalana no ho han vist clar i han ordenat la retirada momentània mentre en paral·lel també es començava a concentrar gent a la plaça de Vallvidrera.

A dos quarts de nou del matí, ha arribat la confirmació oficial de la suspensió policial del desallotjament, malgrat que l’amenaça judicial segueix vigent i els Mossos podrien tornar a intentar-ho aviat

Els Mossos han establert un cordó a banda i banda de la casa, amb dos agents com a mínim portant llançadores de foam. En tot moment apuntaven cap als balcons de la casa, des d’on les ocupants feien repicar cassoles contra els balcons. El comandament dels antiavalots, acompanyat del cap de la comissaria del districte de Sarrià – Sant Gervasi, s’ha enfilat a una cadira per veure-hi per sobre la tanca que envolta el jardí de la casa, on al voltant de cinquanta persones estaven resistint el desallotjament. Pocs minuts després, els furgons començaven a fer mitja volta i, finalment, els agents s’han replegat i han retirat totalment el dispositiu policial de Vallvidrera. Les activistes han retirat les barricades que hi havia al voltant de la casa i s’ha fet una assemblea a l’espera de tenir informació oficial sobre l’estat de l’intent de desallotjament.  Finalment, a dos quarts de nou del matí, ha arribat la confirmació oficial de la suspensió policial del desallotjament, malgrat que l’amenaça judicial segueix vigent i els Mossos d’Esquadra podrien tornar a intentar-ho aviat.

“La suspensió del desallotjament avui ha sigut una victòria enorme, però no acaba aquí: continuem amb data oberta, continuem amb una aprovació provisional de l’expropiació i continuem amb una propietat que no vol negociar i ens vol fer fora”, ha declarat a la Directa Eulàlia Castelló, portaveu del col·lectiu okupant, minuts després que es conegués la notícia de la suspensió policial del desallotjament.  Des de la casa asseguren que “continuen en alerta”. “Hi ha moltes maneres de defensar aquesta casa i tothom hi està convidat”, ha explicat Castelló, qui també ha assegurat que “divuit mesos de resistència veïnal han donat els seus fruits”.

Disset dies d’espera

Les alarmes van saltar el passat dilluns 28 de setembre, quan el col·lectiu va rebre una notificació del jutjat número 8 de Barcelona en la qual s’informava de la reactivació de desallotjament –amb data oberta– a petició de la congregació dels Pares Paüls, propietària de l’immoble. No és el primer cop que els religiosos intenten el desallotjament: el 6 de març s’aturava in extremis l’expulsió de les okupants de la casa i s’iniciava el procés de negociació entre l’Ajuntament barceloní i la propietat, que posava en suspens provisional el desallotjament. Al juliol, el consistori va anunciar públicament el seu compromís d’expropiar la casa i es va iniciar la Modificació de Pla general metropolità (MPGM), que permet a l’Ajuntament adquirir l’edifici, canviar-li la qualificació urbanística per fer-hi equipaments públics i catalogar-lo per protegir-ne el patrimoni.

Pel col·lectiu que va okupar l’immoble el març del 2019, l’intent de desallotjament de la casa evidencia “la voluntat de l’actual propietat, els Pares Paüls, de seguir especulant amb l’edifici” i “la defensa a ultrança de la propietat privada per part de l’Església”. Però són encara més durs amb l’Ajuntament, de qui denuncien “la seva inoperància”. “Surten beneficiats d’aquest nou intent de desallotjament, ja que els assegura adquirir l’edifici buit i, fins i tot, els permet fer-se enrere del procés d’expropiació sense la pressió veïnal que suposa avui en dia el projecte”, reblen. I acusen el consistori de “posar l’edifici en perill” en tres ocasions: per “no catalogar-lo com a patrimoni”, per “incloure la casa al PEUAT” i per “iniciar els permisos d’enderroc de la casa”.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha assenyalat que “no té sentit que s’executi el desallotjament” però que la propietat no ha mostrat cap predisposició a negociar amb el consistori l’ús futur de la casa

La Directa ha intentat contactar amb la segona tinent d’alcaldia i responsable de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, per conèixer la seva opinió respecte al nou intent de desallotjament, però des dels serveis de premsa es remet a la declaració que aquesta va fer el passat 30 de setembre en la roda de premsa de presentació del nou districte 22@. “No té sentit que s’executi cap desallotjament, perquè no hi ha cap justificació ni necessitat amb la predisposició mostrada pel consistori”, assegurava aleshores la regidora –en referència a la negociació entre el consistori i la propietat– i demanava als Pares Paüls que “es manifestin per poder treballar conjuntament fins a l’aprovació final del MPGM”. Per Sanz, el que sí que tindria sentit és que “poguéssim parlar [amb la propietat] de com utilitzem provisionalment aquest equipament i com comencem a dotar-lo dels usos que reclama el veïnat”, però que fins ara la congregació titular de la finca no ha respost ni ha col·laborat amb aquesta voluntat. I finalitzava remarcant que “aquesta okupació expressa una necessitat, amb una funció social i comunitària que s’ha de mantenir”.


Agenda cultural contra el desnonament

Davant la incertesa que genera la data oberta del desallotjament, el grup que habita la casa va iniciar una setmana de programació cultural entre el 5 i el 9 d’octubre, amb concerts d’artistes com Queralt Lahoz, El Pony Pisador, Las Bajas Pasiones o Adala. Aquesta setmana, les activitats s’han realitzat des del dimecres 14, i esperen acabar el dissabte 17 amb un vermut-conversa amb el filòsof César Rendueles.

Per la seva banda, el grup de suport a la casa ha convocat una manifestació la tarda del dia que es produeixi el desallotjament a la plaça del funicular de Vallvidrera

Per la seva banda, el grup de suport a la casa ha convocat una manifestació la tarda del dia que es produeixi el desallotjament a la plaça del funicular de Vallvidrera. Des del col·lectiu remarquen que “ha sigut només la iniciativa popular i autogestionada la que ha evitat l’enderroc de l’edifici i la construcció d’un hotel de luxe” i avancen que “també serà l’acció veïnal i el suport popular l’única garantia per mantenir viu el projecte”.

El projecte situat al número 31 del carrer Mont d’Orsà va néixer el març del 2019, quan un grup de veïnes va fer pública l’okupació de l’immoble per denunciar el procés d'”elitització del barri”, després de conèixer l’existència d’un projecte d’hotel de luxe publicat a la pàgina del despatx d’advocats ArquitActúa, i el van rebatejar com a Casa Buenos Aires. L’any 2017, un grup de veïnes van presentar una proposta de “cohabitatge sènior”, conjuntament amb la cooperativa Sostre Cívic, i van negociar amb els Paüls, als quals van arribar a oferir dos milions d’euros per l’immoble. L’oferta, però, va ser rebutjada per l’orde religiós.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!